پنج‌شنبه 8 آذر 1403

دیاکو حسینی: ترور شهید فخری‌زاده، ترور دیپلماسی آینده بود

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
دیاکو حسینی: ترور شهید فخری‌زاده، ترور دیپلماسی آینده بود

تهران - ایرنا - یک کارشناس ارشد مسائل استراتژیک ترور شهید فخری‌زاده را ترور دیپلماسی در ماه‌های پیش رو ارزیابی کرد و گفت: حداقل انتظاری که از اتحادیه اروپا و دولت جدید آمریکا در این رابطه وجود دارد، محکوم کردن این ترور کور است.

«دیاکو حسینی» در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، با اشاره به ترور شهید محسن فخری‌زاده و اهداف آن گفت: ترور شهید فخری‌زاده یا افراد دیگری که در حوزه هسته‌ای و دفاعی می‌کردند، نمی‌تواند صدمه‌ای به ادامه فعالیت‌های ایران در این حوزه‌ها وارد کند چراکه وقتی پیشرفت‌های علمی نهادینه شود، دیگر قابل بازگشت نیست و گسترش می‌یابد.

وی با تاکید بر اینکه ترور شهید فخری‌زاده خللی به فعالیت‌های ایران در عرصه دفاعی و هسته‌ای وارد نخواهد کرد، اظهار داشت: ترور سردار سلیمانی سیاست‌های منطقه‌ای ایران را تحت تاثیر قرار نداد یا شهادت سردار تهرانی مقدم، موجب بازماندن و متوقف شدن ایران از پیشرفت‌های موشکی‌اش نشد زیرا پیشرفت‌های علمی ایران از حالت فردی خارج شده و تبدیل به روشی شده که دیگر وابسته به افراد نیست.

هدف اسرائیل، اختلاف‌افکنی در داخل و رادیکالیزه کردن فضا است

این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی ترور شهید فخری‌زاده را اقدامی سیاسی، نمادین و تحریک‌آمیز خواند و تصریح کرد: هدف این ترور واداشتن ایران به انجام یک اقدام فوری، حساب‌نشده، احساسی و عجولانه است تا در شرایطی که امید احیای برجام و بهبود مناسبات میان ایران و آمریکا ایجاد شده، لطمه وارد کند.

حسینی ادامه داد: ترور شهید فخری‌زاده ترور دیپلماسی برای ماه‌های آینده بود و اسرائیلی‌ها بیشتر از هر کسی دیگری از این موضوع آگاه بودند و به همین خاطر، دست به چنین اقدامی زدند.

وی در تشریح اهداف اسرائیل از این ترور خاطرنشان کرد: اسرائیل از انجام این عملیات ترور انتظار دارد که به اختلافات داخلی دامن زده و بتواند بین نهادهای مختلف حاکمیتی شکاف ایجاد کند و فضا را رادیکال شود و از سوی دیگر با اختلاف‌افکنی و رادیکالیزده کردن فضا، مانع از پیشرفت دیپلماسی شود و به اعتدال و میانه‌روی که نیاز این روزهای ماست، صدمه وارد کند.

تندروها نمی‌خواهند دولت بایدن آمریکا را در مسیر درست قرار دهد

مدیر برنامه مطالعات جهانی مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری درباره رابطه ترور شهید فخری‌زاده و نشست سه‌جانبه پمپئو، نتانیاهو و محمد بن سلمان در شهر نیوم عربستان سعودی، ابراز داشت: می‌توان سفر اخیر مقامات آمریکایی به ویژه پمپئو به منطقه و دیدارها و نشست‌های انجام شده را نوعی اطلاع‌رسانی آمریکا به متحدان منطقه‌ای‌اش از این عملیات عنوان کرد تا آنها خود را آماده شرایط پسا ترور کنند.

به گفته حسینی، تندروهای آمریکایی و متحدان منطقه‌ای آنها به دنبال آن هستند تا پایان دولت دونالد ترامپ، هر اقدامی که چهار سال گذشته بنا به ملاحظاتی انجام نمی‌دادند را انجام دهند چراکه در چهار سال آینده ترامپ دیگر رییس‌جمهور آمریکا نیست و کسی رییس‌جمهور است که چندان با این افراد میانه‌ای ندارد.

وی با بیان اینکه هدف تندروها از بین بردن چشم‌انداز دیپلماسی است، عنوان کرد: آنها با انجام اقدامات ایذایی و تحریک‌آمیز می‌خواهند فضای روابط ایران و آمریکا را برای دولت آینده آمریکا را تحت تاثیر قرار دهند تا بایدن نتواند آمریکا را در مسیر درست قرار دهد.

بایدن و اتحادیه اروپا ترور شهید فخری‌زاده را محکوم کنند

این کارشناس ارشد مسائل استراتژیک افزود: ما با کسانی روبه‌رو هستیم که ملاحظه‌ای برای خود قائل نیستند و ممکن است دست به اقدامات خطرناک‌تر و ماجراجویانه‌تری بزنند.

حسینی درباره نوع واکنش بایدن و تیم سیاست خارجی او در این باره یادآور شد: حداقل انتظار از بایدن، به عنوان رئیس‌جمهور منتخب و تیم سیاست خارجی او آن است که این اقدام را - که نوعی اقدام علیه دولت او نیز محسوب می‌شود - محکوم کنند چون این اقدام با نوع نگاه و روش بایدن در مورد ایران و برجام در تضاد است.

وی با تاکید بر اینکه ترور شهید فخری‌زاده ناقض حقوق بین‌المللی و رویه‌های جهانی است، بیان کرد: عدم واکنش به این اقدام می‌تواند این شائبه را ایجاد کند که بایدن با این اقدام به نوعی موافق بوده است. همچنین حداقل انتظاری که از اتحادیه اروپا و دیگر کشورها در این رابطه وجود دارد، محکوم کردن این ترور کور است.

دامنه پاسخ ایران ترکیبی از اقدامات سیاسی، اطلاعاتی و نظامی باشد

این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی درباره پاسخ ایران به این ترور هم گفت: حتما این رفتار نیاز به پاسخ دارد ولی دامنه این پاسخ می‌تواند ترکیبی از ابزارهای سیاسی، اطلاعاتی و حتی نظامی باشد. همچنین ضروری است پاسخ به این رفتار به شکلی نباشد که طرف مقابل به اهداف از پیش تعیین شده خود دست یابد.

به گفته حسینی، این ترور یک جنبه عملیاتی داشت که خود را در ترور فیزیکی شهید فخری‌زاده نشان داد اما جنبه سیاسی آن، افزایش تنش در خاورمیانه به ویژه در میان ایران و اسرائیل و کشاندن آمریکا به این تنش جدید است به گونه‌ای که آن تنش در دولت بایدن هم ادامه داشته و تعیین‌کننده اصلی در مسیر سیاست خارجی دولت آینده آمریکا برای هر گونه اقدام باشد.

وی با بیان اینکه زمان، شدت و ابزار پاسخ مهم است، اظهار داشت: ایران باید حق پاسخگویی را برای خود در مورد این مسئله محفوظ بداند و با هوشیاری تمام در زمان مناسب و با شدت متناسب به آن پاسخ دهد اما ضروری است این اقدام تاثیر احساسات و عجولانه نباشد.

*س_برچسب‌ها_س*