«حکومت هزار فامیل» در ایران چگونه بود؟

گروه تاریخ خبرگزاری فارس امین رحیمی: «هزار فامیل» اصطلاحی است که برای حکومت پهلوی بهکار میبرند وگرنه در واقع حدود 100 فامیل بودهاند این قدرتمندان. معلوم هم هست که کدام فامیلها بودند و معروفترینشان اینها بودند: «فرمانفرماها و بختیاریها و قوامها و علمها و اعلمها و دولوها و پیرنیاها و اتابکیها و قراگوزلوها و اردلانها و زنگنهها و افشارها و عضدها و فیروزها و امینیها و متیندفتریها و هدایتها و بیاتها و... قدرت واقعی را در دست داشتند».
بخشی از این خاندانهای قدرتمند از دوره قاجار آمده بودند و در دوره پهلوی هم همچنان قدرت داشتند و بخشی دیگر از وابستگان خاندان پهلوی بودند و تازه به دوران رسیده! حالا واقعا قدرت دست اینها بود؟ یک نمونه خاندان آموزگار است که اینطوری بود وضعیتشان: «پدر این خانواده یعنی حبیبالله آموزگار چهار پسر به نامهای جمشید، جهانگیر، هوشنگ و کورس داشت که همگی آنها مشاغل مهم کشوری را به اشکال مختلف و در موقعیتهای گوناگون در اختیار داشتند. حبیبالله، خود سالهای طولانی در حکومت رضاخان و اوایل حکومت محمدرضا مسئولیتهای مختلف ازجمله وزارت فرهنگ را برعهده داشت. با تشکیل مجلس سنا حبیبالله در دوره دوم و سوم بهعنوان سناتور انتصابی از شیراز به نمایندگی رسید... فرزندان او نیز به ترتیب سن هر کدام توانستند از طریق زد و بندهای درون حکومتی و ساخت و پاخت سیاسی با انگلیس و آمریکا به مسئولیتهای مختلف دست یابند».
حالا چه مسئولیتهایی گرفتند؟ در این حد بود مسئولیتهایشان: «سه نفرشان وزیر شدند و یکیشان نخستوزیر هم شد و یکی دیگر از پسرانش هم مشاغل مدیریتی رده بالا داشت».
انتهای پیام /
شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید
این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنیدانگلیس
ایران حکومت پهلوی خواندنی های تاریخ حکومت هزار فامیل رضاخان آمریکا این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
