رتبه نهم جذب سرمایهگذاری خارجی به ایران رسید + نمودار
به گزارش اکوایران؛ بر اساس گزارش سرمایهگذاری جهانی 2022 که توسط آنکتاد (UNCTAD) منتشر شده، اسرائیل و امارات متحده عربی از بالاترین حجم سرمایهگذاری خارجی در خاورمیانه و شمال آفریقا (MENA) برخوردارهستند و به ترتیب در ردههای پانزدهم و شانزدهم جهان قرار گرفتهاند. این در حالی که ایران در میان 10 کشور خاورمیانه و شمال آفریقا به جایگاه نهم بسنده کرد و با اختلاف اندک نسبت به اردن در جایگاه نهم قرار گرفته است، مجموع سرمایه خارجی جذب شده توسط ایران برابر با 1.5 میلیارد دلار بوده که به گفته برخی اقتصاددانان مسائل سیاسی عمده دلیلی است که موجب شده تا ایران نتواند جایگاه مناسبی در جذب سرمایه گذاری خارجی داشته باشد.
علاوه بر خاورمیانه و شمال آفریقا براساس گزارش پایش تحولات تجارت جهانی مرکز پژوهشهای اتاق ایران در سال گذشته میلادی ایالات متحده و چین، برای دو سال متوالی، در رتبههای اول و دوم جذابترین مقاصد سرمایهگذاری خارجی قرار گرفتند؛ در همین راستا، ایالات متحده موفق به جذب 285میلیارد دلار در سال 2022 شد (هر چند که این رقم، بیش از 100 میلیارد دلار نسبت به سال 2021 کاهش داشته است) اما وضعیت جذف سرمایه خارجی چین چگونه بوده است؟ براساس این گزارش، موفق به جذب 189 میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی شد. در رتبه سوم، سنگاپور قرار دارد که در سال 2022 بالغ بر 141 میلیارد دلار سرمایهگذاری مستقیم خارجی را پذیرا شد و در رتبه بعدی به هنگکنگ رسید، این کشور در این مدت سرمایهای 118 میلیارد دلاری جذب کرد و در رتبه چهارم قرار گرفت.
10 کشور اول جذب سرمایهگذاری مستقیم
با توجه به دادههای اعلام شده این سوال مطرح میشود که روند جذب سرمایهگذاری مستقیم خارجی FDI)) در سال 2022 چگونه بوده است؟ براساس گزارش بر اساس گزارش اخیر سازمان ملل، امارات متحده عربی در سال،2022 موفق به جذب بالاترین حجم سرمایهگذاری مستقیم خارجی شد؛ این در حالی است که جذب سرمایهگذاری مستقیم خارجی عربستان سعودی در سال گذشته، 59 درصد کاهش یافت و به حدود 7.9 میلیارد دلار رسید.
بر اساس گزارش سرمایهگذاری جهانی اسرائیل و امارات متحده عربی از بالاترین حجم سرمایهگذاری خارجی در خاورمیانه و شمال آفریقا (MENA) برخوردارهستند و به ترتیب در ردههای پانزدهم و شانزدهم جهان قرار گرفتهاند.
براساس این گزارش 10 کشور حوزه خاورمیانه و شمال آفریقا که از بیشترین حجم سرمایهگذاری خارجی در سال 2022 برخوردار شدهاند میتوان به «اسرائیل»، «امارات»، «ترکیه»، «مصر»، «عربستان سعودی»، «عمان»، «مراکش»، «بحرین»، «ایران» و «اردن» اشاره کرد.
در منطقه خاورمیانه، بالاترین حجم سرمایهگذاری خارجی، به اسرائیل و امارات متحده عربی اختصاص دارد؛ در همین راستا، اسرائیل با جذب حدود 28 میلیارد دلار سرمایهگذاری مستقیم خارجی، رتبه پانزدهم در جهان را کسب کرد؛ پس از آن، امارات با افزایش 10 درصدی نسبت به سال،2021 حدود 23 میلیارد دلار سرمایهگذاری مستقیم خارجی را جذب کرد.
یکی از نکات مهم این گزارش کاهش جریان جهانی سرمایه گذاری به 1.3 تریلیون دلار است. این کاهش عمدتا ناشی از حجم کمتر جریانهای مالی و معاملات در کشورهای توسعه یافته بوده است.
کاهش سرمایهگذاری مستقیم خارجی به دلیل وقوع بحرانهای متعدد جهانی از جمله حمله روسیه به اوکراین، قیمتهای بالای مواد غذایی و انرژی و فشار بدهیها بوده است. در گزارش سرمایهگذاری آمده است که در پی افزایش نرخ بهره و بازارهای سرمایه نامطمئن، تامین مالی پروژههای بین المللی و به ویژه ادغامها و تملکهای فرامرزی با مشکل مواجه شده است.