دوشنبه 1 بهمن 1403

خطری که انتخابات کمیته المپیک را تهدید می‌کند

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
خطری که انتخابات کمیته المپیک را تهدید می‌کند

انتخابات 6 شهریورماه کمیته ملی المپیک در حالی برنامه‌ریزی شده که شرایط برخی فدراسیون‌ها، برگزاری سلامت مجمع انتخاباتی این کمیته از حیث برتری آرای المپیکی‌ها را در معرض خطر قرار داده است.

انتخابات 6 شهریورماه کمیته ملی المپیک در حالی برنامه‌ریزی شده که شرایط برخی فدراسیون‌ها، برگزاری سلامت مجمع انتخاباتی این کمیته از حیث برتری آرای المپیکی‌ها را در معرض خطر قرار داده است.

به گزارش خبرنگار مهر، پس از کش و قوس های زیاد 6 شهریورماه به عنوان زمان برگزاری مجمع انتخاباتی کمیته ملی المپیک تعیین شد، انتخاباتی که برگزاری قطعی و البته سلامت آن در گرو فاکتورهای زیادی است که مهیا شدن برخی از آنها به همکاری عواملی خارج از مجموعه کمیته ملی المپیک هم نیاز دارد در غیر اینصورت بعید نیست سر برخی فدراسیون ها برای ورود به این انتخابات بریده شود و در نهایت شاهد هوا شدن انتخابات در زمان مقرر باشیم.

کمیته ملی المپیک که خود باید برگزارکننده انتخابات این کمیته باشد اگرچه دیر اما بالاخره زمان تشکیل مجمع انتخاباتی را مشخص کرد و در راستای اقدامات قبلی اخذ تاییدیه کمیته بین المللی المپیک (IOC) برای آئین نامه خودنوشته اش هم را پیگیر شده است تا به جا و به موقع بتواند از آن به عنوان ملاک برگزاری انتخابات بهره ببرد.

قرار است نام نویسی از کاندیداهای هیات رئیسه و هیات اجرایی این کمیته هم ماه آینده و احتمالا 15 تا 20 تیرماه انجام شود. بعد از آن هم طبق روال باید روند بررسی صلاحیت کاندیداها تا نهایی شدن فهرست‌شان برای تصدی کرسی های مختلف دنبال شود تا مجموعه ورزش به 6 شهریورماه برسد و زمان انجام رای گیری.

پیش از این البته باید ترکیب مجمع کمیته ملی المپیک که متشکل از اعضای دارای حق رای است مشخص و نهایی شود، نفراتی که همین امروز چهار نفرشان در وضعیت مجهول به سر می برند، این بلاتکلیفی طی ماه های آینده سراغ دو عضو دیگر هم می رود و این مسئله ترکیب استاندارد مجمع برای شمارش آرا و تطابق آن با اساسنامه را روی لبه تیغ قرار خواهد داد به خصوص با اقدامی که کمیته ملی المپیک برای مجمع سوم خردادماه و ممانعت از حضور سرپرستان انجام داد!

وضعیت مجهول 4 +2 عضو المپیکی مجمع انتخاباتی کمیته

طبق اساسنامه کمیته ملی المپیک ترکیب (اعضای اصلی) این مجمع متشکل از 64 نفر است که در انتخابات حق رای دارند. از این تعداد 35 عضو (روسای 29 فدراسیون المپیکی و 6 نماینده ورزشکاران) اعضای المپیکی مجمع هستند و 29 عضو دیگر غیر المپیکی محسوب می شوند.

از میان اعضای غیر المپیکی مجمع، وضعیت فدراسیون بین المللی ورزش زنان مسلمان با وجود گذشت چندماه از مصوبه احیا هنوز مشخص نشده است که ادامه این شرایط ناخودآگاه این فدراسیون را از ترکیب اعضای مجمع خارج می کند و بدین ترتیب تعداد اعضای غیرالمپیکی به 28 عضو کاهش پیدا می کند. اما دغدغه اصلی در مورد اعضای المپیکی است که رای آنها در انتخابات تعیین کننده خواهد بود.

در حال حاضر ترکیب 29 نفره اعضای المپیکی مجمع به خاطر پایان دوره قانونی روسای برخی فدراسیون های المپیکی یا کنار رفتن زودتر از موعد آنها دچار مشکل شده است. فوتبال، ژیمناستیک، دوچرخه سواری و شمشیربازی فدراسیون هایی هستند که هر یک به دلایلی توسط سرپرست اداره می شوند.

از طرفی دوره چهارساله مسعود خلیلی و محمدرضا پوریا در فدراسیون های المپیکیِ سوارکاری و بدمینتون هم به ترتیب از 20 خردادماه و 3 مردادماه به پایان می رسد. بدین ترتیب و اگرتا آن زمان انتخابات چهار فدراسیون به سرانجام نرسد، تعداد اعضای بلاتکلیف مجمع کمیته ملی المپیکی که صاحب رای المپیکی هستند به 6 نفر افزایش پیدا خواهد کرد.

خطری که انتخابات کمیته ملی المپیک را تهدید می کند

در رابطه با مجمع کمیته ملی المپیک و به خصوص برای رای گیری، حضور ترکیب کامل اعضای المپیکی یا حداکثر آنها در مجمع اهمیت زیادی دارد چراکه تبصره 2 از ماده 5 اساسنامه کمیته ملی المپیک تاکید دارد به اینکه «فدراسیون های وابسته به فدراسیون های بین المللی که رشته ورزشی آنها در برنامه بازی های المپیک قرار دارد به علاوه اعضای ایرانی کمیته بین المللی المپیک و نیز قهرمانان المپیک مجمع (6 نماینده کمیسیون ورزشکاران) همواره می بایست اکثریت آرا مجمع را تشکیل دهند.»

این در حالی است که با فرض عدم برگزاری انتخابات 6 فدراسیون موردنظر تا 6 شهریورماه، تعداد اعضای المپیکی ترکیب مجمع کمیته ملی المپیک از 35 نفر به 29 نفر کاهش پیدا می کند. البته حضور کامل این تعداد اعضا (29 نفر) با توجه به ترکیب 28 نفره اعضای غیرالمپیکی، خدشه ای در رای گیری و سلامت نتیجه آن ایجاد نمی کند اما باید این موضوع را در نظر داشت که ورزش ایران کنار رفتن یا کنار گذاشتن یکباره روسای فدراسیون ها به دلایل مختلف کم به خود ندیده است کمااینکه همین امروز هم بحث بازنشستگی برخی روسا که اتفاقا المپیکی هم هستند، مطرح است.

همین مسئله می طلبد وزارت ورزش و شخص وزیر عنایت ویژه تری نسبت به برگزاری انتخابات سروقت فدراسیون ها داشته باشد تا از این حیث کمتر خطری شکل گیری مجمع 6 شهریورماه کمیته ملی المپیک را به خطر بیندازند.

درست است که برگزاری انتخابات فدراسیون فوتبال از حیطه اختیارات وزارت ورزش خارج است و در مورد ژیمناستیک و دوچرخه سواری هم برخی مسائل و مشکلات بین المللی سد راه انتخابات آنها شده است اما در مورد سه فدراسیون دیگر قاعدتا نباید منعی وجود داشته باشد. بنابراین بهتر است در فاصله زمانی مناسب و کافی باقی مانده تا انتخابات کمیته ملی المپیک، مجمع این فدراسیون ها تشکیل شود تا کم اما و اگری انتخابات به موقع و سالم کمیته را از مسیر خارج کند.