دودههای ناشی از انفجار ترقه از گنجنامه همدان پاک شد / آسیبی به بنا وارد نشده
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان همدان گفت: کتیبه های هخامنشی گنجنامه همدان شب گذشته از طریق پرتاب نارنجک دست ساز مورد تعرض قرار گرفت و با اعزام گروه مرمت دودههای ناشی از انفجار پاک شد
به گزارش مشرق، محسن معصوم علیزاده عصر پنجشنبه در جمع خبرنگاران اظهار کرد: در پی پرتاب یک ترقه در شب گذشته 23 اسفند به یکی از کتیبه های گنجنامه همدان توسط شخص یا اشخاصی و پخش دوده ناشی از آن بر روی کتیبه، به محض دریافت اطلاع گروه مرمت برای اصلاح وضعیت به مجموعه اعزام شد.
وی ادامه داد: پس از بررسیهای کارشناسی انجام شده، مشخص شد هیچ آسیبی به بنا وارد نشده است و تنها دوده ناشی از این ترقه به درستی باعث ایجاد نگرانی برای فعالان میراثفرهنگی شده بود.
مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی استان همدان گفت: دقایقی پیش عملیات پاکسازی دودهها به پایان رسید و این کتیبه ارزشمند به حالت اولیه خود بازگشت و امیدواریم دیگر شاهد این اتفاقات نباشیم.
معصوم علیزاده افزود: اقدامات حفاظتی لازم در شب چهارشنبهسوری در تمامی اماکن استان پیشبینی شده بود، اما این اتفاق در شب گذشته و به صورت ناگهانی رخ داد که به محض اطلاع اقدامات بعدی انجام گرفت.
وی ادامه داد: حفاظت از آثار نیاکان نیازمند فرهنگ سازی، توجه همگانی و نیز کمک تمام آحاده مردم را می طلبد و امیدواریم مردم در این راستا این اداره کل را یاری رسانند
مهرماه امسال بود که فیلم منتشر شده از صعود یک مرد ماجراجو از کتیبههای تاریخی گنج نامه همدان در فضای مجازی انتقادهای گسترده مردم در رابطه با وضعیت حفاظت از این اثر تاریخی را همراه داشت تا اینکه سیدمجتبی حسینی معاون استاندار همدان ضرب الاجل یک هفتهای را برای رسیدگی به این اتفاق و برنامه ریزی برای صیانت بهتر از این اثر تعیین کرد.
اکنون به فاصله کمتر از 6 ماه از آن اتفاق بازهم شاهد اقدام تخریبی در خصوص کتیبههای گنج نامه بودیم و فرد یا افرادی با بیاخلاقی و پرتاب بمب دستساز به کتیبههای تاریخی گنجنامه، آسیب جدی به این یادگاری مربوط به میراث هخامنشیان در دل کوههای الوند وارد کردند.
این کتیبهها از معروفترین و شناخته شدهترین آثار تاریخی دیار هگمتانه به شمار میرود، این 2 کتیبه نوشتارهایی از دوران حکمرانی داریوش و خشایارشای هخامنشی است که بر دل صخرههای الوند در فاصله پنج کیلومتری غرب همدان و در انتهای دره سبز و خرم حکاکی شده است.
به اذعان کارشناسان سازمان میراث فرهنگی، کتیبههای گنجنامه در اواسط قرن نوزدهم میلادی توسط اوژن فلاندن نقاش و جهانگرد فرانسوی و پاسکال کست مورد بررسی و گرته برداری قرار گرفت.
سنگ نوشتههای باستانی گنجنامه در مسیر یکی از شعبات اصلی راه شاهی قرار داشته که در عهد هخامنشیان، هگمتانه پایتخت تابستانی شاهان هخامنشی را به غرب و جنوب کشور مرتبط میساخت و از راههای پر رفت وآمد و امن دوران باستان محسوب میشده است.
در این مکان سنگ نوشته داریوش کبیر در سمت چپ و کتیبه خشایارشاه در سمت راست آن و کمی پایینتر از کتیبه نخست قرار دارد.
براساس آمارهای اعلام شده؛ کتیبههای تاریخی گنجنامه، بعد از غار علیصدر بیشترین بازدید کننده را در ایام مختلف سال به خود اختصاص داده و همواره مورد استقبال گردشگران و مسافرانی که به همدان سفر کردهاند قرار گرفته است.
منبع: ایرنا