خبرهای خوشِ صدا و سیما برای عصا سفیدها
پیگیریها نشان میدهد شورای سلامت صدا و سیما با سندی درباره معلولین، تدارکِ ویژهای برای نابینایان دارد البته بار اساسی این موضوع رویِ دوش رادیو است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، 15 اکتبر برابر با 23 مهر به عنوان روز عصای سفید نامگذاری شده است. در ایران فیلمسازان مختلفی سراغ سوژههایی با محوریت نابینایان رفتهاند که از این حیث «مجید مجیدی» با ساخت 2 فیلم «رنگ خدا» و «بید مجنون» رکورددار است.
«رنگ خدا»، «گلهای داوودی»،«دو چشم بیسو»، «چشمهایم برای تو»، «از کرخه تا راین»، «بید مجنون»،«شیدا»، «اتوبوس شب»، «پنجره»، «چشمان سیاه»، «سجده بر آب» و «ایستگاه بهشت» از جمله مهمترین فیلمهای سینمای ایران است که در آنها به نابینایان پرداخته میشود.
عصا سفیدها در سریالهای تلویزیونی
مهدی هاشمی در سال 1380 در سریال تلویزیونی «هزاران چشم» به کارگردانی کیانوش عیاری نقش آقای راوندی دبیر تحریریه نابینای یک مجله را ایفا کرده که بهواسطه شغلش و نامههایی که مردم برای او مینویسند، ارتباط تنگاتنگی با جامعه و مشکلات آن دارد. او هربار که نامه کسی را میخواند، خودش را در آن فضای تعریف شده میبیند، بنابراین سعی میکند به نوعی بر مشکلات پیشآمده فائق آید که در ادامه، حوادث طنزآمیزی را به وجود میآورد.
در سریالهای «سفر سبز» ساخته «محمدحسین لطیفی» و «چراغهای خاموش» به موضوع نابینایان اشاره شده و زندگی و مشکلات آنان نمایش داده شده است.
طی سالهای اخیر و به منظور اهمیت دادن بیشتر به قشر روشندل جامعه ایران، برخی مسئولان و هنرمندان این کشور ایران برای ارتباطگیری بهتر نابینایان با فیلمها و آثار هنری تصویری، تمهیداتی را درنظر گرفتهاند که یکی از آنها تبدیل فیلمها و مستندها به فایل صوتی است.
این اقدام با استقبال زیاد مخاطبان خاص مواجه شد. در چند سالِ اخیر مجموعه فرهنگی «سوینا» یا همان سینمای نابینایان با مدیریت «گلاره عباسی» بازیگر سینما و تلویزیون در حال فعالیت است.
پیگیری از شورای سلامت صداوسیما / سندی که در حال پیگیری است
در رسانه ملی و پخش برخی سریالها و فیلمها شاهدِ فرآیندی برای نمایشِ فیلمها و برنامههای ویژه ناشنوایان و کمشنواها است اما در این میان، سهمِ نابینایان بسیار ناچیز بوده؛ تا جاییکه در پیگیریها هم نشان میدهد شورای سلامت پیگیرِ آناند تا اتفاقات خوبی برای این حوزه بیفتد. اتفاقاً شخصی در شورای سلامت صداوسیما اعتقاد دارد رادیو در این میان سهم بیشتری دارد و آن کاری که باید در رادیو انجام میشود. باید این قشر را دریافت، جلویِ کارشناسانی که حرفهای نسنجیدهای در رابطه با نابینایان میزنند و یا میهمانانی که حواشی ایجاد کردند، باید گرفته شود. اگرچه این اتفاق افتاده است.
شورای سلامت رسانه ملی مشغولِ تصویب و پیگیری سندی تحت عنوان «معلولین» است و کارگروههایی از انجمن نابینایان و ناشنوایان حضور پیدا خواهند کرد. تکلیف کار رسانهای در این حوزه هم به زودی روشن میشود.
رادیو و برنامههایی که برای نابینایان دارد
در این میان با اعتماد سعید رئیس رادیو سلامت گفتوگویی داشتیم که مشروح آن در ادامه آمده است:
صدیقه اعتماد سعید در رابطه با روز عصای سفید به خبرنگار تسنیم گفت: نابینایان در حقیقت یکی از مخاطبان اصلی ما در رادیو هستند؛ آنها همیشه با ما ارتباط مستقیم داشته و دارند. در این حوزه ما چند کار اصلی به عنوان اولویت درنظر داریم و در تمام سال پیگیری میکنیم. افزایش مهارتهایی که نابینایان در حوزههای مختلف پیدا کنند هم برای والدینی است که نابینا هستند و هم برای کسانی که فرزند نابینا دارند. اینکه چه کاری را باید انجام دهند که اگر خودشان نابینا هستند و چه ارتباطی با فرزندانشان داشته باشند و همچنین مهارت ارتباطی با خانوادهشان و جامعه. اگر کودک نابینا دارند در حقیقت چه مهارتهایی در راستای رشد و تکامل کودک به آنها کمک کنند.
وی افزود: بحثِ دوم پیشگیری از نابینایی خصوصاً در رابطه با کودکان و تنبلی چشم است. یکی از بحثهای سلامت چشممان است که به آن میپردازیم. بحث سوم ما فکری برای اوقات فراغت افراد نابینا و استفاده از امکانات رسانهای است که متأسفانه کمتر به آن پرداخته شده؛ اگرچه در رادیو سلامت برنامههای نمایشی ای طوری طراحی کردیم که بتواند اوقات فراغت عزیزانِ نابینا را پُر کند. همچنین در این میان، کتاب گویا هم فضایِ مناسبی است که فراهم کردیم و در حقیقت خیلی مورد استقبال نابینایان قرار میگیرد.
آیا دنبال راهاندازی شبکهای برای نابینایاناند؟
رئیس رادیو سلامت در پاسخ به این سؤال که برای اوقات فراغت نابینایان به دنبال راهاندازی شبکهای خاص هستید و یا اینکه چه تمهیداتی در این راستا خواهید داشت، تأکید کرد: واقعیت این است برای این حوزه باید فکری کرد. همانکاری که در برخی از بخشها شده، توضیح سکانس و فیلم را به صورت شنیداری درآوردهاند. یک حرکتِ چند جانبه از طرف دوستان تهیهکننده فیلم و سریا، رادیو و مرکز نمایشی باید اتفاق بیفتد. در حال طرح و بررسی است که بعید میدانم شبکهای راهاندازی شود اما میتوانیم از شبکههای پرشنونده در این راه بهره ببریم.
تعامل با سوینا
او درباره تعامل با «سوینا» خاطرنشان کرد: من اینجا اعلام میکنم درب سازمان را به بیرون باز کردیم که کارهای خوبی انجام میشود و محصولاتِخوبی داریم از سوینا و یا هرجایِ دیگری بهره خواهیم برد. امکان دسترسی دوستان به علتهای مختلف از جمله مسائل مالی و اینترنتی حاضریم در آن کارها مشارکت داشته باشیم.
واکنش به حضورِ کارشناسان و میهمانان حاشیهساز
اعتماد سعید در پایان در پاسخ به این سؤال که آیا جلویِ کارشناسان و میهمانانی که دقت کامل در سخن گفتن درباره نابینایان داشته و دارند گرفته خواهد شد، گفت: ما معمولاً روی کارشناسان و میهمانان، دقت ویژه داریم که از جامعه نابینایان باشند و توصیه میکنیم که در جامعه وزین این دوستان، متخصص زیاد است و نیازی به استفاده از بخشهای دیگر نیست. متأسفانه بعضاً از این اتفاقات روی آنتن تلویزیون شاهد بودیم به خاطر این است که کار کارشناسی روی برنامه انجام نمیشود و خیلی هیجانی برخورد میشود. اگر از مشاوره افراد تخصصی در سازمان صداوسیما هم استفاده شود این چنین اتفاقاتی را شاهد نخواهیم بود.
مناسبسازی پرتال شهرداری تهران برای استفاده نابینایان عشق خالصانه زوج ایرانی جهانی شد؛ چشم من برای تو، دست تو برای من! + فیلم