دوشنبه 8 بهمن 1403

رضایت دولت افغانستان از نشست ژنو و ادامه کمک های جهانی به این کشور

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
رضایت دولت افغانستان از نشست ژنو و ادامه کمک های جهانی به این کشور

کابل - ایرنا - کمک مشروط 13 میلیارد دلاری کشورها در کنفرانس ژنو به افغانستان برای چهار سال آینده درشرایطی به تائید کشورها رسید که در روزهای گذشته وزیر خارجه و برخی از مقامات این کشور از قطع کمک های جهانی ابراز نگرانی کرده بودند.

به گزارش ایرنا، در نشست ژنو که دوشنبه و سه شنبه با شرکت یکصد کشور و سازمان بین المللی برگزار شد بیش از 13 میلیارد دلار کمک مالی برای چهار سال آینده این کشور تعهد شد.

محمد حنیف اتمر وزیر خارجه افغانستان در ارائه برنامه کاری خود به مجلس نمایندگان برای گرفتن رای اعتماد نسبت به احتمال قطع کمک های جهانی به این کشور هشدار داده بود.

وی گفته بود ممکن است اجماع ملی، منطقه‌ای و جهانی برای کمک به افغانستان همزمان با افزایش خشونت در این کشور آسیب ببیند.

این سخنان وزیر خارجه افغانستان بطور واضح بیانگر آن است که کابل امیدی زیادی به ادامه کمک جامعه جهانی در آستانه خروج نظامیان آمریکایی از این کشور نداشت اما خود را برای چانه زنی و جلب این کمک‌ها آماده کرده بود.

از جمله این آمادگی‌ها ایجاد کمیسیون مبارزه با فساد که در دوم آذر برای جلب ادامه کمک های جهانی به این کشور بود.

شماری از نهادهای داخلی افغانستان نیز هشدار داده بودند که به دلیل عدم تطبیق تعهد افغانستان در امر مبارزه با فساد، امکان قطع کمک های جامعه جهانی وجود دارد.

نهادهای ناظر و فعالان بخش حسابدهی و شفافیت به این باور بودند که تعهدات نشست قبلی ژنو در مبارزه با فساد به گونه موثر عملی نشده و حکومت در این بخش نمایشی عمل کرده است.

از جانب دیگر از دید نهادهای ناظر تعهدات نشست قبلی ژنو در بخش مبارزه با فساد، مرتبط و مناسب با وضعیت افغانستان نبوده است.

به گفته این افراد، جامعه جهانی نیز نتوانسته نیازهای افغانستان را درست و ملموس تشخیص نداده است.

روزنامه 8صبح افغانستان هم در این رابطه نوشت پس از شش سال تاخیر، دولت افغانستان تنها چند روز پیش از نشست ژنو کمیسیون مبارزه با فساد را انتخاب کرد.

این روزنامه نوشت که دیده‌بان شفافیت افغانستان هدف از ایجاد این کمیسیون را نه مبارزه با فساد بلکه زمینه‌سازی برای نشست ژنوعنوان کرد. هرچند این نهاد تصریح می‌کند که حکومت توانسته است تعهدات نشست ژنو 2018 را به شکل سلیقه‌ای انجام دهد، اما به گفته مسوولان دیده‌بان شفافیت، عملکرد حکومت در بخش بهبود عرضه خدمات و کاهش فساد نتیجه ملموسی نداشته است.

در ادامه این مطلب اضافه شده است عملکرد دولت در مبارزه با فساد گسترده و موثر نبوده است.

دولت افغانستان می گوید که به تعهدات خود در نشست قبلی ژنو برای مبارزه با فساد عمل کرده است.

به گفته‌ی مسئولان، بیش از 85 درصد تعهدات نشست قبلی ژنو عملی شده است.

بیشتر تعهدات 13 میلیارد دلاری کشورها در بخش غیر نظامی ادامه کمک ها را به مبارزه با فساد، رعایت حقوق بشر و دموکراسی مشروط کرده اند.

آمریکا تعهد کمک 600 میلیون دلار در سال 2021 به افغانستان داده که 300 میلیون دلار از این کمک مشروط به پیشرفت گفت وگوها با طالبان است.

اتحادیه اروپا نیز 1.43 میلیارد دلار را مشروط به تعهدات افغانستان برای تحقق دموکراسی، حاکمیت قانون، تامین حقوق بشر و برابری جنسیتی نموده است.

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، پایان نیافتن جنگ در افغانستان را تراژدی خواند و بر خروج مسئولانه نیروهای خارجی از افغانستان تاکید کرد.

وی گفت در مذاکرات صلح افغانستان سازمان ملل باید نقش اصلی را داشته باشد و ایران در این زمینه کمک خواهد کرد.

محمد حنیف اتمر، وزیر خارجه افغانستان در پایان نشست، حمایت های مالی جهانی را بی نظیر خواند و گفت که این کمک ها در شرایطی که جهان با مشکلات مالی ناشی از فراگیری کرونا مواجه هستند بسیار اهمیت دارد.

عبدالهادی ارغندیوال وزیر دارایی افغانستان هم در این نشست گفت که دولت خواستار پایان خشونت ها و دست یافتن به توافق سیاسی برای پایان رنج 19 ساله هستند.

*س_برچسب‌ها_س*