حکیم لقب برازنده ای برای نظامی گنجوی است
بهروز عوض پور گفت: حکیم لقب مناسب و برازندهای برای نظامی است. او در یکی از صحنههای اسکندرنامه جمعی از فلاسفه را دور هم جمع کرده و در خصوص مباحث اصلی فلسفه مناظرهای ترتیب می دهد.
بهروز عوض پور گفت: حکیم لقب مناسب و برازندهای برای نظامی است. او در یکی از صحنههای اسکندرنامه جمعی از فلاسفه را دور هم جمع کرده و در خصوص مباحث اصلی فلسفه مناظرهای ترتیب می دهد.
به گزارش خبرگزاری مهر، در ادامه سلسسله نشستهای هفته پژوهش نشست دوم با عنوان «پنج نسخه خطی خمسه نظامی ثبت شده در حافظه جهانی یونسکو» در سالن اجتماعات کتابخانه و موزه ملی ملک برگزار شد.
بهروز عوضپور، خشایار قاضیزاده، حمیدرضا قلیچخانی و عبدالمهدی مستکین در این برنامه به سخنرانی پرداختند و حسن محمدی مدرس تذهیب و مدیرعامل مؤسسه فرهنگی هنری کتابآرایی دبیری نشست را بر عهده داشتند.
در ابتدای برنامه معاونت پژوهشی و فناوری مدرسه و دانشگاه عالی شهید مطهری ضمن خیرمقدم به میهمانان حاضر، از مدیریت و کارکنان کتابخانه و موزه ملی ملک برای همکاری در برگزاری این نشست تشکر کرد.
عبدالمهدی مستکین نظامیپژوه و مشاور عالی دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو به بررسی جایگاه حکیم نظامی در ادب و حکمت ایران پرداخت. وی سخنان خود را به اشعاری از این شاعر بلند مرتبه ایران مزین کرد و از حکیم نظامی به عنوان یکی از ارکان مسلم زبان و ادب پارسی یاد کرد. افزون بر آن مستکین به معرفی برنامه حافظه جهانی یونسکو و فرایند ثبت خمسه حکیم نظامی در حافظه جهانی پرداخت.
حمیدرضا قلیچخانی نویسنده و پژوهشگر حوزه خوشنویس به مقایسه تطبیقی پنج اثر ثبت شده از خمسه نظامی پرداخت. این پنج اثر شامل نسخه موجود در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران، نسخه کتابخانه ملک، نسخه کتابخانه کاخ گلستان، نسخه کتابخانه موزه ملی و نسخه کتابخانه مدرسه مطهری است. این پژوهشگر ویژگیهای گوناگون هنری و تاریخی این آثار را مورد بررسی و مقایسه قرار داد.
خشایار قاضیزاده رئیس دانشکده هنر دانشگاه شاهد، ویژگیهای بصری نگارههای موجود در نسخه کتابخانه سپهسالار را مورد بررسی قرار داد و گفت: در مجموعه سی نگاره نفیس در این نسخه موجود است که بیشترین نگاره برای منظومه اسکندرنامه است. این پژوهشگر مکتب نگارگری کمالالدین بهزاد همچنین به تفسیر معانی رنگهای به کار رفته در این نگارهها پرداخت. برای نمونه در منظومههای عاشقانه این نسخه رنگ طلایی نشانی از عشق است.
بهروز عوضپور مدرس دانشگاه، نویسنده و مترجم هویت تمثیلی در پنج نسخه خمسه را مورد بررسی قرار داد و گفت: حکیم لقب مناسب و برازندهای برای نظامی است. در یکی از صحنههای اسکندرنامه جمعی از فلاسفه را دور هم جمع کرده و در خصوص مباحث اصلی فلسفه مناظرهای ترتیب داده و خود یکی از آن فلاسفه است. مباحث فلسفی مطرح شده در این صحنه و مناظره برگزار شده حکایت از حکیم بودن نظامی و دانش فلسفی این شاعر بزرگ دارد.
سلسله نشستهای هفته پژوهش از 17 تا 21 آذر ماه در کتابخانه و موزه ملی ملک برگزار شدند.
در حاشیه این نشست، دو نسخه خمسه نظامیِ گنجینه مدرسه عالی شهید مطهری، در این دانشگاه به نمایش در آمد.