حواشی تجارت ایران و عراق و توضیحات آلاسحال
به گزارش اکوایران؛ البته دادههای مرکز آمار تایید کننده کاهش مناسبات اقتصادی میان و ایران عراق است، براساس دادهای این مرکز و برگرفته از آمار گمرک در 9 ماه سال جاری عراق بیشترین مشارکت منفی در صادرات ایران را داشته است. براساس آمار گمرک، عراق در حالی در میان 20 مقصد صادراتی با مشارکت منفی قرار گرفته دارد که این کشور یکی از شرکای اصلی ایران محسوب می شود. ارزیابیها نشان می دهد هرچند روابط سیاسی دو کشور در سطح بالایی قرار دارد، اما در سالهای اخیر روابط اقتصادی دو کشور نتوانست به جایگاهی که باید برسد و این امر موجب شد تا عراق بیشترین سهم در رشد منفی تجارت کشور داسته باشد. اوایل بهمن ماه خبرگزاری رویترز از فشار این کشور بر بانکهای عراقی نوشت. بانکهای عراق برای جلوگیری از انتقال دلار به ایران تحت فشارهای شدید نظارتی توسط ایالات متحده قرار گرفتهاند؛ برنامههایی که نشان میدهد آمریکا توان خود را برای تجمیع فشار علیه دلار و اقتصاد ایران از شرق و غرب به کار گرفته است.
حال در این خصوص یحیی آل اسحاق رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق بر این نکته تاکید می کند که کاهش ارزش دینار عراق در برابر دلار طی چند ماه گذشته و رشد نرخ تورم در عراق، موجب شد تا بانک مرکزی این کشور برای حفظ قدرت دینار و همچنین مدیریت بازار ارز عراق و جلوگیری از پولشویی از طریق بانکهای این کشور اقدام به وضع و ابلاغ چنین دستورالعملهایی کند که شامل مبادلات ارزی این کشور با کلیه کشورها بوده و به هیچ وجه اختصاص به روابط تجاری با ایران یا ممنوعیت واردات کالا از طریق کشورمان ندارد.
به گزارش اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق افزود: اخیرا هم کابینه عراق پیشنهاد بانک مرکزی این کشور برای تغییر نرخ برابری دینار / دلار به ازای 1300 دینار در برابر دلار را تأیید کرده است. این اقدام سبب شد تا بلافاصله در بازار آزاد عراق یک دلار از 1690 دینار به 1500 دینار برسد و قیمت فروش دلار روند نزولی پیش گرفته است.
آل اسحاق با اشاره به روند رو به گسترش تجارت ایران و عراق طی سالیان اخیر، گفت: برخی اتفاقات همانند پاندمی کرونا توانسته بود بر تجارت با کشور عراق به صورت مقطعی تأثیرگذار باشد که پس از آن شاهد همان روال توسعه تجارت دو کشور طی سالیان گذشته هستیم. به طوری که از ابتدای سال جاری تا پایان دی ماه 8.9 میلیارد دلار کالا از کشورمان به عراق صادر شده است که در قیاس با مدت مشابه سال قبل از حیث ارزش رشد 23 درصدی را نشان میدهد.
به گفته رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق سطح روابط اقتصادی ایران و عراق بر اساس حجم و تراز تجاری دوجانبه مبنی بر 20 میلیارد دلار هدفگذاری شده است. در مقطعی از زمان روابط تجاری دو کشور تا سطح 14 میلیارد دلار هم رسیده است و با توجه به ظرفیتهای موجود همکاری بین دو کشور که در تمامی حوزههای اقتصادی وجود دارد رسیدن به تجارت 20 میلیارد دلاری بین ایران و عراق در سالهای آینده حتماً امکان پذیر خواهد بود.