رونمایی مجازی از صحیفه سجادیه دوران صفویه در موزه ملی ایران
تهران - ایرنا - نسخه خطی صحیفه سجادیه متعلق به دوران صفویه، همزمان با ولادت امام سجاد (ع) به صورت مجازی و توسط موزه ملی ایران رونمایی شد.
این نسخه خطی باقیمانده از سده 11 هجری و باقیمانده از دوره صفویه به شماره 20348 در تالار صفوی موزه باستانشناسی و هنر دوران اسلامی در معرض نمایش است. نسخه خطی صحیفه سجادیه به خط نسخ با 217 صفحه و 15سطر در صفحه، صفحات دارای جدول مذهب، زمینه متن زرافشان است. موضوع هر دعا در ابتدای دعا به قلم شنگرف نوشته شده و اسم کاتب و تاریخ کتابت محو شده ولی تا اندازهای قابل خواندن است.
جام چهل کلید برنجی برای حضرت ابوالفضل العباس
موزه ملی ایران همچنین برای ولادت حضرت ابوالفضل (ع) و روز جانباز روز یکشنبه 10 فروردین، تصویری از جام چهل کلید برنجی باقی مانده از سده 11 هجری (1039 قمری) در دورهی صفوی را منتشر کرد.
این اثر که به شماره8540 در تالار صفوی موزه باستانشناسی و هنر دوران اسلامی موزه ملی ایران در معرض نمایش است، با پنجه دست در میان، مظهر حضرت ابوالفضل العباس (ع) در فرهنگ و هنر ایران است.
این جام با لبه کوتاه به خارج برگشته و پایه مدور کوتاه، بدنه آن کروی محدب است که در مرکزش برآمدگی دایره شکلی وجود دارد. تمام تزیینات داخل و خارج ظرف شامل کتیبههایی مختلف است که به خط نستعلیق، ثلث و نسخ نوشته شده و همچنین در سطح خارجی آن صور دوازدهگانه فلکی در داخل ستاره هشت گوش کنده شده، همچنین در کف پایه کتیبه به خط نستعلیق نوشته شده است. در داخل جام، نوشتهای در داخل نقوش به طرح ترنج کنده شده است و در کف آن نقش شش صورت فلکی نیز وجود دارد.
در مرکز دایره بر آمده وسط نقش زحل با دستهای متعدد، در هر یک شیی وجود دارد که کنده شده است. کتیبهها نیز شامل سوره فاتحه، الکافرون، الاخلاص، الفلق، الناس، نصر، آیات 255 تا 357 سوره بقره (آیت الکرسی) ادعیه از جمله دعای نادعلی، صلوات بر ائمه معصومین (ع) و در کف خارجی (پایه) عبارتهای آمرزیده باد که به فاتحه فراموش نکنند/ والله اعلم بالصواب / ابتدا شد در الاول ماه رمضان المبارک سنه 1039 و تمام شد در دهم ماه ذوالحجه سنه 100 آمده است.
این روزها به واسطه شیوع ویروس کرونا، همه اماکن تاریخی و فرهنگی ازجمله موزهها تعطیل هستند. این درحالی است که طی سالهای گذشته موزههای کشور نه تنها از 28 اسفند تا 16 فروردین ساعت فعالیت خود را افزایش میدادند و از 9 صبح تا 19 میزبان بازدیدکنندگان بودند بلکه موزه ملی ایران به رسم چند ساله خود یک روز را در نوروز به عنوان «شبی با موزه» اختصاص میداد و عموم جامعه میتوانستند تا پاسی از شب به دیدن اشیای موزه بروند و درکنار برگزاری نوروزگاه از امکانات گردشگری شبانه و به نوعی گردشگری غذا که در خیابان سی تیر فراهم است نیز بهرهمند شوند.
اما امسال در نوروز 99 هیچیک از این مراسم برگزار نمیشود و هیچیک از این اتفاقات نمیافتد زیراکرونا ویروس، مسبب فوت هزاران نفر شده است. در این میان تمام مراکز فرهنگی، هنری و تاریخی تعطیل شدهاند. با وجود این، فضای مجازی فرصتی فراهم کرده مخاطبان علاقهمند به دیدن آثار موزهای از خانه هم بتوانند این مهم را محقق کنند و چه بسا اینبار بتوان از نمایی نزدیکتر و حتا با کیفیت بهتر و البته زمان بیشتر، این کار را انجام داد.
*س_برچسبها_س*