رشد بودجه موسسات آموزش عالی و پژوهشی متناسب با تورم باشد
تهران - ایرنا - معاون اداری مالی و مدیریت منابع وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: ردیف بودجه پژوهشی دانشگاهها درسالهای اخیر روند کاهشی داشته است. نمایندگان مجلس شورای اسلامی در این راستا به آموزش عالی کشور نگاه ویژه داشته باشند تا رشد بودجه دانشگاهها و موسسات آموزش عالی و پژوهشی متناسب با تورم باشد.
به گزارش روز شنبه گروه آموزش ایرنا از وزارت علوم، علی خطیبی در نخستین جلسه هماندیشی در موضوع "اقتصاد آموزش عالی" با محور تامین منابع و مدیریت مالی دانشگاههای کشور، با اشاره به رویکرد وزارت علوم در دوره مدیریت جدید مبنی بر حل مسائل و مشکلات مالی دانشگاهها، بر لزوم بازنگری در اقتصاد آموزش عالی کشور، ضرورت بهرهمندی از تجربیات روسای دانشگاهها، توجه به اقتصاد نوین آموزش عالی و همچنین توانمندسازی دانشگاهها در استقلال مالی تاکید کرد.
معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم افزود: با توجه به محدودیت منابع اعتباری کشور و تخصیص کم اعتبارات، نظام آموزش عالی کشور با مشکلات اقتصادی دست و پنجه نرم میکند. همچنین 80 درصد بودجه تخصیصی صرف پرداخت حقوق میشود و هزینههای اجتنابناپذیر و ضروری دانشگاهها با مشکلات عدیده ای روبرو است.
وی اظهار داشت: رویکرد وزیر علوم تحقیقات و فناوری توجه به امر پژوهش بسیار ویژه است و رسالههای پژوهشی کاربردی که بتواند نیازی از جامعه را برآورده کنند مورد حمایت قرار خواهد گرفت.
خطیبی گفت: با کسری بودجه و کاهش اعتبارات، دانشگاهها و موسسات آموزش عالی، در آمادهسازی خوابگاهها و سالنهای غذاخوری و تجهیز یا تعمیر آزمایشگاهها و کارگاهها برای حضور دانشجویان مشکلاتی دارند که امید است در لایحه بودجه سال 1401 با توجه به نیازسنجیهایی که از سیستم آموزش عالی صورت گرفته، شاهد حل مشکلات عدیده دانشگاهها باشیم.
وی همچنین خاطرنشان کرد: با شیوع بیماری کویید 19 و با توجه به کاهش قراردادهای ارتباط با صنعت، درآمدهای اختصاصی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کاهش داشته است که امید است با واکسیناسیون عمومی و رفع بسیاری از محدودیتها، فعالیتهای پژوهشی دانشگاهها در مراکز صنعتی رونق گیرد. این مهم جزو اولویتدارترین برنامههای وزارت علوم است که گامهای اساسی در این راستا برداشته خواهد شد.
معاون اداری مالی و مدیریت منابع وزارت علوم افزود: از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، کمیسیون برنامه و بودجه و جناب آقای خدابخشی این کمیسیون که خود از بدنه دانشگاهی هستند و سالها نیز در صندوق رفاه دانشجویان فعالیت داشتند و با مشکلات این حوزه آشنایی کامل دارند، انتظار داریم تعاملی سازنده با وزارت علوم برقرار کنند تا بتوان گامهای اساسی و اثرگذار برای رفع مشکلات اقتصادی آموزش عالی کشور برداریم.
وی با تاکید بر لزوم تامین و تخصیص به موقع اعتبارات در آموزش عالی کشور، گفت: آموزش عالی نیازمند توجه ویژه است و هر چقدر در بخش آموزش و پژوهش کشور هزینه کنیم، چندین برابر آن را طی سالهای بعدی برداشت خواهیم کرد. هزینه کردن در بخش آموزش و پژوهش کشور، تولید ثروت برای آینده است.
علی شمسیپور، مدیرکل حوزه وزارتی نیز در این جلسه ضمن تاکید بر ضرورت تبادل نظر و همفکری در موضوعهای اساسی آموزش عالی به ارائه راه حلهای اثربخش مسائل دانشگاه در جلسات هم اندیشی و اتاق فکر و برقراری ارتباطات موثر و تنگاتنگ با اعضای کمیسیون برنامه و بودجه کشور تاکید کرد.
محمد خدابخشی نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی نیز بر لزوم توجه به تامین منابع مالی و درآمدی پایدار در بودجه عمومی کشور و آموزش عالی در چارچوب قوانین و مصالح دانشگاهها تاکید کرد و بررسی امکان تامین منابع از ظرفیتهای داخلی کشور را مورد توجه قرار داد.
وی همکاری کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با وزارت علوم در تنظیم بودجه سال 1401 با رویکرد اقتصاد نوین آموزش عالی را نیز مورد توجه قرار داد.
در ادامه روسای این نشست، دانشگاههای مدعو با اشاره به مشکلاتی که دارند، به ترسیم شرایط موجود دانشگاهها و طرح پیشنهادهایی برای مدیریت مالی اثربخش تا پایان سال شمسی پرداختند و راهکارهایی برای پیشنهاد در برنامه هفتم توسعه کشور در زمینه آموزش عالی ارائه کردند.
نخستین جلسه هماندیشی در موضوع "اقتصاد آموزش عالی" با محور تامین منابع و مدیریت مالی دانشگاههای کشور با حضور معاون اداری، مالی و مدیریت منابع، مدیرکل حوزه وزارتی، نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی و برخی از روسای دانشگاهها برگزار شد.
*س_برچسبها_س*