جمعه 11 آبان 1403

ریزگرد‌ها چه بر سر سلامت مردم می‌آورند؟/ دیپلماسی محیط زیست، عزمی جدی برای زدودن غبار آلایندگی‌ها از کشور

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
ریزگرد‌ها چه بر سر سلامت مردم می‌آورند؟/ دیپلماسی محیط زیست، عزمی جدی برای زدودن غبار آلایندگی‌ها از کشور

حل مشکل ریزگردها در دولت گذشته مانند بسیاری دیگر از مشکلات به برجام گره خورد و سال‌هاست سایه شوم گرد و غبار بر سر مردم آوار شده است، حال با رایزنی‌های صورت گرفته در دولت انقلابی، امیدواری برای حل بخش زیادی از این مشکل دوچندان شده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سفیرافلاک، یکی از مهمترین چالش‌ها و مشکلات زیست محیطی، پدیده ریزگردهاست و کشورهایی درگیر این موضوع هستند، چالشی که بر زندگی گیاهان، جانوران و انسانها بسیار تاثیر منفی را به همراه دارد.

همان طور که ترسالی، سیلاب را به دنبال دارد، مهمترین دلیل پدیده گرد و غبار هم، خشکسالی است که سبب خیز و طوفان گرد و غبار در منطقه می شود، اگرچه در سال‌ها پیش شهرهایی اندک با پدیده گرد و غبار همراه بودند ولی امروز استانها و شهرهای زیادی با این مشکل مواجه هستند.

طبق آمارها 80درصد ریزگردها منشاء خارجی و مربوط به کشورهای همسایه است که چند وقت یکبار به دلیل تغییر اقلیم، خیز برداشته و ناخوانده وارد آسمان کشور می شود و مخاطرات زیادی را به همراه دارد به طوری که نه تنها در سلامتی اثرگذار بوده و مشکلات تنفسی را ایجاد می کند بلکه گاهی افزایش غلظت آلاینده ها منجر به تعطیلی ادارات و مدارس نیز می شود.

اما این تنها ضربه ریزگردها به زندگی بشر نیست بلکه متاسفانه به دلیل خشکسالی و افزایش پدیده گرد و غبار، شاهد زوال بلوط هایی هستیم که متاثر از این پدیده در امان نیستند.

طبق آمارها سالانه هفت میلیون نفر در جهان بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست می دهند، امروز دیگر نمی توان به ریزگردها مهمان ناخوانده گفت چرا که تعداد روزهایی که آلوده به گرد و غبار هستند افزایش یافته و به دنبال آن نفس های زیادی به شماره افتاده است.

در دولت گذشته حل مشکل پدیده ریزگردها مانند بسیاری دیگر از مشکلات، بازهم به برجام گره زده شد و تعلل در رفع این مشکل سبب شد تا این معضل پابرجا بماند.

ثبت 41 روز آلوده در لرستان

علی سالاروند مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهار داشت: در استان لرستان تاکنون کانون گرد و غبار شناسایی نشده است و در واقع استان لرستان به همراه چندین استان دیگر، جز استان‌های متاثر از پدیده گرد و غبار هستند.

وی با اشاره به افزایش گرد و غبار در سال جاری، افزود: در طول سال گذشته حدود 29 روز آلاینده در اثر پدیده گرد و غبار در استان لرستان به ثبت رسیده است اما متأسفانه طی سال جاری تاکنون 41 روز آلاینده بوده است که در مقایسه با سال گذشته نشان دهنده افزایش تعداد روزهای آلوده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان تصریح کرد: بخش اعظم پدیده گرد و غبار مربوط به کشورهای همسایه است که باید کانون های گرد و غبار در این کشورها مهار شود که در این راستا علاوه بر حضور سلاجقه، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به کشورهای کانون گرد و غبار، منتج به نشست 11 وزیر محیط زیست کشورهای دخیل در این پدیده با هدف رفع مشکل گرد و غبار و سایر مخاطرات زیست محیطی در کشور ایران شد.

وی بیان کرد: اگرچه حل این بحران نیاز به زمان خواهد داشت اما با رایزنی‌های صورت گرفته در دولت انقلابی، امیدواری برای حل بخش زیادی از این معضل دوچندان شده است.

سالاروند عنوان کرد: توسعه فضای سبز و کمربند سبز بر اساس مواد 22 و 27 قانون هوای پاک در شهرهای استان برای تعدیل اثرات منفی گرده و غبار و داشتن هوای پاک توصیه می شود اما مجدد تاکید می شود که برای حل معضل پدیده گرد و غبار لازم است که کانون های آن مهار شوند چرا که پدیده گرد و غبار علاوه بر تاثیرات منفی بر سلامتی افراد، باعث ایجاد خسارت‌های زیاد به سایر اجزای محیط زیست می‌شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان خاطرنشان کرد: این پدیده در کنار خشکسالی و سایر پدیده‌های جوی سبب شده است که درختان بلوط زاگرس هم در مقابل بسیاری از آفات ضعیف شوند و حیات همه موجودات وابسته به این درخت هم با مخاطرات جدی مواجه شود.

جنگل های لرستان سالانه 80 میلیون تن گرد و غبار را جذب می کنند

شیرزاد نجفی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهار داشت: با توجه به اینکه جنگل های استان لرستان اکسیژن 12 میلیون نفر را تامین می کنند، حفاظت از جنگل های استان لرستان از اولویت‌های اصلی محسوب می شود، هر هکتار جنگل در سال هزار متر مکعب آب را تولید می کند و جنگل های استان لرستان از این قضیه مستثنی نبوده و سالانه یک میلیارد و200 هزار متر مکعب آب را تولید و ذخیره می‌کنند به طوری که جنگل های لرستان معادل شش برابر سدهای موجود در استان، آب را ذخیره کرده و علاوه بر آن سالانه بیش از 80 میلیون تن گرد و غبار را جذب می کنند.

وی تخریب جنگل های زاگرس را از عوامل اقلیمی مانند خشکسالی، ریزگردها و آلاینده‌ها، چرای بی رویه دام، تبدیل و کشت زیر اشکوب جنگل ها، آفات و بیماری ها، توسعه معادن و راه ها، اجرای پروژه های عمرانی در دل جنگل ها، بالا رفتن سن، عدم زادآوری جنگل ها عنوان کرد و گفت: جنگل های استان لرستان یک میلیون و 217 هزار هکتار پراکنش دارند که به لحاظ وسعت، در رتبه دوم کشور قرار دارند.

عزم دولت برای حل مشکلات زیست محیطی

مهدی اسماعیلی تحلیلگر مسائل سیاسی در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهار داشت: امروز به واسطه قدرت سخت افزاری و نرم افزاری، ظرفیت هایی فراهم شده تا با برخی از کشورها تعامل برقرار شود و چیزی که باعث می شود ظرفیت سازی در مسائل اقتصادی، محیط زیست و مسائل دیگر صورت گیرد همین قدرت جمهوری اسلامی ایران است.

وی افزود: زمانی که مسئولان این قدرت را باور ندارند و تعمدا بهانه تراشی می کنند که برای حل مشکلات زیست محیطی مانند ریزگردها باید به برجام متوسل شد، کاری از پیش نمی رود و مشکلات روی هم انباشته می شود.

تحلیلگر سیاسی تصریح کرد: برگزاری نشستی با حضور وزیران محیط زیست کشورهای دیگر ثابت کرد حرف هایی که در دولت قبل در راستای مسائل زیست محیطی و ریزگردها مطرح می شد، پوچ است.

اسماعیلی عنوان کرد: امروز دولت سیزدهم عزم جدی برای حل این مشکلات دارد به طوری که با کشورهای دیگر ارتباط برقرار کرده و از ظرفیت موجود برای رفع مشکلات استفاده می کند و اجماع کشورها نشانه اُبهت و اقتدار جمهوری اسلامی ایران است.

وی بیان کرد: استفاده از ظرفیت ها توسط مسئولان سبب می شود تا حرکت رو به جلو رخ دهد و به نقطه ایده آل و مطلوب برسیم.

انتهای پیام /

ریزگرد‌ها چه بر سر سلامت مردم می‌آورند؟/ دیپلماسی محیط زیست، عزمی جدی برای زدودن غبار آلایندگی‌ها از کشور 2
ریزگرد‌ها چه بر سر سلامت مردم می‌آورند؟/ دیپلماسی محیط زیست، عزمی جدی برای زدودن غبار آلایندگی‌ها از کشور 3
ریزگرد‌ها چه بر سر سلامت مردم می‌آورند؟/ دیپلماسی محیط زیست، عزمی جدی برای زدودن غبار آلایندگی‌ها از کشور 4