حضور کمرنگ مسابقات قرآن در شبکه قرآن!
چهلمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن کریم و هشتمین دوره مسابقات قرآنی دانشآموزان جهان اسلام در حال برگزاری است اما انتقادها از عدم پخش افتتاحیه مسابقات در شبکه قرآن شروع شد؛ شبکهای که فلسفه وجودیاش پرداختن به چنین رویدادهای مهم عرصه قرآنی کشور است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، 21 آذرماه 1379 رسماً شبکهای تحت عنوان «قرآن و معارف سیما» وارد چرخه فعالیت رسانهای شد و ماه رمضان 1384 بود که پخش رسمی برنامههای شبکه قرآن به صورت مستقل و 24 ساعته آغاز کرد. شبکه قرآن هم همچون دیگر شبکههای تلویزیونی با یک هدفِ مهم و فلسفه وجودی پا به عرصه فعالیت گذاشت و آن ساخت برنامههای تولیدی در عرصه قرآن و معارف و پوشش برنامههای مذهبی و دینی خصوصاً در عرصه قرآنی کشور بود.
این شبکه هم همچون برخی از شبکههای دیگر تلویزیون بعضاً در ادای مأموریت ذاتیاش موفق عمل نکرده و یا به تعبیر برخی از کارشناسانِ این حوزه کمکاری در میانِ پیشبرد اهداف و مأموریتهایشان دیده میشود. همچنان که چندی پیش وقتی چهل و ششمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم به میزبانی بجنورد برگزار میشد، در فضایِ رسانه انتقادها نسبت به جایِ خالی شبکه قرآن در این رویداد قرآنی شروع شد.
هرچند شبکه قرآن در آن روزها در چند کنداکتور به مسابقات سراسری قرآن کریم پرداخت و افتتاحیه و اختتامیه را هم به نوعی پوشش داد؛ اما بعد از ظهر پنجشنبه گذشته که آیین افتتاحیه چهلمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن کریم برگزار شد؛ دوباره خبری از شبکه قرآن به عنوان شبکهای تخصصی در این زمینه نشد. هرچند امروز لحظاتی زنده از محل برگزاری مسابقات در شبکه قرآن پخش شد اما به نظر میآید با توجه به مأموریت و فلسفه وجودی این شبکه تلویزیونی، نیاز به حضور مؤثرتر و پررنگتر است.
اما شاید بیشتر انتقادها به افتتاحیهای برگردد که با حضور گسترده مسئولان و جامعه قرآنی برگزار شد؛ در حالی که بسیاری از علاقهمندان به این حوزه برای دستیابی به اخبار و البته تصاویر آیین افتتاحیه که رئیس مجلس و وزیر ارشاد در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی حضور داشتند؛ در ابتدا نمیدانستند به چه شبکهای باید مراجعه کنند و یک باره افتتاحیه مسابقات قرآن سر از شبکه خبر2 درآورد و رادیوییها هم از رادیو قرآن این برنامه را دنبال میکردند!
البته در حین برگزاری این مراسم که اجرای آن برعهده عباس سلیمی و سیداحمد نجف از مجریان با سابقه رسانه ملی بود. حتی به دلیل تقارن مسابقات بینالمللی قرآن با هشتمین دوره مسابقات بینالمللی قرآنی دانشآموزان جهان اسلام، وزیر آموزش و پرورش نیز به محل برگزاری این رویداد بینالمللی آمد و علیرغم سطح بالایی از حضورِ مسئولان در نقطه آغاز مهمترین رویداد قرآنی کشور، باز خبری از شبکه قرآن نشد! و رسانه ملی آیین افتتاحیه این رویداد مهم بینالمللی را به صورت زنده و مستقیم از رادیوهای قرآن و تلاوت و شبکه خبر 2 سیما پخش کرد و البته پایگاه هیاتآنلاین نیز اقدام به پخش زنده این رویداد کرد.
حتی برخی از رسانهها همچون «خبرگزاری تسنیم» هم برای مخاطبانِ خود این فضا را ایجاد کرد افتتاحیه این مسابقات را به صورت برخط (زنده) تماشا کنند، اما بازهم خبری از شبکه قرآن و معارف سیما نبود و این شبکه تخصصی که فلسفه ذاتی آن پوشش برنامههای قرآنی است در زمان افتتاحیه مسابقات، برنامه ویژه کودک و نوجوان پخش میکرد.
هرچند رادیو قرآن حضور فعالی در پوشش افتتاحیه و مسابقات بینالمللی قرآن کریم دارد و همچنین کانالهای تخصصی تلاوت و ترتیل هم به میدان آمدهاند و مسابقات را از محل سالن اجلاس سران از ساعت 15 لغایت 17 به صورت زنده پخش میکنند. پوشش رسانهای این برنامه به همت گروه جامعه، محافل و مسابقات و تهیهکنندگی سید نورالدین سجادی است. همچنین حمید عبیری و نیما غفارزاده مجریان برنامهاند. رادیو قرآن طبق سنوات گذشته به صورت ویژه در برنامههای مختلف زنده و تولیدی به این مسابقات میپردازد.
چهلمین دوره مسابقات بین المللی قرآن رسماً آغاز بهکار کردالبته مدتی پیش به دنبال بالا گرفتن انتقادها نسبت به عدم پوششِ برجسته مسابقات سراسری قرآن کریم که در بجنورد برگزار میشد توسط شبکه تخصصی، در پیگیریهای خبرنگار تسنیم از شبکه قرآن مطرح شد «هیچ مشکلی با اوقاف وجود نداشته و ندارد؛ همهچیز در سایه وفاق و همدلی پیش میرود و هیچ اختلافی در فضای قرآنی هم وجود ندارد.» اما عدم حضور شبکه قرآن در مسابقات بینالمللی قرآن کریم نکته دیگری را نشان میدهد که احتمالاً مشکل یا مشکلاتی وجود دارد که مخاطبان و علاقمندان به مسابقات قرآنی را سرگردان کرده است.
اما نباید فراموش کنیم که هر موضوعی مطرح است و هر مشکلی وجود دارد، نباید مخاطب در هیچ شرایطی به حال خود رها شود و سردرگمی آنها را از رسیدن به اطلاعات مورد نیازشان بازدارد؛ از این رو به نظر میرسد شبکه قرآن بایستی به مأموریت ذاتی خود توجه داشته باشد، چون جای پخش رسانهای درست و پررنگ و لعابِ مسابقات قرآن در این شبکه تلویزیونی است که سالها افتتاحیه و اختتامیه جشنواره فیلم فجر را شبکه نمایش پخش میکند یا پوشش رسانهای جشنواره تئاتر فجر را شبکه 4 عهدهدار است.
به نظر میرسد این فراموشیِ مأموریت در بسیاری از شبکههای تلویزیونی وجود دارد و شبکههای سیما نیازمند مرور و بازنگریِ فعالیتها و مأموریتهایشان هستند.
گفتنی است، مسابقات بینالمللی قرآن کریم در بخش آقایان در رشتههای قرائت تحقیق، قرائت ترتیل و حفظ کل از روز گذشته آغاز شده و تا اول اسفندماه ادامه دارد و در بخش بانوان و در رشته های قرائت ترتیل و حفظ کل قرآن از امروز صبح آغاز شده است. مراسم اختتامیه و اعلام نفرات برتر دوم اسفندماه با حضور رئیسجمهور از ساعت 15 تا 17 در محل اجلاس سران کشورهای اسلامی برگزار خواهد شد و همچنین قرار است روز پنجشنبه سوم اسفندماه، شرکتکنندگان به همراه اعضای هیأت داوران این دوره به محضر رهبر معظم انقلاب برسند.