یک‌شنبه 4 آذر 1403

حذف تدریجی بودجه زیارت در دولت روحانی / ضرورت نقش آفرینی دستگاه‌های ملی برای تقویت بستر زیارت در مشهد

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
حذف تدریجی بودجه زیارت در دولت روحانی / ضرورت نقش آفرینی دستگاه‌های ملی برای تقویت بستر زیارت در مشهد

سفر ارزان از جمله وعده‌هایی است که در تمامی دولت‌ها شعار آن سر داده شده اما تجربه نشان داده که این حرف تا پیوستن به حقیقت فاصله زیادی دارد چرا که 13 سال از به میان آوردن ردیف بودجه زیارت می‌گذرد ولی آنطور که باید و شاید این بودجه به خراسان رضوی تخصیص داده نشده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صبح توس؛ چندین سال است که مدیران استان خراسان رضوی به دنبال تحقق ترویج فرهنگ رضوی در سطح ملی هستند و همه فعالان این حوزه به این نتیجه رسیده‌اند که برای تحقق این امر بایستی تمام اجزای شهر وجهی متناسب امام رضا (ع) پیدا کند، لذا نقطه آغاز مسیر اشاعه فرهنگ رضوی در جامعه نیازمند بودجه‌ای خاص تحت عنوان بودجه ملی «زیارت» است.

بودجه‌ای که قرار بود برای تأمین زیرساخت‌ها به شهری که روزانه پذیرای 300 هزار زائر است پرداخت شود، به دلیل برخی ناکارآمدی‌ها در سیاست‌گذاران کمتر از 10 درصد آن تخصیص یافت و مابقی آن از صفحه مطالبات بودجه‌ای پاک شده است. در تاریخ 8/8/88 به مناسبت تولد امام رضا (ع) قرار شد تا یک هزار میلیارد تومان بودجه از قراری سالی 200 میلیارد تومان در مدت پنج سال به شهر مشهد اختصاص پیدا کند، تا پایتخت معنوی ایران بتواند پذیرایی شایسته‌تری از زائران بارگاه رضوی داشته باشد.

یکی از مهم‌ترین وظایفی که دولت ها بر عهده دارند، رونق بخشیدن به حوزه گردشگری است که متأسفانه دولت‌های قبلی از این حوزه غفلت کرده و حال با توجه به هزینه‌های بالای مسافرت برای خانواده‌ها، بیشترین صدمه را حوزه گردشگری متحمل می‌شود؛ چرا که خانواده‌ها تمایلی برای رفتن برای مسافرت ندارند و از جهت دیگر هزینه‌های سنگین، آن‌ها را از رفتن به مسافرت منصرف می‌کند.

سفر ارزان زیارتی، هدف دولت سیزدهم

سفر ارزان، تقویت و توسعه زیرساخت‌های گردشگری در دولت سیزدهم نیز شعاری پر سروصدا بود تا آنجا که محمد مخبر، معاون اول رئیس‌جمهور به‌کرات یادآور شده است که تصمیمات جدی در دولت سیزدهم برای افزایش امکانات اقامتی شروع‌شده است و امیدواریم در چهار سال آینده بتوانیم بخشی از مشکلات و مسائل را در حوزه تأمین زیرساخت‌های لازم در حوزه زیارت بر طرف کنیم.

شهر مشهد مقدس باوجود اینکه لقب پایتخت فرهنگی جهان اسلام را از آن خود کرده است و همه‌ساله پذیرای سیل جمعیتی بی‌شماری از زائران امام هشتم شیعیان است، اما به دلایل گوناگون ازجمله کسری بودجه در حد و قواره این میزبانی ظاهر نشده است.

در همین راستا مقرر شد تا دولت هرساله در زمان اعلام بودجه سازمان‌ها، بودجه‌ای را هم برای زیارت و توسعه فرهنگ زیارت در نظر بگیرد، البته بماند که رقم این بودجه هرساله کاهش یافته و به دست فراموشی سپرده شده است.

بودجه زیارت باید از سال 90 با شروع برنامه پنجم بودجه عملیاتی می‌شد که با تصویب برنامه پنجم توسعه طبق ماده12 این قانون، دو شهر زیارتی قم و شیراز هم برای تخصیص این بودجه در کنار مشهد قرار گرفتند که بدین ترتیب بودجه مذکور که باید صرف عمران، تأسیسات زیربنایی، فرهنگی و رفاهی زائران رضوی می‌شد به بیراهه کشانده شد.

حذف تدریجی بودجه زیارت در دولت روحانی

در سال 95 با پیگیری‌های نمایندگان مردم، 27 میلیارد و 500 میلیون تومان در قالب جدول 17 قانون بودجه برای زیارت مصوب شد که هیچ‌گاه تخصیص نیافت. در اعتبارات بودجه سال 96 به بعد نیز دیگر هیچ ردیف بودجه مشخصی برای زیارت وجود ندارد. سال 98 محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه‌وبودجه دولت وقت مدعی شد که بودجه زیارت با مبلغ ناچیز و تخصیص نیافتن‌ها به شهر مشهد کمکی نکرده است و این وعده را داد که دولت با استفاده از سایر ردیف‌ها به هزینه‌های زیارت در مشهد کمک می‌کند؛ اما دولت روحانی با حذف بودجه زیارت از لایحه قانون برنامه‌وبودجه در سال 99 ترتیبی اتخاذ کرد تا دیگر مطالبه برای دریافت این بودجه وجود نداشته باشد.

پژمانفر: بودجه زیارت باید در قد و قواره شهر ملی زیارتی باشد

در همین رابطه حجت‌الاسلام نصرالله پژمان فر، نماینده مردم مشهد در مجلس اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار ما مشهد را قطب زیارتی و پناهگاه زائران از سراسر کشور دانست و اظهار داشت: کلانشهر مشهد با حاشیه‌ای وسیع و حجم بالای جذب زائر نیازمند تخصیص بودجه‌ای در قد و قواره یک شهر ملی از دولت در حوزه زیارت است.

وی افزود: بودجه زیارت نباید برای رفع نیاز‌های یک شهرستان کلان پیگیری شود بلکه بایستی متولیان امر و استانداری پیگیر بودجه برای شهری باشند که بنا بر ویژگی‌های خاص آن و موقعیت جغرافیایی همواره پذیرای زائران و مهاجران افغانستانی است.

نماینده مردم مشهد در مجلس اسلامی تأکید کرد: تا وقتی این موضوع که بودجه‌های مربوط به این کلان‌شهر باید در قد و قامت نیازها و ضرورت‌های آن تخصیص یابد و برای کسانی که نقش مستقیم در حوزه بودجه‌ریزی کشور دارند شفاف نشود، ما نمی‌توانیم گشایشی در حوزه گردشگری و زیارت در مشهد را شاهد بشیم.

وی افزود: اساساً بودجه زیارت پولی است که برای ایجاد بستر برای یک زیارت آرامش‌بخش و کم‌هزینه و خوب و مناسب برای کل زائرین نه‌تنها کشور بلکه جهان اسلام است، فراهم می‌کنیم.

پژمانفر خاطر نشان کرد: اعتباراتی که به‌عنوان‌مثال برای ساخت اقامتگاه ارزان‌قیمت هزینه می‌شود برای استفاده مردم مشهد نیست، بلکه زائرانی از آن بهره می‌برند که از اقصی نقاط کشور خودمان و دیگر کشورهای هم‌جوار به این شهر سفر می‌کنند.

معاون هماهنگی و مدیریت امور زائران استانداری خراسان رضوی: بار زائران بر دوش خراسان / ضرورت نقش آفرینی دستگاه‌های ملی برای تقویت بستر زیارت در مشهد

حجت‌الاسلام گنابادی نژاد، معاون هماهنگی و مدیریت امور زائران استانداری خراسان رضوی نیز با اشاره به میزبانی مشهدی‌ها از تعداد 8 میلیون زائر در نوروز امسال اظهار کرد: قریب به‌اتفاق بار میزبانی از هشت میلیون زائر روی دوش مشهدی‌ها و خراسانی‌هاست و متأسفانه هیچ نهاد و دستگاه ملی در این زمینه نقش‌آفرینی نمی‌کند.

وی با بیان اینکه میزبانی و اسکان و تأمین نیازهای تعداد هشت میلیون زائر در ظرف مدت 12 روز به زبان ساده است گفت: این در حالی است که هرسال حدود 70 تا 80 هزار نفر به حج تمتع اعزام می‌شوند ولی برای اعزام این زائران یک سازمان مستقل در کشور ایجادشده که در طول سال موظف است این کار را مدیریت کند.

معاون هماهنگی و مدیریت امور زائران استانداری خراسان رضوی تصریح کرد: در همین راستا قانون 18 دستگاه را موظف کرده که این فرایند را پشتیبانی کند و لذا این 18 نهاد و وزارتخانه بسیج می‌شوند که 80 هزار نفر به حج تمتع مشرف شوند ولی قریب به‌اتفاق بار میزبانی از هشت میلیون زائر روی دوش مشهدی‌ها و خراسانی‌هاست و مشاهده می‌شود که هیچ نهاد و دستگاه ملی در این زمینه نقش‌آفرینی نمی‌کند.

رویکرد رئیس جمهور در جلسه شورای ملی زیارت بسیج ظرفیت‌های ملی است

معاون هماهنگی و مدیریت امور زائران استانداری خراسان رضوی تاکید کرد: البته امیدواریم با رویکردی که رئیس‌جمهور در جلسه شورای ملی زیارت و جلسه اخیر در شورای اداری خراسان رضوی داشت، بتوانیم برای بسیج ظرفیت‌های ملی در میزبانی از زائران امام رضا (ع) شرایط بهتری را فراهم و برای رفع نواقص اقداماتی را عملی کنیم.

در ادامه احمد قربانی، مدیرکل هماهنگی امور رفاهی زائران آستان قدس در گفت‌وگو با خبرنگار صبح توس با اشاره به تشکیل کارگروه ملی زیارت به منظور تسریع در سفر زائران به حرم مطهر رضوی اظهار داشت: در حال برنامه ریزی برای تحقق طرح مبدأ تا مبدأ یا شبکه مسائل زیارت هستیم و به دنبال این هستیم تا مشکلات زائر از مبدأ تا برگشتش پیگیری و مرتفع شود.

وی با بیان اینکه این طرح در مسیر جاده ای و شهر مشهد برنامه ریزی شده است، خاطرنشان کرد: مجموعه تاسیسات جاده ای نظیر پمپ بنزین ها، مساجد، رستوران ها، بقاع متبرکه و... در این طرح پیش بینی شده و در ستاد خدمات سفر 14 کمیته در این باره تشکیل شده است.

سهم 80 درصدی سفرهای جاده‌ای زائران برای سفر به مشهد

مدیر کل هماهنگی امور رفاهی زائران آستان قدرس رضوی با تاکید بر اینکه 80 درصد سفر زائران از طریق زمینی و جاده ای و کمتر از 20 درصد نیز سهم سفرهای ریلی و هوایی است، تصریح کرد: سهم خودروهای شخصی در سفر زائران حدود 85 درصد است که با شیب تندی در حال افزایش است.

وی با اشاره به اینکه این میزان از سفر با خودرو شخصی باعث می شود که نیاز به خدمات جاده ای بیش از گذشته احساس شود، اذعان کرد: باید امکانات اسکان اضطراری در جاده های افزایش پیدا کند تا بتوان حتی به سمت کاهش آسیب های جاده ای پیش برویم.

تکمیل مجتمع‌های بین‌راهی از فاکتورهای مهم سفر ریاست جمهوری بود

قربانی با بیان اینکه احداث و تکمیل مجتمع های خدمات رفاهی جاده ای در سفر ریاست جمهوری یکی از فاکتورهای مهم بود، عنوان کرد: هرچه تعداد این مجتمع ها افزایش پیدا کند خدمات ارائه شده مطلوب تر باشد مطمئناً در توقف زائر، استراحت و کاهش حوادث موثر است.

وی با تاکید بر اینکه کرونا باعث آسیب به کیفیت ارائه خدمات در مجتمع های رفاهی جاده ای شده بود ولی با شروع موج جدید سفر شاهد تحولات خوبی در برخی از این مجتمع بودیم، تشریح کرد: ارائه تسهیلات به مجتمع های رفاهی نیازمند تکمیل در برنامه های استانی، ملی و سفر ریاست جمهوری بوده است.

اولین جلسه کارگروه تخصصی زیارت با صدور 17 مصوبه

مدیرکل هماهنگی امور رفاهی زائران آستان قدس با بیان اینکه یک نشست کارگروه ملی زیارت در دولت جدید برگزار شده که رئیس جمهور نیز ریاست این نشست را برعهده داشته است، تاکید کرد: 17 مصوبه کلی در حوزه زیارت و تامین توجه به زیرساخت های زیارت، توجه به زیارت گروهی، بومی تر شدن زیارت و... از جمله مسائلی است که در این کاگروه مطرح و بررسی شده است.

زیارت حرم مطهر رضوی حق هر ایرانی است

شایان ذکر است نخستین فردی که در سفر اخیر هیئت دولت به مشهد مقدس در این خصوص بر سفر ارزان پافشاری داشت وزیر میراث، گردشگری و صنایع‌دستی بود که زیارت امام رضا (ع) را حق هر ایرانی دانست و گفت: در این راستا باید مقدمات و زیرساخت سفر ارزان برای تمامی ایرانیان به مشهد مقدس فراهم شود.

احیای بودجه ویژه زیارت مسئله‌ای بحرانی و جدی است که از رئیس‌جمهور و دیگر افرادی که در مجلس و دولت حضور دارند، انتظار داریم با در نظر گرفتن واقعیت‌ها در تصمیم‌گیری‌های مربوط به آن اقدام کنند تا با احیا و انتقال بودجه زیارت از ردیف فرعی به ردیف اصلی بودجه کشور، مردم مشهد بتوانند با کمال افتخار از زائران حرم امام رضا (ع) میزبانی به عمل بیاورند.

انتهای پیام /

حذف تدریجی بودجه زیارت در دولت روحانی / ضرورت نقش آفرینی دستگاه‌های ملی برای تقویت بستر زیارت در مشهد 2
حذف تدریجی بودجه زیارت در دولت روحانی / ضرورت نقش آفرینی دستگاه‌های ملی برای تقویت بستر زیارت در مشهد 3
حذف تدریجی بودجه زیارت در دولت روحانی / ضرورت نقش آفرینی دستگاه‌های ملی برای تقویت بستر زیارت در مشهد 4
حذف تدریجی بودجه زیارت در دولت روحانی / ضرورت نقش آفرینی دستگاه‌های ملی برای تقویت بستر زیارت در مشهد 5
حذف تدریجی بودجه زیارت در دولت روحانی / ضرورت نقش آفرینی دستگاه‌های ملی برای تقویت بستر زیارت در مشهد 6