چهارشنبه 7 آذر 1403

رکوردشکنی اومیکرون در مازندران زیر سایه باورهای اشتباه کرونایی

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
رکوردشکنی اومیکرون در مازندران زیر سایه باورهای اشتباه کرونایی

ساری - ایرنا - تعداد قربانیان اومیکرون در مازندران طی دو هفته گذشته از آمار مجموع مرگ‌های کرونایی استان در دو ماه گذشته یعنی دی و آذر سبقت گرفته که نشان دهنده تاخت‌وتاز این سویه در استان زیر سایه باور و برداشت نادرستِ بی‌خطر بودن و کشنده نبودن اومیکرون است.

به گزارش ایرنا، سویه اومیکرون کرونا در مازندران همچنان در مسیر ثبت رکوردهای جدید کرونایی می‌تازد و آمارهای چند ماه اخیر را پشت‌سر می‌گذارد که عبور از آمار مرگ‌های کرونایی دو ماه اخیر این استان و سرعت بالای افزایش تعداد بستری‌شدگان در روزهای نخست موج ششم نسبت به روزهای آغازین موج پنجم کرونا نیز این موضوع را تایید می‌کند.

در حالی که مازندران حدود چهار ماه تقریبا آرام و با ثبات کرونایی را پشت‌سر گذاشت و با رنگ آبی کرونایی وارد یازدهمین ماه سال شد، حالا با گذشت 16 روز از بهمن تعداد مرگ‌های کرونایی این استان دو ماه گذشته بیشتر شده است تا پازل بازگشت مازندران به وضعیت قرمز تکمیل شود. بر اساس آمارهای دو دانشگاه علوم پزشکی مازندران و بابل، 43 نفر در آذر و 44 نفر در دی بر اثر ابتلا به کرونا در بیمارستان‌های مازندران جان باختند. اما این آمار در 16 روز از ماه جاری به 45 نفر رسیده و با روندی دیده می‌شود قطعا تا پایان ماه بیشتر هم خواهد شد.

اومیکرون در سایر شاخص‌های آماری کرونا در مازندران مانند سرعت افزایش تعداد مجموع بستری‌شدگان، تعداد بیماران بدحال و میزان مراجعات سرپایی روزانه نیز به سرعت پیشروی می‌کند. تعداد مجموع بستری‌شدگان کرونایی در بیمارستان‌های مازندران به سرعت در حال نزدیک شدن به هزار نفر است. در حالی که یکم بهمن 241 نفر در بیمارستان‌های مازندران به دلیل ابتلا به کرونا بستری بودند و 66 نفرشان نیز در بخش مراقبت‌های ویژه تحت درمان قرار داشتند، در شانزدهمین روز از این ماه تعداد مجموع بستری‌شدگان به 816 نفر و تعداد بیماران بدحال در بخش‌های آی‌سی‌یو به 151 نفر رسید.

اومیکرون هم خطرناک است

اما نکته قابل توجهی که باوجود همه این رکوردشکنی‌های اومیکرون حتی در شاخص مرگ‌های کرونایی دیده می‌شود، باور به کشنده نبودن این سویه از کرونا و بی‌خطر بودن آن است. موضوعی که به نظر می‌رسد بخشی از آن ناشی از آسودگی خاطر مربوط به انجام واکسیناسیون است و بخشی دیگر نیز در میل به عادی ماندن شرایط زندگی و از سر نگرفتن محدودیت‌ها ریشه دارد.

این در حالی است که کارشناسان و مسئولان حوزه بهداشت و درمان تاکید می‌کنند اومیکرون مانند سایر سویه‌های پیشین می‌تواند تعداد مرگ‌های زیادی را ثبت کند و با توجه به سرعت بالای شیوع و گسترده‌تر شدن رده‌های سنی که به آن مبتلا می‌شوند برای اقشار بیشتری از جامعه خطر ایجاد کند.

سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا این موضوع را تایید می‌کند و می‌گوید: این نگاه که اومیکرون مانند یک سرماخوردگی عادی است و با علائمی خفیف می‌گذرد متاسفانه سبب شده که بخش زیادی از جامعه موج ششم را جدی نگیرند و به دنبال این عادی‌انگاری نیز دوباره مراکز درمانی استان به سرعت در حال پر شدن از بیماران کرونایی است.

دکتر سیمین بابایی اظهار می‌کند: هرچند که واکسیناسیون ضریب ایمنی جامعه نسبت به کرونا را بیشتر کرد، اما همچنان افرادی را در جامعه داریم که به هر دلیلی اقدام به تزریق هر سه دُز واکسن یا حتی دُز نخست آن نکرده باشند. مهم‌تر این که کودکان در مقابل کرونا واکسینه نشدند و در این موج از کرونا تعداد ابتلای آن‌ها بسیار زیاد شده است. علاوه بر کودکان گروه‌هایی مانند افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای از جمله فشار خون، دیابت، انواع نارسایی‌های قلبی، کبدی و کلیه‌ای، مادران باردار و کسانی که دارای ضعف در سیستم ایمنی هستند در گروه پرخطر مقابل سویه‌های مختلف کرونا از جمله اومیکرون قرار می‌گیرند.

وی می‌افزاید: تاکید ما به ویژه در این روزها که اومیکرون با سرعت بسیار زیادی پیشروی می‌کند این است که همه افراد رعایت پروتکل‌های بهداشتی و پرهیز از حضور در محافلی مانند جشن‌های عروسی، مهمانی‌ها و فضاهای محدود و سربسته مانند تالارها و رستوران‌ها را تا حد امکان مد نظر قرار دهند و در عین حال استفاده از ماسک در فضاهای عمومی و تزریق واکسن را جدی بگیرند.

تکیه بر تعدیل محدودیت‌ها

البته مشاهدات میدانی و شنیدن دیدگاه‌های تعدادی از شهروندان در محافل عمومی و خصوصی نشان می‌دهد که یکی دیگر از دلایل این عادی‌انگاری گسترده نسبت به سویه اومیکرون، تفاوت در شیوه مواجهه با موج ششم از سوی مسئولان ستاد ملی مقابله با کرونا و تعدیل محدودیت‌های کرونایی است و روند در پیش گرفته شده را مهر تاییدی بر ادعای کم‌خطر بودن و کشنده نبودن سویه اومیکرون می‌دانند.

یکی از شهروندان ساکن ساری که برای تماشای فیلم‌های فجر در سینما سپهر ساری حضور یافت به خبرنگار ایرنا می‌گوید: اگر اومیکرون هم مانند سویه‌های قبلی خطرناک بود الان اجازه تماشای فیلم حتی با در نظر گرفتن ظرفیت 30 درصدی را نداشتیم. حتما مسئولان و کارشناسان نیز به این نتیجه رسیدند که این سویه خطر چندانی ندارد. ضمن این که افراد زیادی را در اطرافم دیدم که علائم اومیکرون را داشتند و مانند یک سرماخوردگی عادی آن را گذراندند.

این باور در حال حاضر تقریبا به باور غالب جامعه درباره سویه اومیکرون تبدیل شده که البته ممکن است داده‌های علمی نیز تا حدودی و در برخی بخش‌ها آن را تایید کند. اما نکته مغفول ماجرا در نگاه شهروندان این است که میزان خطرپذیری اومیکرون برای کودکان و گروه‌های پرخطر را مد نظر قرار نمی‌دهند. تا جایی که برخی افراد حالا حتی با آگاهی از ابتلا به اومیکرون و مشهود بودن علائم ابتلا در اماکن عمومی حضور می‌یابند و با این توجیه که اومیکرون کشنده نیست به صورت عادی مراودات خود ادامه می‌دهند.

همه اومیکرون داریم!

یکی دیگر از شهروندان ساکن مرکز مازندران در حالی که خودش معتقد است به اومیکرون مبتلا شده به خبرنگار ایرنا می‌گوید: هم آبریزش بینی دارم، هم گلودرد و هم سردرد. اما حالم خوب است و می‌دانم که اومیکرون خطر بالایی ندارد. ضمن این که به نظرم الان دیگر همه افراد به اومیکرون مبتلا هستند. بنابراین دلیلی برای این که خودم را قرنطینه کنم وجود ندارد.

این باور را در بین اظهارات بسیاری از افراد می‌توان مشاهده کرد. اما در سایه این عادی‌انگاری آمار بستری‌های کرونایی همچنان رو به افزایش است، تعداد مرگ‌های کرونایی استان در مسیر افزایشی شدن حرکت می‌کند و پس از چهار ماه باز هم دو رقمی شد و رنگ قرمز کرونایی به مازندران بازگشت. یعنی همه شاخص‌های کرونایی حرکت روی ریل خطر را نشان می‌دهند، اما جامعه میلی برای جدی گرفتن این خطر ندارد.

بر اساس آخرین رنگ‌بندی کرونایی شهرستان‌های کشور در حال حاضر 14 شهرستان نکا، رامسر، آمل، جویبار، سوادکوه، گلوگاه، بهشهر، محمود آباد، نوشهر، فریدونکنار، چالوس، کلاردشت، عباس‌آباد و تنکابن در وضعیت قرمز و پنج شهرستان بابل، بابلسر، ساری، قائمشهر و نور نیز در وضعیت نارنجی کرونایی قرار دارند. سوادکوه شمالی، سیمرغ و میاندرود نیز زرد هستند.

طبق آمارهای رسمی از مجموع 2 میلیون و 228 هزار و 431 نفر واجد شریط تزریق دز سوم واکسن کرونا در استان، تاکنون 42.2 درصد یعنی کمتر از یک میلیون نفر نسبت به تزریق دز سوم واکسن خود اقدام کردند؛ آماری که به اعتقاد کارشناسان میزان مناسبی برای مقابله جامعه با اومیکرون نیست.

برچسب‌ها

رکوردشکنی اومیکرون در مازندران زیر سایه باورهای اشتباه کرونایی 2
رکوردشکنی اومیکرون در مازندران زیر سایه باورهای اشتباه کرونایی 3
رکوردشکنی اومیکرون در مازندران زیر سایه باورهای اشتباه کرونایی 4