پنج‌شنبه 8 آذر 1403

حضورعلوم انسانی اسلامی دردانشگاه به معنای تعطیلی آموزش نظریات روزنیست

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع

تهران - ایرنا - رییس مرکز پژوهش های علوم انسانی اسلامی صدرا با تاکید براینکه در اسلامی سازی علوم انسانی هرگز به دنبال این نیستیم که تعلیم نظریه های غربی در دانشگاه به طور کلی تعطیل شود، گفت: در عین حال باید دقت داشت که از علوم انسانی غربی بت سازی نشود بلکه همراه با نقد و تحلیل، تدریس شوند.

به گزارش جمعه شب مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، حجت الاسلام رضا غلامی در اختتامیه گردهمایی رتبه های برتر آزمون سراسری که امروز در مجتمع سپید مشهد برگزار شد، درباره علوم انسانی اسلامی گفت: در اینکه علوم انسانی نیازمند تحول است، اکنون هیچ تردیدی وجود ندارد اما مشکل اینجا است که پیشرفت در این حوزه، هنوز مسأله اصلی ما نشده و علوم انسانی و فهم صحبح و فراگیر درباره تحول در علوم انسانی شکل پیدا نکرده است.

وی به تفکرات مختلف پیرامون تحول علوم انسانی در ایران اشاره کرد و ادامه داد: روزآمدسازی و ارتقای علوم انسانی بدون تحول زیربنایی، یکی از تفکرات موجود درباره تحول است که روشنفکری سکولار از آن تبعیت می کند. دیدگاه دیگر، بومی سازی تحول، متناسب با اقتضائات ایران است که دین را هم به صورت حداقلی مدنظر قرار می دهد و پبکره غربی علوم انسانی را تغییر نمی دهد.

**قدرت علوم انسانی اسلامی در حل مسائل بالاتر از علوم سکولار است

حجت الاسلام غلامی، پالایشگری علوم انسانی با نگاه اسلامی و شبه سیاسی یا اسلامی سازی و پیوند علوم انسانی و اسلامی را دیگر دیدگاه موجود نسبت به تحول علوم انسانی معرفی کرد و توضیح داد: این دیدگاه به معنای برخوردار کردن علوم انسانی از بنیادهای دینی یا بازکردن چتر جهان بینی اسلامی بالای سر آن است.

رییس مرکز پژوهش‌های علوم انسانی اسلامی صدرا با بیان اینکه بهره گیری از منابع معرفتی، قدرت علوم انسانی اسلامی را بخصوص در حل مسائل در مقایسه با علوم انسانی سکولار، بالاتر می برد، افزود: بر این اساس، علوم انسانی اسلامی عبارت است از علومی که نه تنها مبتنی بر جهان بینی اسلامی هستند بلکه در علوم گوناگون یا از دین بهره مند می شوند یا زیر چتر جهان بینی الهی قرار دارند.

علوم انسانی غربی نباید بت سازی شود / حضور علوم انسانی اسلامی به معنای تعطیلی آموزش نظریات روز دنیا نیست

وی یادآورشد: علوم انسانی اسلامی، رنگ تقدس به خود نمی گیرد، رسمی به نام مقدس مآبی ندارد، باب نقد را به روی خود نمی بندد و اینگونه نیست که بخواهد خود را به دانشگاه ها تحمیل کند بلکه صرفا از طریق تبیین و اثرگذاری ترویج پیدا می کند.

حجت الاسلام غلامی، اختلاف دیدگاه در علوم انسانی اسلامی را کاملا طبیعی دانست و گفت: در اسلامی سازی علوم انسانی هرگز به دنبال این نیستیم که تعلیم نظریه های غربی در دانشگاه به طور کلی تعطیل شود چرا که اصولا دانشمندان علوم انسانی باید با نظریات جهانی، آشنایی داشته و بروزترین نظریات را بدانند اما نباید از آن ها بت سازی شود بلکه می بایست همراه با نقد و تحلیل، تدریس شوند.

علوم انسانی تمدن ساز هستند

به گفته این محقق و پژوهشگر، برخی معتقدند که ابتدا باید جامعه اسلامی را ساخت و بعد به دنبال اسامی سازی علوم انسانی بود اما این درست نیست چرا که علوم انسانی اسلامی، نقش قابل توجهی در ساخت جامعه انسانی مطلوب دارد و می تواند جامعه پردازی کند.

وی با تاکید براینکه علوم انسانی اسلامی، یک ایده خام اولیه و مربوط به دوران پس از انقلاب اسلامی نیست، یادآور شد: این علوم بیش از 50 سال سابقه دارند و کاملا از جهت تئوریک قابل اتکا هستند (در مسائل کاربردی نیز هرچند بسیار سخت اما می توانند گره گشایی داشته باشند) و در برخی زمینه های آن مانند تعلیم و تربیت، اقتصاد، حقوق و روانشناسی پیشرفت های خوبی داشته ایم.

نخستین رویداد «آینده روشن» به همت نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها با همکاری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و آستان قدس رضوی، مهر و آبان ماه جاری با حضور رتبه های برتر کنکور سراسری در مشهد مقدس برگزار می شود.

*س_برچسب‌ها_س*