چهارشنبه 7 آذر 1403

حذف روبیکا و ذره بین از گوگل پلی؛ سکانس جدیدی از استعمار فضای مجازی / غرب باید پاسخگوی بی حرمتی به مردم و تولیدات ملی ایران باشد

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
حذف روبیکا و ذره بین از گوگل پلی؛ سکانس جدیدی از استعمار فضای مجازی / غرب باید پاسخگوی بی حرمتی به مردم و تولیدات ملی ایران باشد

حذف روبیکا و ذره‌بین جلوه‌ای تازه از استعمار فضای مجازی را به نمایش گذاشت و بار دیگر ضرورت ساماندهی فضای مجازی را نمایان کرد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از "تیتریک"؛ استعمار مجازی شاید بهترین واژه‌ای است که می‌توان برای فضای کنونی مجازی در کشورمان به کاربرد.

در واقع برخلاف بسیاری از کشورها مانند چین، روسیه، ژاپن و... که همه سازو کارهای مشخصی برای فضای مجازی در نظر گرفته‌اند در کشورمان به صورت کامل فضای مجازی در اختیار بیگانگان قرار دارد.

به عبارت ساده‌تر تمامی اطلاعات و داده‌های میلیون‌ها ایرانی‌ها در اختیار بیگانگان قرار دارد و هر کاری که دلشان بخواهد با کاربران ایرانی انجام می دهد.

در جدیدترین فروشگاه گوگل‌پلی که پیش‌تر نیز سابقه دستبردش به حریم شخصی کاربران با حذف برخی نرم‌افزارها از گوشی ایرانی‌ها حاشیه‌ساز شده بود، این بار روبیکا و ذره‌بین را از دسترس برای دانلود خارج کرد.

حذف روبیکا و ذره بین از گوگل؛ استعمار مجازی کشور است

کارشناس و عضو اندیشکده فضای مجازی ژرفا در گفتگو با خبرنگار "تیتریک" گفت: استعمار در اصطلاح لغوی به معنای مهاجرت کشورهای متمدن به سرزمین های خالی از سکنه به منظور عمران آن سرزمین است. اما امروزه استعمار به‌معنای نفوذ و دخالت کشورهای زورمند در کشورهای ناتوان به بهانه آبادی و سازندگی است و معنایی که امروز بیشتر در ذهن مردم باقی مانده و نتیجه این حضور بوده و جنبه تاریخی دارد به تاراج بردن دارایی کشورهای دیگر است.

سید محمد جواد شیخ الاسلامی ادامه داد: در استعمار مجازی نیز همین موضوع دنبال می شود اما دیگر سرزمین اشغال نمی شود و رفاه و آبادانی فیزیکی معنا ندارد. در این مدل جدید، رفاه با در اختیار گرفتن تکنولوژی آغاز می شود و این بار لازم نیست مردم برای استعمار کار بدنی کنند بلکه باید استراحت کنند. این استعمار، تنبلی می آورد و جنگی است بر علیه همت مردمان سرزمین ها. لازمه این استعمار عدم تفکر، سرگرمی، راحت طلبی و سودجویی مردم است.

وی افزود: در این استعمار جدید؛ استعمار تفکر و اندیشه صورت می گیرد و باید دل ها را از توجه به اصل زندگی و حیات به سرگرمی کشاند.

این کارشناس تصریح کرد: در استعمار جدید قوانین جغرافیایی فضای مجازی توسط صاحبان قدرت آن نوشته و اعمال می شود و کسانی که فکر می کنند به رفاه و آزادی رسیده اند در بزنگاه ها متوجه می شوند که این رفاه و آزادی همه عاریت است و نمی توان به آن دل بست.

شیخ الاسلامی گفت: تجربه تکراری که در جغرافیای مجازی داشتیم یعنی پاک شدن نرم افزار از روی موبایل و گوشی شخصی مان یا حذف یک موضوع از گوگل پلی؛ این تجربه را در نرم افزارهای طلاگرام و موبوگرام داشته ایم.

وی افزود: امروز به نوعی دیگر در ذره بین و روبیکا این تجربه را داریم. پس اتفاق جدیدی در حوزه استعمار مجازی رخ نداده است تنها تجربه ای دوباره تکرار شده و هنوز هم برای چنین اتفاقاتی تدبیری نداریم البته بهتر است بگویم همتی برای اجرای تدبیر نداریم چرا که تدبیر شبکه ملی اطلاعات از سال های خیلی قبل مطرح شده و چندین بار توسط امام جامعه پیگیری شد اما نتیجه ای نداشت.

شیخ الاسلامی افزود: همه مردم ما به دنبال استقلال، آرامش و امنیت هستند هیچ ایرانی با غیرتی تحت سلطه بودن را نمی خواهد اما بی تدبیری های حوزه فضای مجازی باعث شده که مردم ما به این سیستم ها وابسته شوند وابستگی از جنس اقتصادی، عاطفی، آموزشی، معنایی و...

وی ادامه داد: همه مسؤلین از طراحان طرح صیانت و موافقین تا مخالفین باید بگویند این تجاوز به گوشی های شخصی مردم ایران یعنی نادیده گرفتن حقوق کاربری و حقوق بشر که غرب مطالبه گرانه از همه طلبکار است اما خودش هیچ تعهدی به اجرای آن ندارد و هیچ پاسخگویی نمی کند؛ حال در کدام بند طرح صیانت این موضوع را دیده اید و یا در چه قالبی می خواهید حق مردم را استیفاء نمایید؟ لطفا مسؤلان این حوزه پاسخ بدهند.

این کارشناس تاکید کرد: دولت جدید باید فکری به حال این استعمار داشته باشد و با استفاده از ابزارهایی مثل ریاست شورای عالی و وزیر وزارتخانه فناوری اطلاعات و ارتباطات باید جلو چنین تجاوزهایی گرفته شود و با چشمی باز بر کیفیت تولید نرم‌افزارها نظارت داشته باشد تا کشور را به خودکفایی در این حوزه برساند.

شیخ الاسلامی گفت: برخوردی مانند صنایع خودرو سازی که با بستن مرزهای جغرافیایی انجام می دهد را نمی شود با این فضا داشت، هر چند که خود این مدل برخورد و انحصارطلبی هم باعث مشکلات دیگری خواهد شد لذا باید طرحی کلان در این خصوص طراحی شود که پاسخگوی نیازهای داخلی با کیفیت بالا باشد تا مردم خودشان نخواهند هزینه استفاده اینترنت خارجی را بدهند و افتخار کنند که از تولید ملی استفاده می کنند.

وی ادامه داد: دیگر کسی نباید جرات داشته باشد به قلمرو مردم ایران تجاوز کند و چیزی را خلاف نظر آنها از شخصی ترین وسیله آنها یعنی گوشی شان پاک نماید؛ این بی حرمتی به مردم ایران و تولیدات ملی باید پاسخ داده شود. اگر امروز پاسخی مناسب به این موضوع داده نشود باید منتظر تکرار این مسئله در ابعاد بزرگتر باشیم.

این کارشناس افزود: یک نکته هم به نیروهای انقلابی بگویم که هر جایی که دولت نمی تواند، مانند مشکلات طبیعی ورود می کنند و با سازماندهی مشکل را حل می کنند در مورد این موضوع رها بودن نیز ورود کرده و به پیام امام جامعه لبیک بگویند.

شیخ الاسلامی گفت: به نظرم غفلت از این موضوع کمتر از غفلت از حمله عراق به ایران و اپیدمی کرونا نیست. چرا مسائل سخت را بهتر از مسائل نرم و فرهنگی متوجه می شویم؟ چرا برای این موضوعات سازماندهی و طراحی نداریم؟

وی در خاتمه خاطرنشان کرد: باید این موضوع را به اندازه بقیه موضوعات سخت جدی بگیریم و وارد عمل شویم قبل از اینکه اتفاق دیگری بیفتد.

حذف روبیکا توسط گوگل پلی؛ ضرورت تصویب هرچه زودتر طرح "صیانت" را نمایان کرد / احساس خطر دشمن از اولین گام ایران برای استقلال سایبری

کارشناس رسانه در گفتگو با خبرنگار "تیتریک" گفت: این اتفاق مسبوق به سابقه است و قبلا هم توسط گوگل پلی اتفاق افتاده و ضرورت تصویب طرح "صیانت از حقوق کاربران" را می رساند طرحی که در یکی الی دو ماه گذشته سر و صدای زیادی در رسانه ها و افکار عمومی داشت و مخالفت هایی با آن صورت گرفت.

حجت الاسلام کرباسی ادامه داد: یکی از مزایایی که در آن طرح گفته شده این است که هر سرویس دهنده ای اعم از داخلی یا خارجی باید برای فعالیت در کشور مجوز بگیرد.

وی افزود: اگر گوگل پلی مجور فعالیت در کشور ما را اخذ کرده بود، این طور و به این سادگی نمی توانست بیاید و سرویس ایرانی را حذف کند چرا که در مقابل حذف آن با جرایم مالی و غیر مالی مواجهه می شد.

این کارشناس تصریح کرد: این مسئله نشان می دهد که نرم افزارهای ایرانی به هیچ وجه حتی کاربران و ارائه دهندگان خدمات مثل اپلیکیشن ها و هم کاربران ایرانی در بستر فضای مجازی حقوق متعددشان پایمال می شود.

وی خاطرنشان کرد: طرح صیانت می خواهد این ذی‌نفعان مختلف بیایند و ملزم شوند حقوق کاربران و خدمات را رعایت کنند و پاسخگو باشند و این اتفاق ضرورت هرچه زودتر تصویب طرح صیانت مجلس را می رساند.

حجت الاسلام کرباسی بیان کرد: غربگرایان داخلی عملیات های روانی خود و ایجاد نا آرامی در افکار عمومی و روح و روان مردم را به واسطه فضای مجازی ولنگار صورت می دهند و یکی از مخالفین جدی طرح ساماندهی فضای مجازی هستند.

این کارشناس ادامه داد: اکنون که دو پیام رسان داخلی مان که رشد خوبی داشته اند و دستاورد نخبگان ایرانی بودند توسط گوگل پلی حذف شده است؛ مخالفین طرح صیانت برای حذف این دو اپلیکیشن چه پاسخی دارند؟!

و ی در خاتمه گفت: ضرورت تصویب طرح صیانت بیش از پیش حس می شود، زیرا امروز دشمن حتی از استقلال سایبری ایران هراس دارد و با حذف پیام رسان های داخلی می خواهد مانع این استقلال شود.

دشمن از ابرقدرت شدن ایران در فضای مجازی هراس دارد

کارشناس رسانه در گفتگو با خبرنگار "تیتریک" گفت: ما معتقدیم تمام فعالیت اپلیکیشن‌های داخلی باید براساس چارچوب و قوانین کابران ایرانی باشد، اما اقدام گوگل‌پلی در حذف این اپلیکیشن‌های داخلی به دور از احترام به حریم شخصی کاربران ایرانی است و باید در این خصوص پاسخگو باشند.

احمد عابدینی ادامه داد: چرا کسی نگران کسب‌وکارهایی که در روبیکا بودند و به خطر افتادند نیست؟ چون دلسوزی برای کسب‌وکارها نمایشی است.

وی افزود: حذف روبیکا از بدافزار غیرقانونی گوگل‌پلی؛ یک تلنگر به مخالفین طرح صیانت است زیرا به یاد همه انداخت که مستعمره‌ایم و تحت کاپیتولاسیون مجازی هستیم.

این کارشناس تصریح کرد: هر چه حرف و دلیل می آوردیم تا مخالفین طرح حمایت از حقوق کاربران مجلس را قانع کنیم، تا این‌اندازه نمی‌شد بر وجوب تسریع در تصویب و از تصویب مهم‌تر، اجرای فوری طرح صیانت تاکید کند.

عابدینی گفت: این اقدام نظر شتاب‌دهنده‌ها و سیاست‌گزاران حوزه‌ی فاوا را به سمت مدیریت دیوایس، بومی‌کردن اندروید و ساخت سیستم‌عامل بومی جلب کرد.

وی ادامه داد: شاهد استعمار فضای مجازی در کشورمان هستیم و بیگانگان در فضای مجازی برای کاربران ایرانی تصمیم می‌گیرند که چه اپلیکیشن داخلی حق فعالیت دارد و این نشان‌دهنده بی توجهی به توان و ظرفیت اپلیکیشن های داخلی است.

این کارشناس بیان کرد: دشمن می ترسد ایران در فضای مجازی نیز تبدیل به ابرقدرت شود لذا تا رشد یک اپلیکیشن مان را دید سعی کرد با حذف آن جریان تاثیرگذاری را قطع کند ولی بدانید دیکتاتوری همانطور که در دنیای واقعی جواب نداد در فضای مجازی نیز قطعا جواب نمی دهد و این بستن ها جوانان نخبه ما را هر روز ماهرتر از قبل می کند.

عابدینی افزود: باید پرسید اگر اپلیکیشن‌ها و پیام‌رسان های ایرانی موثر نیستند چرا گوگل حاضر است از باقی مانده اعتبار خود برای حذف این نرم افزارها عبور کند؟

وی ادامه داد: پس بدانید قطعا پیام رسان های داخلی قدرت رشد و نفوذ دارند به شرط اینکه حمایت شوند و تا حمایت اندکی از دو پیام رسان شد دشمن احساس هراس کرد و درصدد حذف آنها برآمد.

این کارشناس تاکید کرد: امروز ضرورت سازماندهی و مدیریت فضای مجازی به شدت بیش از گذشته حس می شود وقتی دشمن از رشد یک نرم افزار ما در دنیای مجازی احساس ترس می کند و درصدد حذف آن بر می آید.

عابدینی گفت: این حذف تلنگری است به غربگرایان داخلی که زمینه توسعه پلتفرم های خارجی را در کشور گسترش می دادند چون امیدی به پلتفرم داخلی نداشتند.

وی ادامه داد: ولی امروز روبیکا با قابلیت ها و نفوذی که دارد در دنیا حرف برای گفتن دارد برخی از لایوهای روبیکا میلیاردی شد؛ برخی نشست ها در روبیکا در اوج بیماری کرونا به قدری تاثیرگذار بود که در دنیای واقعی اینقدر نمی توان تاثیرگذار باشد لذا دشمن ترسید.

این کارشناس در خاتمه گفت: راه اندازی شبکه ملی اطلاعات به فرموده امام جامعه واجبی است که فراموش شده است زیرا در دولت های قبلی عزمی برای این مهم نبود. امید است در دولت فعلی این مهم محقق شود تا جوانان ایرانی بتوانند توانایی های خودشان را در زمینه اپلیکیشن ها به دنیا و مسئولین ثابت کنند.

انتهای پیام /