دوشنبه 1 بهمن 1403

حدیث روز / خطبه امیرالمومنین (ع) درباره حوادث سخت آینده

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
حدیث روز / خطبه امیرالمومنین (ع) درباره حوادث سخت آینده

مؤ منان در پیکارشان شکیبایی و پایداری ورزیدند و بر خدا هم منت نگذاردند و فدا کردن جان خویش در راه خدا را کاری بزرگ نپنداشتند. تا آنگاه که قضای الهی به پایان گرفتن ایام محنت موافق افتاد.

مشرق- امیرالمومنین امام علی علیه‌السلام در این خطبه به حوادث سخت آینده اشاره دارد: به راههای چپ و راست رفتند، و راه ضلالت و گمراهی پیمودند، و راه روشن هدایت را گذاشتند. پس در باره آنچه که باید باشد شتاب نکنید، و آنچه را که در آینده باید بیاید دیر مشمارید، چه بسا کسی برای رسیدن به چیزی شتاب می کند اما وقتی به آن رسید دوست دارد که ای کاش آن را نمی دید، و چه نزدیک است امروز ما به فردایی که سپیده آن آشکار شد.

ای مردم اینک ما در آستانه تحقق وعده های داده شده، و نزدیکی طلوع آن چیزهایی که بر شما پوشیده و ابهام آمیز است، قرار داریم. بدانید آن کس از ما (حضرت مهدی «عج») که فتنه های آینده را دریابد، با چراغی روشنگر در آن گام می نهد، و بر همان سیره و روش پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) و امامان علیهم السلام رفتار می کند تا گره ها را بگشاید، بردگان و ملت های اسیر را آزاد سازد، جمعیت های گمراه و ستمگر را پراکنده و حق جویان پراکنده را جمع آوری می کند. حضرت مهدی (عج) سال های طولانی در پنهانی از مردم به سر می برد آن چنان که اثر شناسان، اثر قدمش را نمی شناسند، گر چه در یافتن اثر و نشانه ها تلاش فراوان کنند. سپس گروهی برای درهم کوبیدن فتنه ها آماده می گردند، و چونان شمشیرها صیقل می خورند، دیده هاشان با قرآن روشنایی گیرد، و در گوش هاشان تفسیر قرآن طنین افکند، و در صبحگاهان و شامگاهان جامهای حکمت سر می کشند. زمان جاهلیشان به طول انجامید تا خواری و عقوبت را به کمال رسانند و مستوجب حوادث سخت روزگار گردند. تا نزدیک شد که مدت پایان گیرد و گروهی به تبهکاریها دل خوش کردند و آسودگی خویش در فتنه ها یافتند. و تا آتش فتنه را برافروزند، شمشیر برکشیدند و مؤ منان در پیکارشان شکیبایی و پایداری ورزیدند و بر خدا هم منت نگذاردند و فدا کردن جان خویش در راه خدا را کاری بزرگ نپنداشتند. تا آنگاه، که قضای الهی به پایان گرفتن ایام محنت موافق افتاد و از روی بصیرت شمشیر زدند و به فرمان اندرزدهنده خود، به پروردگارشان تقرب جستند. در این هنگام، خدا جان پیامبر خود (صلی الله علیه و آله) را بستد. قومی به عقب بازگشتند و در راههای گوناگون، که به هلاکتشان می انجامید گام نهادند. بر آن آراء باطل، که در دلشان می گذشت، اعتماد کردند و از خویشاوند بریدند و از وسیله ای که به دوستی آن مامور شده بودند (یعنی اهل بیت) دور گشتند و بنا را از بنیان محکمش برافکندند و در جای دیگر، نه شایان آن، برآوردند. اینان معدن هر خطا بودند و به منزله دروازه هایی، که هر که خواهان باطل و گمراهی می بود، از آنها داخل می شد. در حیرت و سرگردانی راه می سپردند و به شیوه آل فرعون در بیهوشی و گمگشتگی و غفلت سر می کردند. برخی از ایشان از آخرت بریدند و به دنیا گرویدند و پاره ای پیوند خویش از دین گسستند. متن حدیث:

و من خطب له (علیه السلام) یومی فیها الی الملاحم و یصف فئ من أهل الضلال: و أخذوا یمینا و شمالا ظعنا فی مسالک الغی و ترکا لمذاهب الرشد فلا تستعجلوا ما هو کائن مرصد و لا تستبطئوا ما یجیء به الغد فکم من مستعجل بما ان أدرکه ود أنه لم یدرکه و ما أقرب الیوم من تباشیر غد یا قوم هذا ابان ورود کل موعود و دنو من طلع ما لا تعرفون ألا و ان من أدرکها منا یسری فیها بسراج منیر و یحذو فیها علی مثال الصالحین لیحل فیها ربقا و یعتق فیها رقا و یصدع شعبا و یشعب صدعا فی ستر عن الناس لا یبصر القائف أثره و لو تابع نظره ثم لیشحذن فیها قوم شحذ القین النصل تجلی بالتنزیل أبصارهم و یرمی بالتفسیر فی مسامعهم و یغبقون کأس الحکم بعد الصبوح فی الضلال.

منها: و طال الأمد بهم لیستکملوا الخزی و یستوجبوا الغیر حتی اذا اخلولق الأجل و استراح قوم الی الفتن و أشالوا عن لقاح حربهم لم یمنوا علی الله بالصبر و لم یستعظموا بذل أنفسهم فی الحق حتی اذا وافق وارد القضاء انقطاع مد البلاء حملوا بصائرهم علی أسیافهم و دانوا لربهم بأمر واعظهم حتی اذا قبض الله رسوله (صلی الله علیه وآله) رجع قوم علی الأعقاب و غالتهم السبل و اتکلوا علی الولائج و وصلوا غیر الرحم و هجروا السبب الذی أمروا بمودته و نقلوا البناء عن رص أساسه فبنوه فی غیر موضعه معادن کل خطیئ و أبواب کل ضارب فی غمر قد ماروا فی الحیر و ذهلوا فی السکر علی سن من آل فرعون من منقطع الی الدنیا راکن أو مفارق للدین مباین.

"نهج البلاغه، خطبه 150"