دوشنبه 5 آذر 1403

رفع 6 ایراد صدور گواهی مبدأ به کشورهای اوراسیا

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع

در نشست چندجانبه اتاق ایران 6 ایراد در نحوه صدور گواهی مبدأ به مقصد کشورهای اوراسیا رفع شد. نشست بررسی انطباق گواهی مبدأهای صادرشده توسط اتاق های بازرگانی ایران به مقصد کشورهای اوراسیا با حضور کاخکی، مدیرکل دفتر همکاری های بین المللی گمرک ایران، دبیر میز اوراسیا در سازمان توسعه تجارت، معاون بین الملل اتاق ایران، کارشناسان حوزه خدمات بازرگانی و گواهی مبدأ، برخی اعضای ایرانی اتاق مشترک...

در این نشست که به پیشنهاد گمرک روسیه و همت گمرک ایران و با همکاری دبیرخانه اوراسیا به میزبانی اتاق ایران برگزار شد، ایرادات وارد بر گواهی های مبدأ صادرشده مورد بررسی قرار گرفت.

منظور از گواهی مبدأ سند مشخص کننده مبدأ کالا است که در آن منبع موثق یا مرجعی که اختیار صدور آن را دارد، ارتباط کالای موضوع گواهی مبدأ را به کشورهای خاص تایید می کند.

با اجرایی شدن موافقت نامه موقت تعرفه ترجیحی بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا، مهم‌ترین ملاک اعمال رفتار تعرفه ای توسط گمرکات، بررسی صحت و سقم اسناد صادر شده از جمله گواهی مبدأ است. مرجع صدور گواهی مبدأ اتاق های بازرگانی هستند که در ارتباط با گمرکات کشورهای عضو و همچنین دبیرخانه اتحادیه اقتصادی اوراسیا در تلاش برای صدور هر چه دقیق تر این اسناد هستند.

از زمان اجرایی شدن موافقت نامه موقت، اتاق های بازرگانی استانی در ایران 119هزار و 976گواهی مبدأ اوراسیا CT3 به ارزش دلاری 2میلیارد و 316میلیون دلار صادر کرده اند که در این میان بیشترین تعداد گواهی مبدأ به مقصد روسیه به تعداد 89هزار و 260گواهی به ارزش دلاری یک‌میلیارد و 500میلیون ریال صادر شده است.

اگرچه در دو سال گذشته جلسات آموزشی در سطح استان‌ها برای صادرکنندگان گواهی مبدأ برگزار شده و زیرساخت های لازم از جمله ایجاد لینک اعتبارسنجی گواهی های مبدأ صادرشده توسط اتاق ایران که سال گذشته در اختیار دبیرخانه اتحادیه اقتصادی اوراسیا و گمرکات کشورهای عضو قرار گرفته است، در سامانه صدور گواهی مبدأ ایجاد شده است؛ اما همچنان ایراداتی به گواهی های صادرشده وارد می شود که بررسی همین ایرادات موضوع این جلسه بود.

در این جلسه 6 ایراد و اشکال در صدور گواهی مبدأ و نحوه رفع آنها مطرح شد. از جمله اینکه مشخص شد مهر استفاده‌شده در برخی گواهی مبدأهای ارسال‌شده از سوی اتاق های رشت و تهران با نمونه مهرهای ارسالی به دبیرخانه اتحادیه اقتصادی اوراسیا به لحاظ زمان اعتبار و به لحاظ شکلی انطباق ندارند. بر این اساس مقرر شد 5گواهی مبدأ غیر منطبق ارسالی از سوی اتاق رشت، به‌دلیل عدم انطباق تاریخ اعتبار نمونه مهر جدید که عدم انطباق آنها پیرو تاخیر دو ماهه در ارسال نمونه‌های مجاز توسط سفارت ایران در روسیه به دبیرخانه اتحادیه اقتصادی اوراسیا پیش آمده بود، دوباره صادر شوند. همچنین در این جلسه عنوان شد یکی از اشکالات موجود در گواهی های مبدأ ایرانی نبود مهر یا امضای اظهارکننده در فرم گواهی مبدأ CT3 (قسمت 13) است. بر همین اساس مقرر شد تمام اتاق های استانی وجود مهر و امضای اظهارکننده در قسمت 13 گواهی مبدأ اوراسیا را کنترل کنند.

نبود توضیحات کافی در قسمت description (قسمت 8) در گواهی مبدأ دلیل دیگر عدم پذیرش گواهی های مبدأ صادرشده ایران است. برای رفع این اشکال، مقرر شد تمام اتاق های استانی وجود توضیحات تکمیلی کافی را هنگام صدور گواهی مبدأ کنترل کنند.

در این جلسه تاکید شد: تشخیص مبدأ کالا و درصد VAC در روسیه تحت وظایف و مسوولیت های اتاق های بازرگانی است.

در بخش دیگر از این جلسه با هدف جلوگیری از ایجاد مشکلات در انتقال اطلاعات و مستندات، پیشنهاد شد سیستم EOVS در متن توافق‌نامه اوراسیا به‌صورت پایلوت بین ایران و گمرک روسیه، با استفاده از زیرساخت سامانه صدور گواهی مبدأ اتاق ایران توسط اتاق تهران و یکی از گمرکات اجرایی روسیه ایجاد و تبادل اطلاعات به‌صورت الکترونیکی انجام شود.

مسوول قواعد مبدأ اوراسیا دراین باره گفت: امکان انجام این مورد در حوزه اوراسیا در حال حاضر وجود ندارد؛ ولی اتاق ایران می تواند مستقیما به گمرک روسیه این پیشنهاد را اعلام کند.

در این جلسه نماینده دبیرخانه اتحادیه اقتصادی اوراسیا با اشاره به اینکه برخی گمرکات اجرایی روسیه به‌دلیل نبود HS کدهای 8 و 10 رقمی روسیه در گواهی های مبدأ ایرانی مستند CT3 را نمی پذیرند، تاکید کرد: این موضوع کاملا خلاف توافق‌نامه است و در صورت تکرار موارد مشابه، موضوع باید از طریق اتاق ایران به دبیرخانه اوراسیا گزارش شود.

--> اخبار مرتبط