خطر در کمین آزادی!
در نامه ای که شهریورماه سالجاری از سوی نهادهای نظارتی به مدیر مجموعه ورزشی آزادی ارسال شده، ضمن اشاره به بررسیهای صورتگرفته به ویژه در طبقه دوم این ورزشگاه، تاکید شده است که برای جلوگیری از بروز هرگونه حادثهای، از ورود تماشاگران به این طبقه ممانعت به عمل آید و حتی طبقه دوم ورزشگاه «پلمپ» شود.
با این که عنوان شده ورزشگاه «پیر» آزادی تهران بعد از 50 سال مجوز حرفهایسازی را از کنفدراسیون فوتبال آسیا دریافت کرده اما شواهد نشان می دهد این ورزشگاه پیر و قدیمی در «خطر» است.
ورزشگاهی که پنجاه و یک سال از برگزاری نخستین بازی فوتبال در آن می گذرد، روزهای سخت و پراسترسی را پشت سرمی گذارد و با نگاهی سختگیرانه نفس هایش به شماره افتاده است. ورزشگاهی که از آن به عنوان تنها ورزشگاه استاندارد فوتبال ایران یاد می شود!
25 مهرماه سال 1350 زمانی که ورزشگاه یکصد هزار نفری آزادی گشایش یافت و سه سال بعد میزبان بازیهای آسیایی بود، بسیاری از کشورهای همسایه در حسرت داشتن ورزشگاهی مثل آن بودند و چه بسا خیلی از آنها هنوز زمین چمن هم برای برگزاری یک بازی نداشتند. آن زمان ورزشگاه آزادی با استانداردهای روز دنیا ساخته شد و مورد توجه رسانه های خارجی هم قرار گرفت. اما اکنون این ورزشگاه باوجود گرفتن تایید کنفدراسیون فوتبال آسیا، از استانداردهای روز دنیا کیلومترها فاصله دارد.
فوتبال ایران سالهاست تلاش می کند استانداردهای کنفدراسیون فوتبال آسیا را برای میزبانی رویدادهای بین المللی کسب کند اما هر چه جلوتر می رود کارش برای گرفتن این مجوزها سخت تر می شود چرا که تنها سرمایه مادی فدراسیون فوتبال در حال زوال و فرسودگی است.
یکی از مواردی که مسئولان ورزش کشور باید انجام می دادند صندلی گذاری ورزشگاه آزادی بود تا بتوانند به استانداردهای روز فوتبال دنیا نزدیک شوند. این اتفاق بالاخره پس از سالها رخ داد و اواخر سال 1396 بود که کار صندلی گذاری در این ورزشگاه آغاز شد. این اتفاق اما نشان داد که سکوهای ورزشگاه دیگر استحکام و قدرت گذشته را ندارد و مسئولان باید فکری اساسی به حال آن بکنند.
سالها پس از افتتاح رسمی این ورزشگاه که 10 شهریور 1353 صورت گرفت، پرسپولیس به عنوان نماینده فوتبال ایران به دیدار فینال لیگ قهرمانان در سال 2018 راه یافت و ناچار شد دیدار برگشت این فینال را در ورزشگاه آزادی برگزار کند. ورزشگاهی که رو به فرسودگی گذاشته بود و مشکلات پرتعدادش میزبانی سرخپوشان را به خطر انداخته بود.
با این حال برای این که آزادی حداقل بتواند یک دیدار را در سطح اول فوتبال آسیا برگزار کند، میلیاردها تومان هزینه شد تا بخش هایی از این ورزشگاه «بَزک» شود و مجوز برگزاری فینال را بگیرد. اما همان زمان هم مشخص بود که این ورزشگاه دیگر توانایی برگزاری دیدارهای بین المللی سطح اول با استانداردهای روز دنیا را ندارد.
با مشخص شدن وضعیت نامناسب ورزشگاه آزادی به ویژه در طبقه دوم، کار مقاوم سازی برخی از «زون» های این ورزشگاه آغاز شد. این ورزشگاه متشکل از 72 زون است که در سال 1395 سه زون 31، 32 و 33 آن مقاوم سازی شد اما با گذشت چند سال از این اتفاق، حالا مشخص شده که زون های دیگر هم نیاز به مقاوم سازی و بازسازی اساسی دارند و اگر این اتفاق رخ ندهد، خطر بزرگی ورزشگاه پیر شهر را تهدید خواهد کرد.
هر چند مدیران مجموعه ورزشی آزادی در سالهای اخیر تلاش کرده اند به وضعیت ورزشگاه یکصد هزار نفری که پس از صندلی گذاری ظرفیتش به 78 هزار و 116 نفر کاهش یافته است، رسیدگی کنند اما بالا رفتن سن این ورزشگاه میزان خطرات آن را هم بالا برده است. در بین این مدیران احمدی مددی هشدارهای بیشتری را به مسئولان وزارت ورزش و سایر نهادها داد تا زودتر به فریاد این «پیر» مجموعه ورزشی آزادی برسند.
مددی در نامه هایی که برای دستگاه های مختلف ارسال کرد از خطرهای احتمال خبر داد که در صورت ترمیم و بازسازی نکردن ورزشگاه در انتظارش خواهد بود.
در سالهای اخیر که وضعیت ورزشگاه آزادی نگران کننده شده بود، بسیاری از اهالی ورزش با امضا نامه ای خطاب به حسن روحانی رئیس جمهور وقت خواستار توجه ویژه به بازسازی این ورزشگاه شدند. نماینده ای هم از دولت قبلی برای بررسی شرایط در این ورزشگاه حضور یافت و قرار شد بودجه ای را برای این کار در نظر بگیرند اما پایان کار دولت بازهم آزادی را در حسرت گذاشت.
در نامه ای که شهریورماه سالجاری از سوی نهادهای نظارتی به مدیر مجموعه ورزشی آزادی ارسال شده، ضمن اشاره به بررسیهای صورتگرفته به ویژه در طبقه دوم این ورزشگاه، تاکید شده است که برای جلوگیری از بروز هرگونه حادثهای، از ورود تماشاگران به این طبقه ممانعت به عمل آید و حتی طبقه دوم ورزشگاه «پلمپ» شود.
با وجود هشدارهایی که در مورد وضعیت ورزشگاه آزادی داده شده است و اسناد و مدارک آن نیز موجود است، 19 آذرماه سالجاری وزارت ورزش در خبری اعلام کرد که مجوز حرفه ای سازی ورزشگاه آزادی پس از 50 سال صادر شده است!
در بخشی از این خبر آمده بود: «تیم کارشناسی از شرکت بین المللی گواهی دهنده شخص ثالث و مستقل مورد تایید مرکز ملی تایید صلاحیت پس از بررسی های فراوان و تطبیق موارد طرح شده از سوی AFC (کنفدراسیون فوتبال آسیا)، مجوز حرفه ای و گواهینامه انطباق با الزامات کنفدراسیون فوتبال آسیا را برای استادیومورزشی آزادی صادر کرد.»
با مشکلاتی که ورزشگاه آزادی دارد و هر روز هم بیشتر میشود، انتشار این خبر عجیب و با واقعیت ورزشگاه همخوانی نداشت. ضمن اینکه این سوال را مطرح می کند که چطور ورزشگاه آزادی 50 سال قبل و در اوج نو بودن و استاندارد بودن نتوانسته بود مجوز حرفه ای بگیرد اما حالا نیم قرن بعد از فعالیت مجوز گرفته است!
در حالی که وزارت ورزش تاکید کرده است این ورزشگاه مجوز حرفه ای سازی را دریافت کرده، اظهار نظر مسئول برگزاری مسابقات لیگ برتر و مدیر جدید مجموعه ورزشی آزادی مورد طبقه دوم که عنوان کرده بودند شرایط مناسبی ندارد، نگرانی ها برای آینده را افزایش داده است.
با وجود تلاش هایی که صورت گرفته بخش های زیادی از ورزشگاه آزادی استانداردهای لازم را ندارد و در صورتی که اقدام سریع و کارشناسانه ای برای بازسازی و مقاوم سازی آن صورت نگیرد، خطرات زیادی در انتظار خواهد بود.
هر چند هشدارهای لازم در مورد وضعیت ورزشگاه آزادی به شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی و وزارت ورزش و جوانان داده شده است، اما تاکنون اقدامی موثر و چشمگیری برای رفع مشکلات آن صورت نگرفته و کارها به کندی و صرف زمان زیاد در حال پیگیری است.
وضعیت ایمنی و آتش نشانی، لوکس نورها، دفع آب های زیرزمینی و سطح، سکوهای پوسیده، سقف سوراخ و چکه کردن آب، افت کیفیت زمین چمن، نداشتن جایگاه استاندارد برای رسانه ها، نداشتن گیت های ورود مجهز و استاندارد و... از جمله مشکلات فعلی ورزشگاه آزادی هستند.
وزارت ورزش و مدیران و مسئولان مرتبط باید فکری به حال وضعیت ورزشگاه آزادی کنند. این ورزشگاه در حال حاضر تنها ورزشگاهی است که در تهران می تواند میزبان بازیهای تیم ملی و بازیهای بین المللی فوتبال ایران باشد. باید هر چه زودتر با تعیین پیمانکار و شرکت کاربلد و مطمئن، اقدامات لازم برای بازسازی و ترمیم این ورزشگاه را انجام داد و مقاوم سازی را با به روزترین روش های ورزشگاه های جهان انجام داد. باید قبل از آنکه دیر شود و اتفاق ناخوشایندی رخ دهد این تصمیمات و اقدامات انجام شود.
منبع: مهر هم اکنون دیگران می خوانند-
ماجرای هدیه و خرید گوشیهای موبایل گرانقیمت برای اعضای شورای شهر شیراز چه بود؟
-
ماجرای اجرای «طرح جناغیها» در بزرگراهها و اتوبانهای تهران چیست؟
-
توضیحات دادستان نظامی هرمزگان درباره قتل «سها اعتباری» دختربچه 12 ساله بستکی
-
حکم «سپیده رشنو» صادر شد
-
یارانه بگیریم یا دلار سهمیهای؟
-
تصاویر جنجالی از خواننده زن مشهور آذربایجانی در اماکن مذهبی ایران
-
انتقاد مکارم شیرازی از وضعیت اقتصادی و گرانی دلار