رفع موانع فرابخشی میراث فرهنگی نیازمند هماهنگی و همراهی نهادهاست
نوشهر - ایرنا - معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: گردشگری یک حوزه فرابخشی است که تمام آن در اختیار این وزارتخانه نیست اما این حوزه فرابخشی با همراهی و هماهنگی تمامی نهادها همراه باشد به جای تهدید به فرصتی برای توسعه تبدیل می شود.
به گزارش ایرنا، سعید اوحدی یکشنبه شب در نشست جمعبندی بازدید از پروژههای حوزه گردشگری و میراثی شهرستان رامسر در رامسر افزود: برای مثال بهرهبرداری از قلعه تاریخی مارکوه رامسر به بخشهایی نظیر محیطزیست، منابع طبیعی، شهرداری مرتبط است اگر در همین موضوع و تمامی موضوعاتی از این دست با نگاه متمرکز، پیگیرانه و هماهنگ عمل کنیم اطمینان دارم که شاهد اتفاقات بزرگی خواهیم بود.
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با تاکید بر ظرفیتهای بیبدیل رامسر تصریح کرد: زیباییهای رامسر در کمتر شهری در دنیا وجود دارد که از شهرهای شاخص ایتالیا یک سر و گردن بالاتر است.
اوحدی با اشاره به سالها رخوت باغ 33 هکتاری رامسر خاطرنشان شد: مشکل امروز رامسر نبودِ طرح جامع گردشگری نیست بلکه گرههای ابتدایی باغ 33 هکتاری است که واسطه ضوابط میراثی ایجاد شده و تاکنون برطرف نشده است.
وی قانون را زمینه ای برای تسهیلگری توصیف و اضافه کرد: قانون نباید مانع توسعه یک شهرستان شود، نمونه این محدودیت میراثی دست و پاگیر سازه نیمه تمام مجتمع فرهنگی در عرصه باغ است.
وی خطاب به نماینده مردم تنکابن رامسر و عباسآباد گفت که پیرامون این ضوابط با وزارت میراث فرهنگی مکاتبه کنید، افزود: در صورتی که میراث فرهنگی محدودیتهای حال حاضر پیش روی شهرداری (شامل پیست دوچرخه سواری، نمایشگاه دایمی تولید گل و گیاه) را برطرف نکند باید مسوولیت باغ 33 هکتاری را خودش بر عهده بگیرد چراکه این محدودیتها مانع توسعه شهر است.
باغ 33 هکتاری رامسر از فضاهای ثبت ملی کشور است که بر اساس مدارک و شواهد از نظر ریخت شناسی و معماری از همان ابتدا دارای طرح و نقشه مشخص بوده و الگوی هندسی، فرمهای شکسته و ترکیب آنها با دایره، آن را در کنار نمونههای ایرانی آن مانند هشت بهشت اصفهان و مشابه خارجی مانند ورسای فرانسه قرار داد و همزمان با هتل قدیم رامسر احداث شده است.
باغ 33 هکتاری یکی از عناصر کلیدی ثبت جهانی منظر طبیعی و تاریخی رامسر است که هم اکنون در فهرست موقت ثبت جهانی قرار دارد و در سال 88 تا به امروز به دلیل اینکه کارشناسان یونسکو جانمایی اشتباه سازه مجتمع فرهنگی ارشاد، و برخی مداخلات مستقیم شهری در عرصه باغ شامل موزاییک های ناهمگون، از بین رفتن گونههای گیاهی را ایراد تشخیص دادند تا زمان رفع این ایرادات در بخش موقت این فهرست قرار دارد.
در زمان حاضر 90 درصد از طرح احیای باغ 33 هکتاری آماده شد، ضمن اینکه در سال 99 سازمان بازرسی کل کشور با ورود به این پرونده اعلام میکند که سازه مجتمع فرهنگی به دلیل اینکه مجوز کمیته فنی میراث فرهنگی را نداشته و در عرصه یک باغ تاریخی بنا شده باید تخریب شود و خیابانی که باغ را به 2 بخش تقسیم کرده باید مسدود و به باغ ملحق شود، به معنای دقیق باغ 33 هکتاری باید به نقشه قدیم خود بازگردد.
رامسر به شهر ویژه گردشگری تبدیل شود
اوحدی ادامه داد: پیشنهاد من برای رامسر این است که این شهر با ویژگی های متمایز طبیعی و تاریخی به منطقه ویژه گردشگری تبدیل شود؛ تا تصمیم ها پیرامون این منطقه در همین شهرستان اخذ شود.
معاون وزیر میراث فرهنگی گفت: در جریان این بازدید مصوب کردیم که اعتبار سفر رییس جمهور به زودی تخصیص یابد و مدیرکل میراث فرهنگی استان هم ظرف یک ماه طرح را آماده کند و اما چنانچه با وجود اعتبار و دستور رییسجمهور اقدامی انجام نشود، پس مانع توسعه را باید درجای دیگری جست و جو کرد.
اوحدی در ادامه با بیان اینکه رامسر ظرفیت تبدیل شدن به شهر رویدادها را دارد بیان کرد: مسوولان شهرستان باید برای این شهر رویداد تعریف کنند تا همین مساله به جاذبهای برای حضور مسافر تبدیل شود.
محدودیت میراثی باید به ملاحظات میراثی تبدیل شود
نماینده مردم تنکابن، رامسر و عباس آباد در مجلس شورای اضافه کرد: محدودیت های میراثی در رامسر باید باید به ملاحظه تبدیل شود اما تصویب جزییات آن در کمیته شورای فنی بیهوده است و من معتقدم هستم که در این شورا این موضوعات با دقت بررسی نمی شود چراکه آنان اشرافی ندارند.
شمسالدین حسینی در خصوص قلعه تاریخی مارکوه و باغ 33 هکتاری رامسر گفت: ارسال طرح به کمیته فنی اتلاف وقت است و هرآنچه در این شهرستان مورد تایید قرار گرفت باید اجرایی شود.
از سوی دیگر برخی سازههای تاریخی نظیر ساختمان سپاه نیاز به تخصیص اعتبار نیاز دارد که نیاز است میراث فرهنگی در این زمینه اعتباراتی را اختصاص دهد.
میراث فرهنگی تسهیل گری کند
فرماندار شهرستان رامسر در این نشست با بیان اینکه رامسر به دلیل شرایط خاص جغرافیایی و فاصله کوتاه کوه و دریا، حریم پروازی و حریم میراث دارای محدودیت هایی است که نیاز میراث فرهنگی در انعطاف قوانین و ضوابط میراثی تسهیل گری ویژه ای را در دستور کار قرار دهند.
ابراهیم شیرود عشوریان با با اشاره به اینکه رامسر نیازمند طرح جامع گردشگری است و آینده نگری خوبی را برای شهرستان رامسر ترسیم می کند افزود: اکنون ضعف زیرساخت ها سبب شده که مردم به مسافران روی خوش نشان ندهند چراکه پذیرش 90 هزار اسکان اقامت در مدت کوتاه مردم را با چالشهای فراوانی مواجه می کند که زیرساخت های ما جوابگوی این میزان مسافر نیست.
رییس اداره میراث فرهنگی رامسر در این نشست با بیان اینکه رامسر جزیی از 10 شهر گردشگری کشور که باید به زیرساختهای شهر الکترونیک مجهز شود.
وی با اشاره به کاوشهای باستانی ایزوگامدشت در جنترودبار گفت: این محدوده به دلیل نبود اعتبار برای ادامه فرآیند کاوش با حفاریهای غیرمجاز مواجه شده است که در این بخش هم با تزریق اعتبار در محدوده ای به مساحت 6 هزار متر می توان سایت باستان شناسی که یک جاذبه گردشگری و تاریخی است را تاسیس کرد.
اوحدی معاون وزیر میراث فرهنگی در سفر یکروزه امروز با هدف بررسی و بازدید از شماری طرح های این وزارتخانه در به شهرستان های غرب مازندران سفر کرد.
استان مازندران دارای بیش از 2 هزار و 800 اثر شناسایی شده میراثی است که 2 اثر یعنی باغ عباس آباد و همچنین جنگل های هیرکانی به عنوان آثار جهانی در سازمان یونسکو ثبت شدند.