رانت روزانه 16 میلیارد تومانی در بستهبندی تخم مرغ
مدیرعامل سابق اتحادیه سراسری مرغ تخمگذار اخیرا در واکنش به افزایش قیمت تخم مرغ گفته «اگر تخم مرغ بستهبندی نشود، میتواند به جای شانهای 43 هزار تومان، 32 هزار تومان به دست مردم برسد. با بستهبندی تخم مرغ، رانتی به اندازه 16 میلیارد تومان در روز به دست برخی افراد میرسد که موافق افزایش قیمت تخم مرغ هستند.»
روزنامه اعتماد نوشت: «قیمت تخم مرغ نیز مانند سایر کالاهای ضروری به دلیل نوسان نرخ ارز و البته دخالتهای دولت افزایش پیدا کرده هر چند در هفتههایی شدت بالارفتن قیمتها، در برخی ماهها به شانهای 50 هزار تومان رسیده بود، با تدابیری کاهش پیدا کرد اما به باور کارشناسان همچنان بالاتر از قدرت خرید اقشار آسیبپذیر و کمدرآمد جامعه است. گشتی در بازار خردهفروشی تهران نشان میدهد که قیمت هر شانه تخم مرغ 43 و 44 هزار تومان است. البته این قیمتها برای هر شانه تخم مرغ باز و بدون بستهبندی کارخانهای در بازار و میادین میوه و ترهبار ثبت شده و به نظر میرسد که این نرخها فعلا کاهش نخواهند یافت؛ چرا که مرغداران قیمتهای اعلامی توسط وزارت جهاد کشاورزی را عادلانه نمیدانند و معتقدند قیمت هر عدد تخم مرغ باید به جای 1100 تومان، 1200 تومان باشد. افزایش قیمت تخم مرغ و دخالت دولت در قیمتگذاریها در حالی است که ایران سالانه بیش از یک میلیون تن تخم مرغ تولید میکند و به کشورهای دیگر نیز صادرات دارد. اما گره کار کجاست؟ هدایت اصغری، مدیرعامل سابق اتحادیه سراسری مرغ تخمگذار اخیرا در واکنش به افزایش قیمت تخم مرغ گفته «اگر تخم مرغ بستهبندی نشود، میتواند به جای شانهای 43 هزار تومان، 32 هزار تومان به دست مردم برسد. چرا دولت میخواهد تخم مرغ گرانتر به دست مصرفکننده برسد؟ با بستهبندی تخم مرغ، رانتی به اندازه 16 میلیارد تومان در روز به دست برخی افراد میرسد که موافق افزایش قیمت تخم مرغ هستند.»
با این واکنش مدیرعامل سابق اتحادیه سراسری مرغ تخمگذار به نظر میرسد مشکل اصلی افزایش قیمت تخم مرغ نه کمبود یا عدم واردات دان بلکه بستهبندی است که باعث شده قیمتها تا این اندازه بالا برود.
تخم مرغ تنظیم بازاری را چندین برابر قیمت میفروشند
ناصر نبیپور، رییس هیاتمدیره اتحادیه مرغ تخمگذار استان تهران معتقد است، رانتی که در بخش تخم مرغ وجود دارد متاسفانه از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت ایجاد شده و امروز مدعی هم شده است اما جوابگوی این موضوع نیستند. نبیپور ادامه داد: این در حالی است که وزارت جهاد کشاورزی موافق این رانت و گرانیها نیست و وزارت صمت مسبب این قضیه است. وضعیت به گونهای شده که تخم مرغ تنظیم بازار 14 هزار تومانی را آقایان بستهبندی میکنند و مشخص نیست با چه قیمتی روانه بازار میکنند.
مدیرعامل سابق اتحادیه سراسری مرغ تخمگذار با بیان این که بستهبندی تخم مرغ در همه جای دنیا انجام میشود، افزود: در پروسه بستهبندی تخم مرغ در کشور نباید در حق مرغدار و مصرفکننده ظلم شود، دلیل نمیشود بستهبندی معمولی و بستهبندی شکیلتر باعث شود تا قیمت محصول نهایی افزایش پیدا کند زیرا این موضوع که در کیفیت تخم مرغ تغییری ایجاد نمیکند. در مورد تخم مرغ، هیچ اقدامی به غیر از مهر کردن تاریخ تولید و انقضا و قرار گرفتن آن در بستهبندی انجام نمیگیرد و قیمت بستهبندی نیز مشخص است و شرکتها به ازای بستهبندی نباید تا این میزان نرخ را افزایش دهند.
وزارت صمت پاسخگو نیست
نبیپور اظهار داشت: بستهبندی هزینهای ندارد و باید وزارت صنعت، معدن و تجارت که مجوز رانت را داده پاسخگو باشد اما متاسفانه با کوچکترین افزایش قیمت تخم مرغ با مرغداران برخورد میشود و جریمههای میلیونی برایشان در نظر گرفته میشود.
او ادامه داد: روزهایی که مرغداران متضرر میشوند و قیمت تخم مرغها را 2 تا 3 هزار تومان زیر قیمت تمام شده به بازار عرضه میکنند هیچ نهاد حمایتی از مرغدار حمایت نمیکند.
مدیرعامل سابق اتحادیه سراسری مرغ تخمگذار با بیان این که چرا زمانی که قیمت مرغ و تخم مرغ افزایش پیدا میکند برای این صنعت متولی پیدا میشود اما زمانی که نرخها کاهش پیدا میکند متولی برای آنها نیست و هر جایی هم مراجعه کنند، کسی پاسخگوی آنها نیست.
نپیپور ادامه داد: در حال حاضر در برخی از استانها به قدری فشارها زیاد شده که حتی سهمیه نهادههای دامی دولتیشان را هم حذف میکنند مثل تهران که گفتند باید 100 درصد تخم مرغها را تحویل دهید چرا باید به مرغدار این فشار بیاید.
مرغداران رغبتی برای سرمایهگذاری ندارند
او افزود: همین عوامل باعث شده که مرغداران دیگر رغبتی به سرمایهگذاری در این بخش نداشته باشند و استانهای بزرگ زیر ظرفیت مشغول فعالیت باشند.
مدیرعامل سابق اتحادیه سراسری مرغ تخمگذار تصریح کرد: مرغداریها در برخی از استانها با 30 درصد نیرو مشغول فعالیت هستند و میانگین فعالیت در همه استانها در مجموع به 60 درصد ظرفیت هم نمیرسد. چرا آقایان پاسخگو نیستند که چرا جوجه یک روزه از 4 هزار و 500 تومان به 7هزار تومان و امروز به 15 هزار تومان رسیده است؟ که همه این عوامل باعث تعدیل نیرو در بسیاری از مرغداریها شد.
تعداد محدود مرغداریها در تهران
او ادامه داد: در تهران حدود 5 میلیون مرغ تولید میشود به جای تولید 16 میلیون مرغ و اغلب مرغداریها به دلیل قوانین سختگیرانه دولت تعطیل هستند.
نبیپور گفت: در عرض 3 سال گذشته دولت چندین بار قیمت تخم مرغ را تغییر داده است و بخشی از نهادهها را با ارز آزاد اعلام کردند که اصلا قیمت مشخصی هم ندارد و حتی در بخش ذرت و سویا شاهد آن بودیم که سه بار قیمت این محصولات در طول یک سال افزایش پیدا کرد. قیمت ذرت از 1350 به 1500 و پس از آن به 1700 تومان رسید و سویا هم همین طور از 2350 به 2700 تومان و بعد از آن به 3220 تومان رسید و در این مدت قیمت مکملها هم تا 6 برابر رشد کرد.
او با بیان این که در همه جای دنیا به بخش کشاورزی سوبسید تعلق میگیرد، گفت: کشورهای اروپایی و آمریکا به فعالین بخش کشاورزی خود سوبسید میدهند اما در ایران روز به روز اوضاع سختتر میشود.
نبیپور تصریح کرد: سال گذشته پرورش یک مرغ تا زمان تخمگذاری بین 35 تا 36 هزار تومان نرخگذاری میشد اما در حال حاضر قیمت مرغ تخمگذار به 80 هزار تومان رسیده اما هنوز مرغداران یک سیستم تحلیل اقتصادی برای این موضوع ندارند ضمن آنکه مردم هم قدرت خریدشان پایین آمده است.»
بیشتر بخوانید: روزانه بیش از 150 تن تخم مرغ در استان تهران توزیع می شود وزارت جهاد کشاورزی: گرانفروشی مرغ و تخم مرغ به ما ربطی ندارد تخممرغ دو نرخی؛ بازی این روزهای بازار لینک کوتاه: asriran.com/003EXE