یک‌شنبه 15 مهر 1403

خانه نخستین شهردار تبریز ثبت ملی شد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
خانه نخستین شهردار تبریز ثبت ملی شد

تبریز - ایرنا - خانه قدیمی و ماندگار ارفع الملک جلیلی نخستین شهردار تبریز در فهرست آثار ملی ایران به شماره 32938 به ثبت رسید.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی روز یکشنبه در جمع خبرنگاران با اعلام این خبر، افزود: نامه رسمی این ثبت ملی امروز از سوی وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به استاندار آذربایجان شرقی ابلاغ شد.

احمد حمزه زاده اعلام کرد: با توجه به ثبتی بودن سردر این خانه، پس از تشکیل پرونده ثبت اعیانی خانه مذکور در معاونت میراث فرهنگی استان و پیگیری‌های صورت گرفته، طی نامه وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به استاندار آذربایجان شرقی، این خانه با توجه به شأن ملی و تاریخی به شماره 32938 در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد.

وی ادامه داد: طبق ضوابط میراث فرهنگی، اثر مذکور تحت حفاظت و نظارت وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی است و هرگونه دخل و تصرف یا اقدام و عملیاتی که منجر به تخریب یا تغییر آن شود، برابر مواد 558 لغایت 569 از کتاب پنجم قانون مجازات‌های اسلامی، تعزیرات و مجازت های بازدارنده جرم محسوب می‌شود.

حمزه زاده گفت: مرتکب هرگونه تخلف در این زمینه مشمول مجازات‌های قانونی خواهد شد و مرمت و بازسازی اثر صرفا" با تایید و نظارت وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ممکن خواهد بود.

به گزارش ایرنا، خانه تاریخی ارفع الملک در خیابان بهشتی تبریز و در ابتدای گذری موسوم به دالان میرزا رضا، خانه شهردار خوشنام تبریزی در 80 سال قبل، حاج رضا ارفع الملک جلیلی، است که در دهه های قبل به دلیل بی توجهی به میراث تاریخی، بخشی از آن منفک و فروخته شده است.

این خانه تاریخی که یادآور اقدام ماندگار مالک آن در بنیانگذاری عمارت تاریخی «ساعت» در هشت دهه قبل و نیز ایجاد مسیل سیل جاری از وسط تبریز است، در سال های اخیر به دلیل بی توجهی نهادهای مسوول با خطر تخریب مواجه بوده است.

ایرج شهین باهر، شهردار فعلی تبریز، اوایل سال قبل از تملک و احیای خانه تاریخی ارفع الملک جلیلی خبر داده بود، اما بارش های سیل آسای اوایل سال جاری باعث شد که سقف و بخشی از دیوارهای شمالی این بنای تاریخی فرو ریزد.

ارفع الملک جلیلی در اواسط دهه 1310 شمسی، شهردار تبریز بود و به دلیل اقدامات ارزشمندش در عمران و آبادی شهر، نامش همچنان در یادها زنده است؛ سنت نیکی که در مورد شهرداران بعدی تبریز به ندرت اتفاق افتاد.

ارفع الملک جلیلی در سال های 1288 تا 1290 شمسی، عضو انجمن ایالتی آذربایجان و شورای شهر (هیئت بلدیه) بود و بنا بر آنچه در روزنامه «تبریز» حسین آقا فشنگچی منتشر شده است، در آن زمان تکلیف اعضای انجمن مبنی بر حقوق ماهیانه 70 تومانی را نمی پذیرد و اعلام می کند که با توجه به دشواری زندگی مردم، می تواند تنها نصف این رقم را قبول کند.

ارفع الملک جلیلی همچنین در کارهای خیر و خداپسندانه پیشگام بود، به گونه ای که زمین فعلی اداره کل اوقاف و امور خیریه آذربایجان شرقی در مجاورت گورستان تاریخی «طبوائیه» در خیابان آزادی، بالاتر از آبرسانی، از موقوفات آن مرحوم است.

*س_برچسب‌ها_س*