رمز ماندگاری مختومقلی فراغی مبارزه با ظلم و بیعدالتی بوده است
گنبدکاووس - ایرنا - مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان، مختومقلی فراغی را فرزند آزادی و آزادگی و رمز ماندگاری وی را مردمداری و مبارزه با ظلم و بیعدالتی دانست و گفت: نگاه این شاعر و عارف فرهیخته ترکمن به مفاهیمی مانند عدالت و آزادگی گویای این ادعاست.
به گزارش ایرنا، محمد رعیت عصر پنجشنبه در آیین نکوداشت دویست و هشتاد و نهمین سالروز تولد "مختومقلی فراغی" شاعر و عارف ایرانی ترکمن در روستای آقتوقای مراوهتپه اظهارداشت: امسال بعد از 2 سال درگیری با بیماری کرونا مراسم گرامیداشت این شاعر فرهیخته اهل سیر و سلوک و عرفان و شریعت و علم در 14 شهرستان استان برگزار شد.
وی افزود: مختومقلی مبلغ حب اهل بیت (ع) به عنوان مهمترین مشترکات دین اسلام است و ما به این شاعر فرهیخته نه فقط برای احیای زبان ترکمن بلکه برای فهم دقیق مفاهیم اصیل و مورد تاکید قوم ترکمن احتیاج داریم.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان گفت: وحدت، همدلی، آزادی، شرافت، شجاعت، حب اهل بیت (ع)، عدالت و ظلم ستیزی، اخلاق و عرفان و عشق به طبیعت کلید واژه فهم شعر این شاعر بزرگ ترکمن است.
رعیت تصریح کرد: اندیشه مختومقلی به دلیل عرضه شدن در قالب هنر ماندگار است چرا که به تعبیر رهبری هر ایده و اندیشه انقلابی که در قالب شعر نگنجد ماندگار نخواهد بود.
فرماندار مراوهتپه هم در این آیین بیان کرد: اندیشه مختومقلی فراغی الهام گرفته از سرچشمههای ناب اسلامی و قرآنی است و رمز ماندگاری وی مردمداری و توجه به مفاهیمی همچون عدالت اسلامی، مبارزه با ظلم و بی عدالتی است.
لقمان قربانی با بیان اینکه این شاعر برجسته انسانها را به انسانیت و وحدت فراخوانده است، گفت: در حال پیگیری برای راه اندازی دبیرخانه دائمی بزرگداشت این شاعر برجسته در محل فرمانداری مراوهتپه برای برنامه ریزی و ترویج اشعار وی در سراسر کشور هستیم.
به گزارش ایرنا، سفیر ترکمنستان در ایران، آیت الله شاهرودی نماینده مردم گلستان در مجلس خبرگان رهبری، استاندار گلستان و شماری از مدیران کل استانی، فرمانداران و مسوولان شهرستانی و هنرمندان و شاعران منطقه از جمله مهمانان مراسم امروز هستند.
اجرای موسیقی زنده و قرائت اشعار مختومقلی فراغی توسط برخی از شاعران برجسته منطقه از جمله برنامههای اجرایی در همایش امروز است.
مختومقلی فراغی از شاعران بزرگ ترکمن که پدرش دولت محمد آزادی نیز از شاعران و علمای این قوم بود، در سال هزار و 112 هجری خورشیدی در روستای حاجی قوشان از توابع بخش مرکزی گنبدکاووس دیده به جهان گشود.
وی از کودکی به علم و دانش علاقه وافری داشت و خواندن، نوشتن، فراگیری علوم عقلی و نقلی را در محضر پدرش دولت محمد آزادی آموخت سپس در مکتب نیاز صالح که از پیران و عارفان زمان بود به کسب فضایل عرفانی و معنوی پرداخت تا آنجایی که از دقایق علوم و معرفت بهره کافی یافت و جوانه شعر و ادب در بوستان خاطرش سر بر کشید.
مختومقلی سپس برای ادامه تحصیل عازم سیر و سفر به بخارا، افغانستان، هندوستان، کابل، ازبکستان، ترکمنستان، آذربایجان، شیروان، خیوه و تبریز شد و سرانجام با ره توشهیی از علم و دانایی به منطقه اترک به میان ایل و تبار خود بازگشت.
از سرودههای مختومقلی حدود 10 هزار بیت به دست ما رسیده که نمونه کاملی از لهجه خالص ترکمنی است و در واقع کاری که مختومقلی در زبان ترکمنی انجام داد، شباهت به کار دانته در زبان ایتالیایی و فردوسی در زبان فارسی دارد.
دیوان شعر این شاعر که در بین دیگر اقوام ایران زمین و ملل دیگر جهان نیز بلند آوازه بود تاکنون به چند زبان دنیا از جمله انگلیسی، روسی و فارسی ترجمه و چاپ شده است.
این شاعر و عارف نامی ترکمن پس از 57 سال تلاش در مسیر شعر و ادب، در سال هزار و 169 هجری خورشیدی در کنار چشمه عباساری در دامنه رشته کوه سونگی داغی بین ایران و ترکمنستان دیده از جهان فرو بست و به دیار حق شتافت.
پیکر این شاعر برای دفن به روستای آق توقای در 40 کیلومتری غرب مراوهتپه در منتهی الیه شرق استان گلستان منتقل و در جوار آرامگاه پدرش دولت محمد آزادی به خاک سپرده شد.