حسینی: تأسیس «فدراسیون جهانی ورزش پهلوانی» تبعات حقوقی ندارد / فدراسیون بینالمللی به بن بست رسیده بود
دبیرکل سابق کمیته ملی المپیک توضیحاتی را پیرامون تأسیس فدراسیون جهانی ورزش پهلوانی به ریاست وزیر ورزش و جوانان ارائه کرد.
سید امیر حسینی دبیرکل سابق کمیته ملی المپیک در گفتوگو با خبرنگار ورزشی خبرگزاری تسنیم، درباره برگزاری نخستین اجلاس بررسی فرصتها و چالشهای توسعه ملی به ویژه بینالمللی ورزش زورخانهای و کشتی پهلوانی به میزبانی آکادمی ملی المپیک اظهار داشت: بنا به دعوت فدراسیون ورزشهای زورخانهای و کشتی پهلوانی ایران، اجلاسی در خصوص چالشها، فرصتها و تهدیدها در ورزش پهلوانی برگزار شد. در این اجلاس که نمایندگان 38 کشور حضور داشتند، درخصوص ابعاد مختلف فرهنگی، ورزشی و فنی ورزش زورخانهای و کشتی پهلوانی و به طور کلی ورزش پهلوانی بحث و تبادل نظر شد.
تأسیس «فدراسیون جهانی ورزش پهلوانی» در ایران به ریاست کیومرث هاشمیوی افزود: در این اجلاس که محمد پولادگر معاون وزیر ورزش، مصطفی هاشمی طبا رئیس سابق کمیته المپیک و سازمان تربیت بدنی و همچنین حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی حضور داشتند، درخصوص ضرورت توجه به ارزشهای پهلوانی در عرصه های بینالمللی بحث شد. هاشمی طبا بحثی را داشت و میگفت که بین نهضت المپیک و آیین پهلوانی یک شباهت و همگرایی وجود دارد. در واقع ارزشهای پهلوانی همان ارزشهایی است که مورد تاکید کمیته بینالمللی هم هست. حداد عادل نیز درخصوص تاریخچه ورزش پهلوانی و ضرورت توسعه آن به عنوان یک نیاز در عرصههای بینالمللی صحبت کرد.
حسینی ادامه داد: شرکتکنندگانی از 38 کشور جهان نظرات خود را پیرامون ورزش باستانی و فعالیتهای فدراسیون بینالمللی زورخانهای بیان کردند. عموماً نظر آنها این بود که فدراسیون بینالمللی حرکت رو به رشدی در دهه اول آغاز فعالیتهایش داشت، اما از دهه دوم نتوانست اهداف رو به پیشرفت را دنبال کند. برای مثال نماینده عراق میگفت که با بنیانگذاری این ورزش در کشورش، ورزش زورخانه در عراق احیا شد و تعداد ورزشکاران به بالای 200 نفر در سطح سازمان یافته رسید، اما متاسفانه از 10 سال قبل روند فعالیتهای فدراسیون جهانی متوقف و رو به نزول شد و فقط 10 درصد ورزشکارانش حفظ شدند. نماینده پاکستان هم میگفت که با نبود فعالیتهای فدراسیون بینالمللی و افت فعالیتهای آن، ورزشکاران و تیمهایی که شکل گرفته بودند، همگی کم شدند.
وی عنوان کرد: همچنین نماینده یکی از کشورهای آفریقایی میگفت که کلاسها و رویدادهایی برگزار شده بود، اما فعالیتها در آنجا هم متوقف شد. همه به اتفاق هم میگفتند که نیاز به تغییر ساختار در فدراسیون بینالمللی و رهبری آن احساس میشود. جمعبندی جلسه این بود که باید سازمان جدیدی با انرژی تازه و ایدههای جدید شکل بگیرد.
حسینی گفت: در جلسه روز گذشته اساسنامه جدید فدراسیون جهانی ورزش پهلوانی به تصویب هیئت موسس رسید و پس از آن، ساختار فدراسیون جدید شکل گرفت و هیئت اجرایی فدراسیون جدید انتخاب شد که کیومرث هاشمی وزیر ورزش کشور ایران به عنوان سرزمین مادری این رشته از سوی مجمع عمومی به عنوان رئیس جدید این فدراسیون نو بنیاد انتخاب شد.
حسینی تصریح کرد: از سوی مجمع درخواست شد با توجه به اینکه ایران سرزمین مادری این رشته است و همچنین برای اینکه حمایت حاکمیت کشورمان از این فدراسیون وجود داشته باشد، کیومرث هاشمی وزیر ورزش رئیس افتخاری این ورزش باشد. ضمن اینکه مهرعلی باران چشمه به عنوان نایب رئیس، من به عنوان دبیرکل، انور خان وزیر سابق ورزش افغانستان به عنوان معاون، وزیر سابق تاجیکستان و رئیس پهلوانی این کشور به عنوان نایب رئیس دوم، عبدالکریم به عنوان رئیس فدراسیون آسیا و عضو هیئت اجرایی، آندره از لهستان به عنوان رئیس جدید قاره اروپا و همچنین به عنوان نایب رئیس تفیسا (فدراسیون جهانی ورزش برای همه) به عنوان رئیس قاره آفریقا انتخاب و معرفی شدند. نمایندگانی از هند و جمهوری آذربایجان نیز به عنوان هیئت اجرایی جدید انتخاب شدند. قرار شد این هیئت اجرایی به مدت دو سال تا مجمع بعدی فعالیت کند. من به عنوان مشاور در جلسه حضور داشتم، ولی اعضای مجمع مرا با توجه به سوابق قبلی به عنوان دبیرکل جدید این فدراسیون جهانی انتخاب کردند.
وی در پاسخ به این سوال که «آیا فدراسیون جهانی ورزش پهلوانی با فدراسیون بینالمللی ورزشهای زورخانهای و کشتی پهلوانی همپوشانی ندارد؟» گفت: اعضایی که در این اجلاس بودند، نظرشان این بود که از آن فدراسیون به جهت ناکارآمدی کنار میکشند و به این سازمان جدید میپیوندند. این سازمان جدید با رهبری جدید به اسم فدراسیون جهانی ورزش پهلوانی است که شامل ورزشهای زورخانهای و کشتی پهلوانی میشود. ما چنین روندی را در فدراسیون های مختلف در روند جهانی شدن داشتهایم. شما وقتی رشته جودو را نگاه میکنید، میبینید که جوجیتسو از آن جدا شد. یا در کاراته فدراسیونهای مختلفی شکل گرفت، اما کمیته بینالمللی المپیک میگوید که با یک سازمان طرف هستند. این یک روندی است که در همه دنیا بوده است. در واقع این روند نشان میدهد که اعضای شرکت کننده که اغلب آن نیز عضو فدراسیون جهانی بودند، نظرشان این بود که آن ساختار و رهبری فدراسیون بینالمللی به بن بست رسیده است و بر همین اساس اعلام کردند که از آن فدراسیون خارج میشوند و به این فدراسیون با ساختار جدید میپیوندند.
حسینی در پاسخ به این سوال که این تصمیمات و ایجاد یک فدراسیون جهانی که پیش از این هم وجود داشته، آیا تبعات حقوقی دارد یا نه؟ گفت: نه، این یک سازمان جدید است و مشکلی هم ندارد.
حسینی در پاسخ به این سوال که «آیا مهرعلیزاده رئیس فدراسیون بینالمللی ورزشهای زورخانهای و کشتی پهلوانی تعامل و صحبت شده بود؟» اظهار داشت: افراد مختلفی با آنها صحبت کردند. من به عنوان رئیس کمیته فراملی کردن ورزش باستانی پایهگذار آن فدراسیون بودم. در واقع من در دوران هاشمی طبا این مسئولیت را گرفتم و بعداً هم ادامه پیدا کرد و ما در 20 مهر 83 توانستیم فدراسیون بینالمللی را ایجاد کنیم. من همان زمان پیش بینی و به مجمع نیز پیشنهاد کردم که رئیس وقت دستگاه ورزش به منظور حمایت از ورزش زورخانهای و پهلوانی به عنوان رئیس فدراسیون بینالمللی انتخاب شود. آن پیشنهاد مورد استقبال قرار گرفت و مجمع نیز مهرعلیزاده را انتخاب کرد، اما بعد از پایان دوره مسئولیتش در سازمان تربیت بدنی، موافقت نکرد که کنار برود و رئیس بعدی سازمان تربیت بدنی این مسئولیت را بگیرد تا این ورزش را مورد حمایت قرار بدهد. از همان زمان به بعد ما چالشهای زیادی را در این فدراسیون شاهد بودیم و این منجر به آن شد که او تغییراتی در اساسنامه داد و در واقع مسیر ریلگذاری را تغییر دادند. این تغییرات هم منجر به کُندی فعالیت شد و به رکورد رسید؛ به طوری که کشورهای شرکت کننده همه معترض به عملکرد رهبری آن فدراسیون بوده و خواستار تغییر بودند و این تغییر مورد استقبال همه واقع شد که بتوانند به توسعه این میراث پهلوانی کمک کنند.
وی در پایان تصریح کرد: برخی از مسئولان اروپایی میگفتند که رهبری فدراسیون بینالمللی باید مطابق استانداردهای بینالمللی باشد. نمیشود که شما بخواهید ریاست یک فدراسیون را داشته باشید، اما عملکردتان مانند یک شرکت شخصی باشد. یکی از نایب رئیسان میگفتند که در طول 6 سال یک جلسه هیئت اجرایی هم نداشتهاند. در واقع اداره کردن یک سازمان بینالمللی باید مطابق با استانداردهای بینالمللی هم باشد.