یک‌شنبه 15 مهر 1403

دولت در ارائه بودجه شاهکار کرده است / امکان صفر شدن کسری بودجه در یک سال وجود ندارد

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
دولت در ارائه بودجه شاهکار کرده است / امکان صفر شدن کسری بودجه در یک سال وجود ندارد

مجلس امروز لایحه بودجه 1401 دولت را در نشست علنی تصویب کرد.

باشگاه خبرنگاران جوان- نشست علنی امروز مجلس برای بررسی کلیات بودجه 1401 در مجلس آغاز شد و در ابتدا قالیباف رئیس مجلس به خانواده بازماندگان جان باختگان هواپیمای اوکراینی تسلیت گفت.

رئیس مجلس تاکید کرد پیگیری مطالبات به‌حق خانواده‌های این عزیزان و شفاف‌سازی جزئیات رسیدگی به پرونده برای اولیای دم و حصول اطمینان از بسته شدن راه تکرار حوادثی چنین تلخ و جانکاه ضروری و نیازمند اتخاذ تدابیر لازم است.

در ادامه رحیم زراع سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه به ارائه گزارش کمیسیون متبوع خود درباره بودجه پرداخت و گفت دولت در لایحه بودجه سال آینده از افزایش پایه پولی جلوگیری کرده است، سهم نفت در بودجه سال آینده به 28 درصد افزایش یافته، انتشار اوراق حدود 88 هزار میلیارد تومان نسبت به سال آینده است، اعتبارات تملک دارایی سرمایه‌ای در لایحه بودجه 1401 از 176 هزار میلیارد تومان به 250 هزار میلیارد تومان رسیده، برای تحقق رشد 8 درصدی مبلغ 150 هزار میلیارد تومان از محل هدفمندی منابع عمومی لایحه 1401 منظور شده، برای دولت الکترونیک 10 هزار میلیارد تومان برای این شبکه پیش‌بینی شده است.

رئیس جمهور سخنران بعدی صحن علنی امروز مجلس بود که ابتدا از کاهش نرخ تورم خبر داده و گفته روابط اقتصادی با کشور‌های منطقه تا 3 برابر در این 3 ماه افزایش پیدا کرده، اعتماد مردم به دولت مسئله مهم دیگری است که با آن مشکلات زیادی را پشت سر گذاشتیم، خنثی کردن تحریم‌ها مهمترین مسئله‌ای بود که دولت دنبال کرده و مسئله دوم رفع تحریم‌ها بوده، هدف گیری دولت رشد 8 درصدی اقتصادی است و امیدواریم که به این مسیر برسیم، ولی سال‌های گذشته این رشد کمتر از 1 درصد بوده است.

رئیسی در ادامه به مجلس انتقاد کرد و گفت دولت لایحه دوفوریتی به مجلس ارائه کرد مبنی بر اینکه اولا ارز ترجیحی برای چند ماه آتی ادامه پیدا کند دوما حذف ارز ترجیحی بدون جبران برای مردم به ویژه خانواده‌های نیازمند کار درستی نیست حتما باید این جبران صورت گیرد. ترجمه رای نمایندگان مجلس به عدم فوریت لایحه دولت این بود که طبق قانون باید ارز ترجیحی حذف شود، لذا شرحی برای ریاست مجلس نوشتم و گفتم که در جلسه برای نمایندگان تبیین شود که عدم رای به فوریت لایحه بدین معنا است که ارز ترجیحی باید حذف شود. حذف ارز ترجیحی را به مصلحت ندانستیم معتقد بودیم که این کار شوک وارد کردن به سفره و معیشت مردم است که خط قرمز دولت است. رهبری مشکل را حل کردند و اجازه دادند تا تعیین تکلیف قطعی، ارز ترجیحی ادامه دهیم. باور داریم که اگر ارز ترجیحی قطع شود حتما باید برای جبران آن برای زندگی مردم به ویژه نیازمندان فکر جدی کرد. امکان ندارد بدون فکر برای سفره مردم و نیازمندان ارز ترجیحی حذف شود.

قالیباف رئیس مجلس در پاسخ به این انتقاد یادآور شد ارز ترجیحی در ارتباط با معیشت مردم است. در بودجه 1400، 8 میلیارد دلار برای این ارز در نظر گرفته شده و به دولت اختیار داده بود که سیاست‌های جبرانی خودش را برای اینکه این کمک معیشتی را مستقیم به مردم ارائه کند. دولت تازه کار را شروع کرده بود و بخش قابل توجهی از ارز ترجیحی استفاده شده بود. دولت لایحه دو فوریتی به مجلس ارائه کرد و انتظار داشت ما ظرف 48 ساعت درباره آن تصمیم گیری کنیم.

«مجلس نمی‌توانست تصمیم فی البداعه و عمجولانه برای این امر مهم بگیرد» این نکته مورد تاکید رئیس قوه مقننه بود.

قالیباف ضمن بیان اینکه مجلس به فوریت لایحه حذف ارز ترجیحی رای نداد اعتقاد دارد که بهتر بود تا دولت اصلاحیه بودجه برای حل این مسئله می‌داد که اصلاحیه بودجه هم از سوی دولت به مجلس نیامد.

بعد از این مورد نمایندگان موافق و مخالف کلیات بودجه به بیان توضیحات خود پرداختند و عده‌ای از حذف ارز ترجیحی انتقاد کردند برخی به مالیات‌ها و افزایش آن‌ها تاختند و برخی هم در مقابل موافق این اقدامات و اقدامات زیاد دیگری بودند.

مسعود میرکاظمی رئیس سازمان برنامه بودجه کشور هم در دفاع از کلیات بودجه در مجلس گفت علیرغم ثابت نگه داشتن قیمت برخی از اقلام مانند سوخت و ارز ترجیحی باز شاهد تورم 50% هستیم که آن را به مردم تحمیل کرده ایم. بودجه 1401 به گونه‌ای تنظیم شده است که هیچ استقراضی از بانک مرکزی به عنوان خلق پول صورت نگیرد که این خط قرمز لایحه بودجه 1401 قلمداد شده است.

رئیس سازمان برنامه و بودجه گفته که در سال 1401 کل درآمد نفتی ما یک میلیون و 200 هزار بشکه است و 26 میلیارد دلار کل درآمد نفتی ما می‌شود، اگر ارز ترجیحی را پرداخت کنیم بازار به همین روند ادامه پیدا خواهد کرد. درآمد نفتی ما 26 میلیارد دلار است که صرفا 62.5 درصد آن را می‌توانیم تبدیل و استفاده کنیم. متوسط رشد مالیات 40 تا 44 درصد است.

بعد از این اعضای کمیسیون تلفیق از فرصت باقی مانده خود استفاده کردند.

سخنگوی کمیسیون تلفیق گفت در شرایطی دولت این لایحه بودجه را به مجلس آورده که اگر گزارش صندوق بین المللی پول درباره شاخص‌های کلان اقتصادی‌مان را مطالعه کنیم متوجه می‌شویم که دولت شاهکار کرده است. کسری تراز عملیاتی بودجه از 464 هزار میلیارد تومان در بودجه سال جاری به 300 هزار میلیارد تومان در بودجه 1401 کاهش یافته که این یک حسن است و همه هم می‌دانیم که در یک سال امکان صفر شدن کسری بودجه وجود ندارد.

سپس حاجی بابایی رئیس کمیسیون تلفیق گفت: خط قرمز ما در بودجه مردم هستند و هر تصمیمی در کمیسیون تلفیق گرفته شود در جلسه غیرعلنی با کل نمایندگان در میان می‌گذاریم. اگر امروز کلیات رد شود به معنای آن است که 10 روز دیگر مجددا باید بر سر کلیات لایحه جدید بحث کنیم.106 هزار میلیارد تومان نیز یارانه دارو و گندم در سال آینده در نظر گرفته شده و در رابطه با حقوق و دستمزد‌ها 600 هزار میلیارد تومان باید حقوق پرداخت شود و دولت برای 1401 باید 180 هزار میلیارد تومان نیز از بدهی‌های سال‌های قبل را تسویه کند که کار سنگینی است و راه‌هایی برای آن پیش‌بینی شده است.

در نهایت نمایندگان نیز با 174 رأی موافق به کلیات لایحه بودجه 1401 رای دادند.

دولت در ارائه بودجه شاهکار کرده است / امکان صفر شدن کسری بودجه در یک سال وجود ندارد 2
دولت در ارائه بودجه شاهکار کرده است / امکان صفر شدن کسری بودجه در یک سال وجود ندارد 3
دولت در ارائه بودجه شاهکار کرده است / امکان صفر شدن کسری بودجه در یک سال وجود ندارد 4