یک‌شنبه 5 مرداد 1404

در خاورمیانه جدید نیازی به روسیه نیست؟

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
در خاورمیانه جدید نیازی به روسیه نیست؟

دنیای اقتصاد؛ «مایکل مک‌فال»، استاد علوم سیاسی در دانشگاه‌استنفورد به همراه تنی چند از تحلیلگران در مقاله‌ای در «فارن‌افرز» نوشت، در طول 20 ماه گذشته، جایگاه روسیه در خاورمیانه به‌شدت آسیب دیده است.

به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ «مایکل مک‌فال»، استاد علوم سیاسی در دانشگاه‌استنفورد به همراه تنی چند از تحلیلگران در مقاله‌ای در «فارن‌افرز» نوشت: در طول 20 ماه گذشته، جایگاه روسیه در خاورمیانه به‌شدت آسیب دیده‌است.

پاسخ اسرائیل به حملات 7 اکتبر حماس، باعث وارد آمدن ضرباتی به «محور مقاومت» شد که روسیه با آن روابط نزدیکی برقرار کرده بود.

رژیم اسد در سوریه که مدت‌ها از اقمار ارزشمند روسیه بود، به طرز باورنکردنی فروپاشید. انفعال روسیه هنگام حملات ایالات‌متحده و اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران، اعتبار روسیه به‌عنوان حامی و ضامن امنیت در منطقه را به‌شدت خدشه‌دار کرد.

در خاورمیانه جدیدی که اکنون در حال شکل‌گیری است، دیگر نیازی به مسکو نیست. شکست‌های مسکو فراتر از خاورمیانه طنین‌انداز خواهد شد. چه نتیجه تصمیم آگاهانه پوتین برای عدم‌مداخله باشد و چه ناتوانی کرملین در انجام این کار، رها کردن شرکای منطقه توسط روسیه باید درسی هوشیارکننده برای شی جین پینگ و حزب کمونیست چین باشد: اینکه روسیه متحد قابل‌اعتمادی برای مواقع بحرانی نخواهد بود.

برای ایالات‌متحده نیز کاهش نفوذ روسیه در خاورمیانه باید باعث تامل بیشتر شود. سال‌هاست که سیاستگذاران و محققان در مورد قدرت پیوند روسیه - چین و اینکه آیا تلاش برای ایجاد شکاف بین آنها یا تشویق وابستگی متقابل آن‌ها در عین افزایش هزینه‌ها و خطراتی که برای هر دو کشور ایجاد می‌کند، منطقی است یا نه، بحث کرده‌اند؛ اما شکست‌های اخیر مسکو در خاورمیانه، یک واقعیت اساسی را که در صحبت‌های چین و روسیه در مورد یک رابطه ویژه پنهان مانده بود، روشن کرده است. روسیه «دوست روزهای خوب» است نه روزهای سخت. در صورت بروز درگیری بین ایالات‌متحده و چین - به عنوان‌مثال، درگیری بر سر تایوان - واشنگتن باید بداند که مسکو در حاشیه باقی خواهد ماند؛ همان‌طور که با شرکای خود در خاورمیانه چنین کرد.

مشروح گزارش را اینجا بخوانید.