جمعه 5 بهمن 1403

دامپزشکی خراسان شمالی به کشتار نشدن دام‌های مبتلا به تب مالت هشدار داد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
دامپزشکی خراسان شمالی به کشتار نشدن دام‌های مبتلا به تب مالت هشدار داد

بجنورد - ایرنا - رییس اداره بهداشت و مدیریت بیماری های دامی اداره کل دامپزشکی خراسان شمالی گفت: دام مبتلا به بیماری تب مالت، باید کشتار شود و مقاومت دامداران در این زمینه به مراجع قضایی معرفی می‌شود.

حسن قاسمی فرد روز جمعه به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: برخی از دامداران در برابر کشتار دام مبتلا به تب مالت، مقاومت می کنند و البته علت آن پرداخت نشدن غرامت برای کشتار است.

وی تصریح کرد: از سال گذشته و با اجباری شدن بیمه دام، دامپزشکی غرامتی برای کشتار دام آلوده به تب مالت پرداخت نمی کند از این رو برخی از دامداران رغبتی به کشتار دام ندارند.

وی اظهار داشت: اگر دام زیر پوشش بیمه باشد، دامدار غرامت دریافت کند اما بیشتر دامداران از بیمه استقبال نکرده اند و در صورت کشتار دام آلوده به تب مالت، غرامتی دریافت نمی کنند.

قاسمی فرد درباره بیماری تب مالت و یا بروسلوز گفت: برای مبارزه با این بیماری در گاو و گوساله به چهار طریق عمل می شود که شامل واکسیناسیون، مراقبت سرمی یا تست کشتار، آموزش و ترویج و نیز مراقبت بهداشتی و قرنطینه ای است، البته این اقدامات در دام سبک یکسان است اما تست کشتار برای گوسفند و بز خیلی محدود است، تنها در مواردی که گزارش از دانشگاه علوم پزشکی از ابتلای افراد به تب مالت به دست برسد، انجام می شود.

وی خاطرنشان کرد: واکسیناسیون دام سنگین هم 2 نوع است، واکسن دوز کامل که در گوساله های ماده چهار تا 12 ماهه انجام می شود و پیش بینی می شود امسال 2 هزار راس گوساله ماده زیر پوشش قرار گیرد.

قاسمی فرد افزود: واکسیناسیون دوز کاهش یافته هم سالانه برای 15 هزار راس دام سنگین استان بالغ انجام می شود.

رییس اداره بهداشت و مدیریت بیماری های دامی اداره کل دامپزشکی خراسان شمالی گفت: واکسیناسیون دوز کامل دام سبک هم امسال برای 325 هزار راس انجام می شود.

وی تصریح کرد: امسال تاکنون مراقبت سرمی برای 340 راس گوسفند و بز انجام شده که تعداد دام آلوده صفر بوده و همچینین مراقبت سرمی سه هزار و 295 راس دام سنگین استان انجام شده است که موارد آلوده صفر بوده است.

رییس اداره بهداشت و مدیریت بیماری های دامی اداره کل دامپزشکی خراسان شمالی گفت: امسال قرار است خونگیری و یا مراقبت سرمی هم برای پنج هزار و 800 راس دام سنگین انجام شود.

بروسلوز از مهم ترین بیماری های مشترک بین انسان و دام است و سالانه ضمن خسارات سنگین به صنعت دامپروری موجب آسیب به بهداشت عمومی و سلامت جامعه می شود.

عامل بیماری بروسلوز باکتری و بومی کشور است و کنترل این بیماری در انسان در گرو پاک بودن دام از این آلودگی است.

این بیماری در میان انسان هایی که با دام سرو کار دارند بیشتر است اما در میان مردم عادی نیز به علت استفاده از فرآورده های خام دامی مشاهده می شود.

سقط جنین یا مرده زایی، ناباروری دائم یا موقت، عفونت های رحمی، کاهش شیر تا 40 درصد، کاهش وزن در حیوانات از علایم شایع بیماری بروسلوز است و علائم بیماری تب مالت در انسان ها نیز به شکل تب همراه با تعریق به صورت شبانه است.

مهم ترین راه جلوگیری از بروز این بیماری واکسیناسیون دام است.

استان خراسان شمالی با داشتن 2 میلیون و 500 هزار واحد دامی یکی از قطب های دامپروری کشور محسوب می شود.

*س_برچسب‌ها_س*