خیزش سازمان بازرسی علیه یک رانت خطرناک / عارف و مسئله زنان!
رئیس سازمان بازرسی کل کشور از عزم این سازمان برای مقابله با مدیرانی خبر داد که از قانون و اعتبارات اجتماعی سازمانها در جهت محکمکردن جای پای خود استفاده میکنند.
سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. 7:30 هر روز با بسته ویژه خبری - تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
عارف و مسئله زنان!
اعتماد گزارش داد: محمدرضا عارف، معاون اول اصلاحطلب رئیسجمهور پزشکیان، در مراسم معارفه وزیر جدید فرهنگ و ارشاد اسلامی طی سخنانی گفته است:
"تاکنون از ظرفیت زنان تحصیلکرده بهره نبرده ایم و مشکل پیدا کردهایم. عملکرد وزیر راه که خانم است در همین مدت انصافا فوق تصور بود. باید تبعیض مثبت بگذاریم تا زنان بخشی از مسوولیت های مدیریتی را بر عهده بگیرند. اجازه دهیم بانوان پست های میانی را بگیرند تا برای سال های آینده آمادگی اخذ پست های بالاتر را داشته باشند."[1]
*وزیر جدید راه حدود 15 روز است که بر مسند نشسته و طی این مدت در بخشهای شاخص خود صرفا چند عزل و نصب انجام داده است. لکن میبینیم که آقای عارف اگرچه استاد دانشگاه و ریاضیخوانده هستند اما در سخنانی هور و قلیایی و بیمنطق مدعی میشوند که عملکرد وزیر در این مدت "فوق تصور" بوده!
آنچه از کنار هم قرار دادن این حقایق به دست میآید اینست که آقای عارف حکما برای خوشامد عدهای خاص است که چنین غیر عقلایی و سر از پا نشناخته؛ ستاد دولت نوپای پزشکیان را تبدیل به "ستاد فمینیستها" کرده است.
همه باید بدانیم که از چنین ژستها و رفتارهایی هرگز گزینه خدمت به مردم حادث نخواهد شد و پزشکیان خواب عاقبتبخیری هم نخواهد دید.
گفتنیست عارف، پیش از این و در مراسم معارفه وزیر جدید نیرو هم در حالی که مردم گرفتار مشکلات عدیدهای در قطعی برق و کمبود آب هستند اما اولویت وزارت نیرو را استفاده از استعداد خانمهای متعهد و تحصیلکرده معرفی کرده بود.[2]
او اخیرا و در مراسم معارفه رئیس جدید سازمان محیط زیست هم گفته است: انشاا... خانم دکتر انصاری اقتدارشان در منزل را به دولت بیاورند و فقط در منزل مقتدر نباشند![3]
***
خیزش سازمان بازرسی علیه یک رانت خطرناک
ایرنا گزارش داد: ذبیحالله خدائیان، رییس سازمان بازرسی کل کشور طی سخنانی در مراسم معارفه مدیر کل جدید بازرسی استان کرمان با طرح این سؤال که مسئولیت اجتماعی صنایع و معادن کرمان در کجا هزینه می شود؟ گفت: آیا صرف عمران استان میشود، یا فلان مدیر به خاطر اینکه جای پای خود را محکم کند آن را به دلخواه خود هزینه میکند؟ اینجاست که سازمان بازرسی باید نظارت کند تا حقوق دولتی معادن به موقع وصول شود.[5]
*این سخنان مهم ریاست سازمان بازرسی که در هشدار به تمام مدیران در تمام استانها بیان شده و کرمان در متن آن صرفا یک مثال است؛ به یکی از بزرگترین رانتها در فرایندهای مدیریتی اشاره دارد.
رانتی که مدیر مربوط بوسیله آن؛ تسهیلات و قوانین را در جهتی اجرا میکند که افراد را مدیون خود کند، بتواند رشد اقتصادی یا سیاسی خود را طی کند و گماشتگان خود را فربه سازد.
و البته دقت شود که تمام این رخدادها بصورت قانونی انجام میشود و در نتیجه شاهد تولد رانت هستیم.
(تفاوت دو مقوله رانت و فساد نیاز به تبیین دارد!)
آقای خدائیان به درستی و با بصیرت نافذ تصریح کردهاند که سازمان بازرسی میتواند در این زمینه ایفای نقش کند و به نفع مردم، بیتالمال و نخبگان وارد شود. چه اینکه با یکی از کثیفترین رانتهای موجود در سیستمهای اداری مواجهیم که اولا منجر به انزوای نخبگان میشود، ثانیا به شدت ضد پیشرفت است و فرصتها را تباه میکند و ثالثا مصداق بارز ستم به مردم است. (به این دلیل که مسیر معیشت و پیشرفت آنان را سد میکند)
ضمن تأکید بر اینکه سازمان بازرسی باید در این مسیر با عزم سدید به پیش برود و ایضا باید شاهد ماساژ رسانهای در این زمینه هم باشیم؛ خاطرنشان میشود که فرایند "گزارشهای مردمی" برای رانت ویژهای که آقای خدائیان به آن اشاره کرده است؛ نقش به شدت ویژهای دارد و میتواند جلوی مگسان بیتالمال و بالا رفتن بوزینهها از مناصب حکومت اسلامی را بگیرد.
***
1_ https://www.magiran.com/article/4542998
2_ mshrgh.ir/1638310
3_ khabaronline.ir/xmDBR
4_www.irna.ir/xjRxCW