چهارشنبه 26 دی 1403

رمزگشایی از سفر تاریخی پزشکیان به مسکو

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
رمزگشایی از سفر تاریخی پزشکیان به مسکو

مسعود پزشکیان روز جمعه عازم روسیه خواهد شد؛ سفری که در جریانش قرار است توافقنامه مشارکت استراتژیک میان تهران و مسکو امضا شود؛ پیمانی که در قابش همکاری دو بازیگر در حوزه های تجاری، انرژی و نظامی برجسته شده و بستر برای تعاملات سیاسی هموار خواهد شد.

همزمان با سفر مسعود پزشکیان به روسیه با هدف امضای توافقنامه مشارکت استراتژیک، گمانه‌زنی ها در باب اهداف این سفر و پیامدهایش افزایش یافته است، بالاخص آن که پیشتر همکاری نظامی ادعایی دو بازیگر حاشیه ساز شد و رایزنی های ایران و تروئیکای اروپایی را به شکل منفی تحت تاثیر قرار داد.

به گزارش اقتصادنیوز، مسعود پزشکیان روز جمعه عازم روسیه خواهد شد؛ سفری که در جریانش قرار است توافقنامه مشارکت استراتژیک میان تهران و مسکو امضا شود؛ پیمانی که در قابش همکاری دو بازیگر در حوزه های تجاری، انرژی و نظامی برجسته شده و بستر برای تعاملات سیاسی هموار خواهد شد. ناظران براین باورند که امضای این توافق نامه می تواند فشارها بر ایران و روسیه را افزایش دهد؛ دو بازیگری که تحت فشار تحریم های غرب قرار دارند و به واسطه همین مقوله نوعی هم صدایی را تجربه کرده و برای بازتعریف رابطه تاکتیکی - گزینشی شان خیز برداشتند. از همین رو گروهی مدعی اند که امضای توافق تازه می تواند زمینه ساز افزایش تعاملات نظامی دو کشور شده و همزمان تنش ها میان ایران و روسیه با جبهه غرب را افزایش داده و متعاقبا رایزنی های صلح برای توقف جنگ در اوکراین و گفتگوهای احتمالی میان تهران و غرب را در آستانه بازگشت ترامپ به کاخ سفید تحت تاثیر قرار دهد و معادلات خاورمیانه را پیچیده تر کند. توافقنامه استراتژیکی که قرار است روز جمعه امضا شودمحصول تلاش هایی پنج ساله است و قرار است جایزگین توافقنامه استراتژیک 20 ساله شود؛ موافقت نامه ای که سال 2001 میان دو کشور امضا شد و در سال 2022 تمدید گشت.

از محرمانه های یک سفر تا خیز برای عبور از خط قرمزها

در همین راستا اخیرا نشریه تایمز با انتشار گزارشی ادعایی به سفر محرمانه علی لاریجانی به روسیه اشاره کرد و مدعی شد که مقام رسمی ایران با هدف تقویت توان نظامی و دفاعی تهران قبل از امضای معاهده جدید به مسکو سفر داشته است. این در حالی است که روسیه در طول دهه‌ها سوخت هسته‌ای یک رآکتور انرژی هسته‌ای 1000 مگاواتی انرژی آب سبک را در اختیار تهران قرار می داد. همزمان براساس داده های ادعایی ایران به دنبال دریافت کمک از روسیه جهت ارتقای فن‌آوری هسته‌ای اش است. با انتشار این گزارش، گروهی مدعی شدند که تلاش تهران و مسکو برای افزایش توان و مشارکت نظامی شان می تواند بستر را برای توسعه همکاری های هسته ای هموار سازد؛ گزاره ای که زنگ خطر در جبهه غرب را به صدا در می آورد. از همین رو یک منبع اطلاعاتی در گفت و گو با تایمز ادعا کرد که در صورتی که چنین ادعایی اثبات شود، مسکو برای عبور از خطوط قرمزی که پیشتر در باب برنامه هسته ای ایران ترسیم شده، خیز برداشته است. همزمان ویلیام آلبرک، مدیر پیشین سازمان منع گسترش سلاح‌های هسته ای ناتو و یکی از اعضای مرکز ال استیمسون مدعی است که روسیه ا پیش از این با هسته ای شدن ایران به شدت مخالف بود اما امروز تهران برای توسعه برنامه هسته‌ای اش از همکاری مخفیانه با روسیه سود خواهد برد. در این میان نشریه نیوزویک نیز به با استناد به داده های مشابه، ادعای فوق را تکرار و کرد و با انتشار یادداشتی مدعی شد که توافق مشارکت استراتژیک می تواند سویه های هسته ای داشته باشد و زمینه را برای تعاملی میان ایران و روسیه هموار سازد تا در قایش مسکو به تهران در راه اندازی برنامه هسته ای اش کمک کرده و در ازای آن تجهیزات نظامی بیشتر دریافت کند. این گزارش ادعایی هنوز توسط دستگاه های دیپلماسی دو کشور تایید نشده است.

مشروح این گزارش را در اقتصادنیوز با تیتر «رمزگشایی از سفر تاریخی پزشکیان به مسکو / پیمان مشارکت استراتژیک و آغاز فصل تازه تنش میان دو جبهه شرق و غرب / رونمایی از مکانیسم دفاعی ایران و روسیه در برابر آمریکای ترامپ» بخوانید.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.