رشد 3 برابری پرداخت تسهیلات مشاغل خانگی در سال جاری
رئیس دبیرخانه مشاغل خانگی با اشاره به تعهد 300 هزار شغل در مسیر توسعه مشاغل خانگی گفت: در سال جاری روند تسهیلات مشاغل خانگی رشد سه برابری داشته است.
به گزارش خبرنگاراقتصادی خبرگزاری تسنیم، اهمیت کارآفرینی و ضرورت توجه به آن در توسعه کشورها و نقش مشاغل خانگی در توسعه اقتصادی به عنوان یک فعالیت کارآفرینانه امری اثبات شده و غیرقابل انکار است.
بخش زیادی از مفهوم کارآفرینی را شاید بتوان منحصر به فعالیتهایی دانست که در منزل و توسط زنان خانه دار انجام می شود.
مشاغل خانگی به تمام فعالیت هایی گفته می شود که توسط بانوان یا حتی آقایان در زمینه ایجاد و راه اندازی یک کسب و کار در فضای مسکونی شکل گیرد به طوری که بتوان بدون ایجاد مزاحمت برای دیگران، محصولاتی را برای فروش به بازار عرضه کرد.
در این نوع از مشاغل، به جای اینکه فرد برای کار به بیرون از منزل مراجعه کند خود در خانه مانده و کار را به خانه می آورد. مزیت این نوع اشتغال این است که نیازی به فضای اضافه و هزینه های جانبی آن مثل اجاره ساختمان را ندارد و فرد می تواند با سرمایه اولیه کمتری کار خود را شروع کرده و به درآمد برسد.
با نگاهی به جوامع توسعه یافته متوجه می شویم که در تمام آنها سیاست های حمایتی از مشاغل خانگی و خرد سالهاست که در حال اجرا و پیگیری بوده و باور به نقش مشاغل خانگی در رونق اقتصادی جامعه در آنها نهادینه شده است. از اجرای طرح های مشاغل خانگی در دنیا بیشتر از سی سال می گذرد و اکنون درصد زیادی از مشاغل در کشورهای توسعه یافته به مشاغل کوچک و خانگی وابسته هستند.
در کشور ما نیز طرح ملی توسعه مشاغل خانگی پس از آسیبشناسی طرحهای قبلی و انجام مطالعات داخلی و خارجی طراحی و به تصویب رسید. بهمنظور اجرا و پیادهسازی این طرح، جهاددانشگاهی بهعنوان یکنهاد توسعهای، واسطهای و تسهیلگر مکلف به شناسایی، توانمندسازی (آموزش و مشاوره) اشخاص حقیقی و حقوقی و پایدارسازی مشاغل خانگی بااتصال به بازار با بهرهمندی از شبکههای افقی و عمودی گردید. ضمناً جهاددانشگاهی با استفاده از شبکه کارشناسان، مشاوران و تسهیلگران خود در سراسر کشور تلاش میکند با بهرهمندی از ظرفیتهای تمامی سازمانهای دولتی و غیردولتی بهویژه بخش خصوصی، حلقههای مفقوده و خلأ طرحهای مشابه قبلی را شناسایی و نقش و جایگاه مشاغل خانگی در اقتصاد کشور را توسعه دهد.
*تشریح سیاستها و برنامههای توسعه مشاغل خانگی در کشور
آزیتا همتیان, رئیس دبیرخانه مشاغل خانگی با اشاره به سهم 3 درصدی مشاغل خانگی از بازار تولید و اشتغال کشور گفت: با تغییر رویکرد تک بعدی به مشاغل خانگی می توان این سهم را افزایش داد.
وی یکی از مشکلات حوزه مشاغل خانگی در گذشته را تعدد متولیان و فقدان یک شبکه منسجم و نظام مند از همه دستگاه های متولی در این حوزه خواند و گفت: با تدبیر دولت سیزدهم نسبت به این موضوع و هم افزایی بیشتر بین نهادهای متولی در این زمینه می توان بسیاری از مشکلات را رفع کرد.
وی ادامه داد: اکنون حدود 515 رشته در حوزه مشاغل خانگی مانند کشاورزی، صنایع دستی، صنایع تبدیلی و.... وجود دارد که بیشترین تمرکز بر روی حوزه صنایع دستی است.
رئیس دبیرخانه ستاد ساماندهی حمایت از مشاغل خانگی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: حمایت از مشاغل خانگی نیازمند شبکه سازی و هم افزایی همه دستگاه هاست.
وی با اشاره به همکاری وزارت کار با جهاددانشگاهی برای توسعه مشاغل خانگی افزود: جهاددانشگاهی در این طرح خوب عمل کرده و نهایت همکاری خود را با وزارت تعاون، کار و رفاه به نمایش گذاشته و توانسته در جهت تحقق اشتغال پایدار در این طرح به دستاوردهای خوبی برسد.
همتیان با تشریح سیاستها و برنامههای توسعه مشاغل خانگی در کشور گفت: مشاغل خانگی در دولتهای گذشته چندان موردتوجه قرار نگرفته اما دولت سیزدهم توجه ویژهای به توسعه مشاغل خانگی دارد و حمایت از مشاغل خانگی در ابعاد مختلف موردتوجه قرار دارد. وی با اشاره به اینکه یکی از اقدامات مهم این دولت، تسهیلگری در صدور مجوزهای کسبوکار ازجمله مشاغل خانگی بود تصریح کرد: اولین اقدام در این زمینه مانع زدایی و تسهیل در صدور مجوزهای مربوط به مشاغل خانگی بود لازم به ذکر است در حال حاضر از 515 رشته مصوب شغل خانگی، مجوز 95 در صد رشتههای خانگی، بهصورت آنی صادر میشود که در جای خود یک گام بسیار مهمی است که دولت برداشت و این امر مسیری بود که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در راستای تسهیل شرایط برای توسعه مشاغل خانگی در کشور ترسیم کرد. رییس دبیرخانه ستاد ساماندهی و توسعه مشاغل خانگی کشو با بیان اینکه طرح ملی توسعه مشاغل خانگی از طرحهای خوبی بود که با حمایت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و توسط جهاددانشگاهی اجراشده است گفت: خوشبختانه باید اعلام کنیم جهاددانشگاهی در این طرح که در 31 استان کشور اجرا میشود خوب عمل کرده و نهایت همکاری خود را با وزارت تعاون، کار و رفاه به نمایش گذاشته و توانسته در جهت تحقق اشتغال پایدار در این طرح به دستاوردهای خوبی برسد. همتیان از ادامه همکاری با جهاددانشگاهی برای توسعه مشاغل خانگی در کشور خبر داد و تصریح کرد: دوسوم طرح ملی توسعه ملی مشاغل خانگی انجامشده و تا پایان سال این طرح به اتمام میرسد اما همکاری دبیرخانه ستاد ساماندهی و توسعه مشاغل خانگی کشور با جهاددانشگاهی ادامهدار خواهد بود. وی با اشاره به اینکه در حوزه اشتغال جلسات خوبی با معاونت آموزش و کارآفرینی جهاددانشگاهی داشتهایم اظهار داشت: نهتنها در حوزه مشاغل خانگی بلکه برای توسعه همکاریها در سایر حوزههای اشتغال و کارآفرینی نیز با جهاددانشگاهی برنامه داریم.
*رتبه اول صدور مجوزهای کسبوکار بین دستگاهها مربوط به مشاغل خانگی است
رییس دبیرخانه ستاد ساماندهی و توسعه مشاغل خانگی کشور با اشاره به اینکه دولت و شخص رییسجمهور توجه و نگاه ویژهای به توسعه مشاغل خانگی دارند گفت: به دلیل حمایت دولت و مانع زدایی در صدور مجوزها، رتبه اول صدور مجوزهای کسبوکار بین دستگاههای اجرایی مربوط به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و به حوزه مشاغل خانگی اختصاص دارد. وی با اشاره به اینکه در سال 1401 نگاهمان به تغییرات رویکردی به توسعه مشاغل خانگی است بیان کرد: در سالها و دولتهای قبل، تسهیلات اختصاص دادهشده به مشاغل خانگی عمدتاً روند نزولی داشته لیکن در سال جاری این تسهیلات رشد سه برابری داشته است. وی افزود: در این زمینه بسیاری از موانع ازجمله امضاهای طلایی که مردم سالها با آن مواجه بودند و دچار سردرگمی میشدند برطرف شد؛ در حال حاضر مردم میتوانند با مراجعه به درگاه ملی صدور مجوزها بهصورت آنی، مجوز موردنیاز خود را برای فعالیت در حوزه مشاغل خانگی دریافت کنند. *تعهد 300 هزار شغل در مسیر توسعه مشاغل خانگی
همتیان با اشاره به اینکه تعهد ایجاد 300 هزار شغل خانگی از توجه دولت به توسعه مشاغل خانگی حکایت دارد اعلام کرد: دولت برای سال اول فعالیت خود، ایجاد یکمیلیون شغل را در نظر گرفته بود که 300 هزار مورد آن به بخش مشاغل خانگی اختصاص دارد؛ همه تلاش ما این است که بتوانیم تا پایان سال این 300 هزار شغل محقق شود. وی به آمار متنوع توسعه مشاغل خانگی در کشور اشاره و تصریح کرد: در یک سال اول فعالیت دولت سیزدهم بیش از 139 هزار مجوز مشاغل خانگی صادرشده، 41 هزار نفر موفق به اخذ تسهیلات بانکی شدهاند و 76 هزار شغل پایدار در این حوزه ایجادشده است؛ به عبارت بهتر باید اعلام کنم در یک سال اول دولت سیزدهم نسبت به سال 1399 صدور مجوزهای مشاغل خانگی400 درصد، افراد بهرهمند از تسهیلات 300 درصد و اشتغال ایجادشده 200درصد رشد داشته که حاکی از تحولات خوب در حوزه مشاغل خانگی برای کل کشور است. *رشد 54 درصدی تعداد رشتههای شغلی مشاغل خانگی
رییس دبیرخانه ستاد ساماندهی و توسعه مشاغل خانگی کشور از رشد 54 درصدی تعداد رشتههای شغلی مشاغل خانگی در کشور خبر داد و اعلام کرد: تعداد رشتههای مصوب مشاغل خانگی از 335 رشته به 515 رشته افزایشیافته و تلاش میکنیم تعداد رشتههای مشاغل و کسبوکارهای خانگی را به تعداد بیشتر از این نیز افزایش دهیم. در حال حاضر رویکرد ما این است که نباید نگاه تکبعدی و سنتی به توسعه مشاغل خانگی داشته باشیم؛ باید بستر حضور همه گروهها اعم از زنان بهویژه زنان خانهدار، مردان، جوانان دانشآموختگان دانشگاهی و... را برای رود به حوزه مشاغل خانگی فراهم نماییم. همتیان بر ضرورت گفتمان سازی در حوزه مشاغل خانگی تاکید کرد و گفت: باید با استفاده از همه ظرفیتها مانند آگاهی بخشی و اطلاعرسانی، زمینه را برای توانمندسازی متقاضیان مشاغل خانگی فراهم نماییم باید تلاش کنیم سهم مشاغل خانگی به سه درصد فعلی از اقتصاد و اشتغال کشور محدود نشود و به نقطه مطلوب از تولید ناخالص داخلی که با آن فاصلهداریم در این زمینه برسیم. *تشکیل قرارگاه مهارت افزایی و اشتغال زنان خانهدار
وی درباره تشکیل قرارگاه مهارت افزایی و اشتغال زنان خانهدار که با مشارکت حوزه زنان و امور خانواده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی راهاندازی شده گفت: قرارگاه مهارت افزایی و اشتغال زنان خانهدار باهدف بالندگی و تعالی زنان و توسعه مشاغل خانواده محور تشکیلشده است؛ به عبارتی تلاش بر این است با این قرارگاه زمینههای توسعه مشاغل خانوادگی در کشور ترویج و توسعه یابد. رئیس دبیرخانه ستاد ساماندهی و توسعه مشاغل خانگی کشور با اشاره به اهمیت تعالی و بالندگی زنان بهویژه زنان خانهدار گفت: نقش زنان در خانواده و اجتماع، محوری است وزنان خانهدار بهعنوان کنشگران فعال که بیشترین حضور کمی را در کنار اعضای خانوادهدارند میتوانند در ابعاد مختلف ازجمله بعد اقتصادی بهعنوان مدیران مصرف خانوار و مشخصاً بامهارت آموزی و گرایش به سمت ایجاد و تقویت مشاغل خانگی، نقش مؤثری را در رونق تولید و توسعه مشاغل خانواده محور و بومی داشته باشند. این مسئول حوزه مشاغل خانگی با اشاره به اینکه بالندگی و توانمندی زنان خانهدار ازجمله در حوزه مهارتآموزی و تقویت مشاغل خانگی میتواند گامی مؤثرتر و اقدامی پیشگیرانه بر ورودی دستگاههای حمایتی نیز باشد خاطرنشان کرد: ازآنجاییکه بیشترین ورودی دستگاههای حمایتی زنان غیر شاغل هستند و 80 درصد متقاضیان ما در مشاغل خانگی را زنان تشکیل میدهند بنابراین تحقق ایجاد اشتغال پایدار با تاکید بر مشاغل بومی و خانگی گام محکمی در جهت مردمیسازی اقتصاد ایران است.