سه‌شنبه 6 آذر 1403

رونمایی از وصیت‌نامه تختی در سالروز تاسیس موزه ملی ورزش

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
رونمایی از وصیت‌نامه تختی در سالروز تاسیس موزه ملی ورزش

تهران - ایرنا - همزمان با سالروز تاسیس موزه ملی ورزش المپیک و پارالمپیک وصیت‌نامه تاریخی جهان پهلوان «غلامرضا تختی» و تندیس برخی قهرمانان و پیشکسوتان ورزشی رونمایی می‌شود.

نخستین موزه ملی ورزش، المپیک و پارالمپیک 31 اردیبهشت ماه سال گذشته با حضور «اسحاق جهانگیری» معاون اول رییس جمهوری، برخی نمایندگان مجلس، مقامات ارشد ورزشی، قهرمانان و پیشکسوتان ورزشی در محل کمیته ملی المپیک گشایش یافت و امروز (دوشنبه) در نخستین سالروز گشایش این موزه آثار ارزشمند دیگری با حضور مقامات ارشد ورزشی کشور جمع‌آوری و برخی هم رونمایی می‌شود.

تندیس استاد «تقی عسگری» دارنده نخستین مدال تاریخی و پدر شیرجه ایران، «محمد نصیری» دارنده سه مدال بازی‌های المپیک و «محمدرضا ذهتاب» پیشکسوت وزنه‌برداری امروز در محل موزه رونمایی می‌شود و برخی فدراسیون‌ها هم آثار ارزشمند خود را به این موزه هدیه می‌کنند.

گشایش موزه در واقع یکی از آثار ماندگار کمیته ملی المپیک در دوره کنونی ریاست «سیدرضا صالحی امیری» به شمار می‌رود. با انتصاب «حسن رنگرز» به عنوان نخستین مدیر موزه او با اقدامی ارزشمند و با نصب پلاک افتخار ایران بر سر در منازل قهرمانان المپیک و پارالمپیک در ترویج فرهنگ پهلوانی و اخلاقی سهمی به یادگار بگذارد.

مسوولان کمیته ملی المپیک در گام نخست با حضور در منازل «علی میرزایی» پیشکسوت و دارنده برنز وزنه‌برداری المپیک 1952 هلسینکی و نقره و برنز مسابقه‌های جهانی 1951 میلان و 1954 وین، «محمد نصیری سرشت» دارنده 3 مدال طلا، نقره و برنز بازی‌های المپیک و پنج مدال طلا، یک نقره و 2 برنز در رقابت‌های جهانی و سه نشان طلا و یک نقره بازی‌های آسیایی، «امامعلی حبیبی عسگری» دارنده نخستین مدال طلای المپیک ایران، «محمد مهدی یعقوبی» پیشکسوت کشتی و دارنده مدال نقره المپیک 1956 ملبورن و برنز قهرمانی جهان در سال 1951 هلسینکی، «ابراهیم جوادی» ستاره کشتی ایران و جهان و دارنده پنج مدال المپیک و جهان (4 مدال طلا و یک برنز المپیک)، «منصور برزگر» قهرمان جهان و نایب قهرمان المپیک و «علی اکبر حیدری» پیشکسوت کشتی آزاد و دارنده نشان برتر بازی‌های المپیک 1964 و نقره بازی‌های آسیایی 1966 پلاک افتخار را بر سر درب خانه هایشان نصب کرد.

رنگرز مدیر سابق این موزه در ادامه فعالیت‌های خود برای تقویت موزه در مسیر بین‌المللی شدن چند محور ترسیم کرده که نخست زیرساخت سخت‌افزاری موزه و دوم مستندسازی ساختار اداری موزه است. به لحاظ آسیب‌شناسی در جریان تاریخی ورزش کشور مشکلی وجود دارد که خیلی از سیاست‌ها محصول کار کارشناسی بوده و دغدغه هم وجود داشته است. متاسفانه تغییر و تحولات مدیریت کلان کشور با فرایندها و رفتارهای برگشت پذیر همراه شده است. در همین راستا و با توجه به الزامات قانونی نشست هیات مدیره و هیات امنا موزه تشکیل شد که مجموعه‌ای از وزیران و معاونان و مدیران ملی دستگاه‌های مختلف که ورزش در آن تاثیر گذار است، حضور دارند که اساسنامه آن در 28 ماده و 12 تبصره تصویب شد تا از این طریق موزه به فراخور هر دوره فعالیت خود را تداوم دهد.

ثبت سه هزار آثار در موزه 

تاکنون سه هزار اثر در این گنجینه جمع‌آوری و 90 درصد اشیا ثبت و شناسنامه صادر شده است.

مجسمه‌های متعلق به جهان پهلوان «غلامرضا تختی» دارنده یک طلا و 2 نقره المپیک و 2 طلا و نقره جهان در کشتی آزاد، «عبدالله موحد» دارنده پنج مدال طلای جهان و یک طلای المپیک در کشتی آزاد، «رسول خادم» دارنده 2 طلا و یک نقره جهان و یک طلا و یک برنز المپیک در کشتی آزاد، «بهداد سلیمی» دارنده یک نشان طلای المپیک و 2 طلا، یک نقره و یک برنز جهان و سه طلای بازی‌های آسیایی در وزنه‌برداری و مرحوم «سیروس قایقران» کاپیتان تیم ملی فوتبال ایران بخشی از ویترین این موزه را تشکیل دادند. همچنین بخشی از موزه به افتخارات زنان ایران اختصاص دارد که در سه بخش مجزا به آن پرداخته شده است. یکی از این ویترین‌ها به بازی‌های اسلامی زنان اختصاص دارد. طبقه اول موزه به تاریخ المپیک و پارالمپیک می‌پردازد که این بخش شامل معرفی المپیک باستان و نوین، فلسفه المپیک نوین، معرفی آرمان‌ها، نمادها و نشان‌های المپیک، گاه شمار بازی‌های المپیک و پارالمپیک، معرفی ورزش‌های المپیک و پارالمپیک تابستانی و زمستانی است. طبقه دوم موزه ورزش به معرفی تاریخ کهن ورزشی ایران تا به امروز پرداخته که شمال تاریخچه تربیت بدنی و ورزش در ایران، معرفی ورزش های ملی نظیر زورخانه، چوگان و کشتی، تاریخ شفاهی ورزش ایران و نمایش مدال ها و جام های قهرمانی اهدایی است.

مساحت این موزه 2 هزار و 500 متر مربع است.

*س_برچسب‌ها_س*