خرید الکترونیک دارو با الکترونیکی شدن دفترچههای بیمه
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو؛ امروز تلفنهای همراه تسهیلگر بسیاری از فرایندهای روزمره زندگی اجتماعی شدهاند. از تماسهای تصویری گرفته تا بسیاری از کارهای اداری و بانکی با چند دکمه و کلید به راحتی انجام میشود و الزام به مراجعه حضوری به ادارات یا مراکز دیگر خصوصا در شرایط شیوع کرونا برداشته شده است. حتی تاکسی اینترنتی یا خرید آنلاین اقلام روزمره نیز به لطف ظهور برخی نرمافزارها...
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو؛ امروز تلفنهای همراه تسهیلگر بسیاری از فرایندهای روزمره زندگی اجتماعی شدهاند. از تماسهای تصویری گرفته تا بسیاری از کارهای اداری و بانکی با چند دکمه و کلید به راحتی انجام میشود و الزام به مراجعه حضوری به ادارات یا مراکز دیگر خصوصا در شرایط شیوع کرونا برداشته شده است. حتی تاکسی اینترنتی یا خرید آنلاین اقلام روزمره نیز به لطف ظهور برخی نرمافزارها میسر شدهاست.
*س_ خرید دارو با چند کلیک_س*فروش اینترنتی دارو نیز یکی از موضوعاتی است که توسعهدهندگان این نرمافزارها از آن غفلت نکردند و این امکان را فراهم ساختهاند. البته باید مدنظر داشت که فروش اینترنتی دارو دارای ظرافتها و نکاتی است که آن را از دیگر اقلام متمایز کند. چراکه استفاده بسیاری از داروها نیاز به نسخه و تجویز پزشک دارد و استفاده خودسرانه آن میتواند خطراتی را متوجه سلامت فرد کند.
فروش آنلاین دارو مزایای بسیاری دارد. به طور مثال عدم نیاز مراجعه حضوری به داروخانه از مهمترین آنهاست. داروخانهها با توجه به آنکه مراجعین اکثرا بیماران یا همراهان بیماران هستند، مرکزی برای انتشار بیماریهای واگیر است. با عدم نیاز مراجعه به داروخانه، شیوع بیماریهای واگیر کاهش خواهد یافت. تسریع در دریافت دارو، خصوصا داروهای کمیاب و همچنین فرصتی برای اشتغال جوانان دیگر مزیت فروش آنلاین داروست.
*س_ نسخه کاغذی؛ مانع فروش آنلاین_س*با وجود فراهم بودن زیر ساختهای فروش اینترنتی دارو، نسخههای دستنویس و دفترچههای کاغذی یکی از موارد مشکلآفرین برای فروش اینترنتی دارو محسوب میشدند. چراکه در صورت سفارش آنلاین نیاز بود نسخه توسط متصدیان داروخانه مورد بررسی و اعتبار سنجی شوند. از سوی دیگر داروخانهها ملزم به تحویل نسخه به سازمانهای بیمهای بوده اند. این گونه مسائل باعث شده بود فروش آنلاین دارو، مانند دیگر خدمات فروش آنلاین، توسعه نداشته باشد.
اما از ابتدای اسفند ماه 99 با پیشگامی سازمان تامین اجتماعی، طرح نسخه نویسی الکترونیکی و خذف دفترچه کاغذی، گامی بلند در تحقق پرونده الکترونیک سلامت میباشد. الکترونیکی شدن نسخهنویسی قطعا فرآیند فروش آنلاین دارو را اولا ساختارمند و ثانیا راحتتر و سریعتر خواهد کرد.
حذف دفترچههای کاغذی و نسخهنویسی الکترونیکی به عنوان دروازهای به سوی پرونده الکترونیک سلامت، آوردههای بسیاری برای بهبود کارآمدی نظام سلامت کشور دارد که به اختصار به آن پرداخته میشود.
*س_ تداخلات دارویی، خدانگهدار!_س*عدم اطلاع پزشک از پیشینه پزشکی بیماران مهمترین علت تداخلات دارویی پیشآمده است که این عدم آگاهی تبعات دیگر بسیاری در پی داشته است. از جمله تحمیل هزینه درمانی مضاعف به بیماران به واسطه تکرار چندباره آزمایشات و تصویربرداریها. همچنین باید توجه داشت وجود سابقه پزشکی ثبت شده افراد جامعه در مواقع خاص (مانند تصادفات جادهای یا حوادث ناگهانی که به همراه بیمار دسترسی وجود ندارد) میتواند جان بیماران را نجات دهد.
*س_ کاهش اشتباهات پزشکی_س*موارد متعددی دیده شده است که به دلیل ناخوانا بودن نسخه، داروی اشتباه یا داروی درست با دستور استفاده اشتباه به بیمار تحویل داده شده است و تبعا سلامت بیمار به خطر افتاده است. با حذف دفترچه و نسخههای کاغذی و دستنویس، مشکل ناخوانا بودن اسامی داروها برای متصدیان داروخانه مرتفع خواهد شد و دیگر شاهد تحویل داروی اشتباه یا دستور استفاده نادرست به بیمار نخواهیم بود.
*س_ خداحافظی با قاچاق معکوس و بازارسیاه دارو_س*با حذف دفترچههای کاغذی، بساط خرید و فروش دفترچهها و نسخههای ساختگی از داروهای گران قیمت بیماریهای خاص مثل سرطان یا اماس جمع خواهد شد. سواستفاده از نسخه الکترونیکی به دلیل مشخص بودن پیشینه پزشکی همه افراد، تقریبا ناممکن خواهد بود و داروهای گرانقیمت از بازارسیاه دارو یا سودجویان و دلالان دارو سردرنمیآورند.
*س_پایان کاغذبازی! _س*سرگردانی بیماران یا همراهانشان بین داروخانه و مطب پزشک یکی از مواردی است که باعث وقفه در شروع فرایند درمانی و بعضا ایجاد مخاطره برای جان بیمار میشود. قلم خوردگی یا ناخوانا بودن نسخه، از متداولترین عللی هستند که موجب بازگشت نسخه به پزشک و تصحیح آن میشود. با روی کار آمدن نسخهنویسی الکترونیکی، دیگر این دست مسائل مطرح نبوده و بیمار به راحتی با یک کد میتواند داروهای خود را تهیه کند.
حذف دفترچه کاغذی محسنات دیگر بسیاری مانند کاهش فساد پزشکان در تجویز داروهای غیرضرور دارد که پرداختن به آنها در این مقال نمیگنجد. اقدام به حذف دفترچه کاغذی، اقدامی جسورانه و روبهجلو بود که پیش از سازمان تامین اجتماعی، از بیمه سلامت به عنوان نهاد مسئول و ذیل مدیریت وزارت بهداشت انتظار میرفت. چراکه بار اصلی تحقق پرونده الکترونیک سلامت بر دوش وزارت بهداشت و مشخصا بیمه سلامت بوده و است.
*س_تعارض منافع، ترمز پیشرفت نظام سلامت_س*حذف دفترچه کاغذی و الکترونیکی شدن نسخه نویسی گام بسیار بزرگی در جهت تحقق پرونده الکترونیکی است که شاهراه برونرفت نظام سلامت از بسیاری از مشکلات فعلی آن است. اما در این بین هستند افراد سودجویی که به علت تعارض منافع و ترجیح منافع شخصی و صنفی بر منافع مردم، با مانعتراشی برای این طرح تلاش در توقف این طرح دارند.
با اینکه برخی نقایص در فرایند اجرایی شدن این طرح وجود دارد، اما نیاز است با آگاهی بخشی مضاعف به مردم و همچنین نظارت بر همکاری پزشکان، ایرادات جزئی که مردم در حال حاضر با آن دست و پنجه نرم میکنند، برطرف شود.