جمعه 2 آذر 1403

زندگی زیر دکل‌های برق فشار قوی / همسایگی پراضطراب اهالی محله شهید قسمت‌خانی با غول‌های آهنی

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
زندگی زیر دکل‌های برق فشار قوی / همسایگی پراضطراب اهالی محله شهید قسمت‌خانی با غول‌های آهنی

45 سال زندگی پراضطراب در نزدیکی کابل‌های برق فشار قوی انواع و اقسام بیماری‌های قلبی، عصبی و سرطانی را برای مردم محله "شهید قسمت‌خانی" به‌همراه داشته است و مردم از حقوق اولیه شهروندی و طبیعی زندگی بی‌بهره هستند.

- اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ری، حقوق شهروندی حلقه مفقوده زندگی در شهرستان ری است که در برخی مناطق به‌واسطه بی‌توجهی مسئولان و زیاده‌خواهی برخی صنایع مستقر در این شهرستان حق حیات، سلامت و کیفیت زندگی را از مردم سلب کرده است.

بر اساس حقوق شهروندی هر شهروند حق بهره‌مندی از محیط زیست سالم، پاک و عاری از انواع آلودگی، ازجمله آلودگی‌های ناشی از امواج و تشعشعات مضر را دارد؛ اما در محله "شهید قسمت‌خانی" این حق طبیعی و اولیه زندگی از 86 خانوار ساکن در آن سلب شده است زیرا بیش از 40 سال است که مسئولان در جابه‌جایی یک دکل برق تعلل می‌کنند.

بر اساس اسناد موجود و تصاویر هوایی اراضی محله قسمت‌خانی از سال 1353 تفکیک شده است که در آن زمان خبری از دکل‌های برق فشار قوی نبود اما خرید اراضی تفکیک‌شده و دارای سند و پس از آن ساخت‌وساز از سال 1357 آغاز شده است که دکل‌ها در منطقه نصب شده است اما ساکنان از عوارض و مشکلات آن بی‌اطلاع بودند.

اهالی این منطقه می‌گویند: وقتی خانه‌ها را ساختیم و چند ماهی از زندگی ما گذشت، کم‌کم متوجه شدیم این برق فشار قوی که از روی خانه‌های ما عبور کرده است، چه مشکلاتی را به‌همراه دارد و از همان ماه‌های اول برای رفع این مشکلات اقدام کردیم اما هنوز هم با گذشت 43 سال از این مطالبه‌گری به هیچ نتیجه‌ای نرسیدیم.

مردم این محله تمام نمایندگان تهران را در تمام ادوار بارها ملاقات کرده‌اند و می‌گویند: نمایندگان فقط برای کسب رأی به این محله آمدند و وعده‌هایی دادند که برای تحقق آن هیچ تلاشی نکردند.

طرح‌های مختلفی البته بدون پشتوانه‌های مالی برای اهالی این محله ارائه شده است و در دوره‌ای مسئولان شهرستان ری پیشنهاد رهاسازی این املاک و واگذاری زمین به اهالی را مطرح کردند و برخی نیز انتقال کابل‌های فشار قوی به زیر زمین را تنها راه رفع این معضل می‌دانند؛ اما منطقی‌ترین پیشنهاد انتقال یکی از دکل‌های برق فشار قوی به زمین مجاور این محله است که هنوز هم اجرایی نشده است.

ساختمان‌های این محله محروم و آسیب‌دیده 43 سال است که بازسازی یا نوسازی نشده است و حالا مردم این محله علاوه بر مشکلات ناشی از کابل‌های برق فشار قوی با مشکل فرسودگی ساختمان نیز مواجه هستند.

امواج الکترومغناطیسی که از دکل‌های برق فشار قوی با ولتاژ 1000 ولت یا بالاتر صادر می‌شود می‌تواند بر سلامت ساکنین اطراف دکل که تا شعاع 20 یا 50 متری آن زندگی می‌کنند تأثیرگذار باشد و برای آنان مشکلات قلبی، خونی، مغزی و حتی معلولیت به وجود آورد.

مردم این محله از درگیری اعضای خانواده با بیماری‌های اعصاب و روان، معلولیت، سرطان و... خبر داده‌اند و می‌گویند به‌گفته پزشکان‌شان، اصلی‌ترین عامل درگیری تعدادی از اهالی این محله با بیماری‌های صعب‌العلاج، ناشی از تشعشعات این برق فشار قوی است.

در محله قسمت‌خانی وقتی در کوچه قدم می‌زنی صدای آزاردهنده‌ای را می‌شنوی که ناشی از امواج الکترومغناطیسی و عبور برق از کابل‌های فشار قوی است که به‌گفته اهالی این صدا در گرمای تابستان و همچنین سرما و بارندگی تشدید می‌شود.

اهالی این محله 43 سال است که از بارش باران، پهن کردن لباس‌های خیس در حیاط و بام خانه، تعمیر کولر آبی و... ترس دارند چون هنگام بارندگی یا تماس با آب جریان برق محسوس می‌شود؛ اما رهایی از این ترس برای خانواده‌های محروم این محله غیرممکن است زیرا تنها دارایی آن‌ها خانه‌ای است که ارزش آن با احداث دکل‌ها به‌شدت کاهش یافته است.

برای پیگیری این موضوع به فرمانداری شهرستان ری و دهیاری صالح‌آباد شرقی رفتیم که از نزدیک در جریان مشکلات اهالی این محله که درگیر مشکلات ناشی از برق فشار قوی هستند قرار داشتند.

جابه‌جایی دکل برق از روی "قسمت‌خانی" مهمترین مطالبه شورای روستای صالح‌آباد

میلاد سنایی عضو شورای اسلامی روستای صالح‌آباد شرقی و رئیس شورای اسلامی بخش مرکزی شهرستان ری در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری تسنیم با اشاره به مشکلات مردم محله قسمت‌خانی اظهار داشت: موضوع مشکلات مردم این محله از سال‌های گذشته مطرح است و در زمان حاضر با کمک نمایندگان شهرستانی و مسئولان طی جلساتی که برگزار شده است تصمیم بر جابه‌جایی یکی از دکل‌های برق فشار قوی یا اختصاص زمین در محلی دیگر به اهالی اتخاذ شده است.

وی ادامه داد: توافق اداره برق منطقه‌ای استان تهران و مرکز پسماند که در محدوده قسمت‌خانی قرار دارد و نیز همکاری بنیاد مسکن بر اجرای این پروژه تأثیرگذار است.

رئیس شورای اسلامی روستای صالح‌آباد شرقی ابراز داشت: برطرف کردن مشکلات مردم محله قسمت‌خانی پس از حدود 40 سال مهم‌ترین مطالبه و هدف شورای اسلامی روستای صالح‌آباد است که برای احقاق آن تلاش خواهیم کرد.

سنایی افزود: بر اساس برآوردهای انجام‌شده و گزارش‌های جلساتی که در این زمینه برگزار شده است هزینه انتقال دکل 6 میلیارد تومان است که از سوی دهیاری روستای صالح‌آباد شرقی تأمین و با برق منطقه‌ای تهاتر خواهد شد و همچنین اراضی خارج از بافت در صورت الحاق امکان اعطا به متقاضیان را دارد.

رئیس شورای اسلامی روستای صالح‌آباد شرقی با اشاره به مشکلات فرسودگی بافت در این محله گفت: به‌دلیل مشکلاتی که کابل‌های برق فشار قوی برای این محله در 40 سال گذشته داشته‌اند امکان ساخت‌وساز وجود ندارد لذا در زمان حاضر تمام ساختمان‌ها فرسوده شده است و با این روال در آینده‌ای نزدیک شاهد کوچ بومی‌ها خواهیم بود.

"قسمت‌خانی" دغدغه اصلی روستای صالح‌آباد شرقی

امیرمحمد قلی‌پور دهیار روستای صالح‌آباد شرقی با اشاره به معضلات محله قسمت‌خانی گفت: قسمت‌خانی دغدغه همیشگی مسئولان و نمایندگان بوده است و مکاتبات رفع معضلات مردم در این محله از سال‌ها پیش موجود است.

قلی‌پور تصریح کرد: محله قسمت‌خانی داخل بافت روستا نیست اما با این حال شورای صالح‌آباد شرقی تلاش می‌کند بخشی از مشکلات مردم را مرتفع و در راستای جابه‌جایی دکل برق فشار قوی تا حد امکان مشارکت کند.

وی افزود: این محله نزدیک به 200 متر از محدوده بافت روستا فاصله دارد و جزو بافت روستا محسوب نمی‌شود اما 64 خانواری که در این محله زندگی می‌کنند دغدغه اصلی روستاست که برای کمک به کاهش مشکلات تلاش خواهیم کرد.

40 سال زندگی زیر چتر امواج سرطانی کابل فشار قوی در محله شهید قسمت‌خانی

رفع مشکل مردم در محله قسمت‌خانی به‌صورت جدی پیگیری می‌شود

محمد بشارت معاون عمرانی فرماندار ویژه شهرستان ری در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم در ری، با اشاره به اقدامات صورت‌گرفته در محله قسمت‌خانی اظهار داشت: موضوع مشکلات ناشی از دکل‌های برق فشار قوی و لزوم رسیدگی به مشکلات این محله از چند سال گذشته مطرح بوده و اکنون نیز با تمهیداتی که از سوی اداره برق منطقه‌ای صورت گرفته است اقداماتی برای کاهش این معضلات در دستور کار قرار دارد.

وی افزود: بر اساس آخرین برآوردهای صورت‌گرفته محدوده‌ای در صالح‌آباد شرقی الحاق به بافت و اراضی مناسبی به‌شرط کاربری مسکونی به اهالی محله قسمت‌خانی واگذار می‌شود و محله قسمت‌خانی که زیر دکل برق فشار قوی قرار دارد، تخریب و به فضای سبز تبدیل می‌شود.

معاون عمرانی فرماندار ویژه شهرستان ری در ادامه گفت: در زمان حاضر پرونده رسیدگی به محله قسمت‌خانی در بنیاد مسکن در حال رسیدگی است و بر اساس این طرح به‌ازای ارزش ملک فعلی مالکان، زمین در اختیار آن‌ها قرار می‌گیرد که البته متقاضیان می‌توانند از تسهیلات بنیاد مسکن نیز استفاده کنند.

بشارت در واکنش به این موضوع که اختصاص زمین به ازای اراضی فعلی در سال‌های گذشته نیز مطرح بوده اما به نتیجه نرسیده است ابراز داشت: برنامه رفع مشکل مردم در محله قسمت‌خانی این بار بسیار جدی است و در این خصوص زمین مربوطه شناسایی و سهم دهیاری مشخص شده و در حوزه بنیاد مسکن نیز موضوع به‌صورت کامل پیش رفته است اما ممکن است در این مسیر نیز با مشکلاتی مواجه شویم لذا ازآنجا که رفع این مشکل راه دیگری ندارد برای رفع مشکلات احتمالی نیز تلاش خواهیم کرد.

وی تصریح کرد: پیش‌ازاین نیز اصلاح مسیر عبور کابل‌ها مطرح بود که با هماهنگی برق منطقه‌ای و مرکز پسماند که در مجاورت قسمت‌خانی قرار دارد، این برنامه در حال پیگیری و پیشرفت بود اما ازآنجا که جابه‌جایی دکل به زمین کشاورزی مجاور این محله هزینه‌های سنگینی را در پی داشت طرح متوقف شد.

معاون عمرانی فرمانداری ویژه شهرستان ری در پایان خاطرنشان کرد: در این مرحله توافقات لازم صورت گرفته بود و مالک زمین کشاورزی برای واگذاری بخشی از زمین کشاورزی موافقت کرده بود اما در مرحله اجرا مشخص شد که بخش زیادی از زمین کشاورزی توسط دکل اشغال می‌شود و پرداخت این هزینه از سوی دستگاه‌های مربوطه امکان‌پذیر نبود لذا طرح دیگری برای واگذاری اراضی از محل دیگر در دستور کار قرار گرفت.

بر اساس این گزارش دستگاه‌های مسئول رفع مشکل مردم این محله پس از عدم اجرای پروژه انتقال دکل به فکر اعطای زمین از سوی بنیاد مسکن افتادند که البته این پیشنهاد سال‌های گذشته نیز مطرح بوده اما هیچ‌گاه به نتیجه مطلوب نرسیده است اما حالا معاون فرماندار ری از جدی بودن این طرح و پیشرفت برخی امور خبر داد.

اظهارنظرها و گفته‌های کارشناسان متخصص این حوزه و هشدارهای جدی کارشناسان حوزه سلامت و بهداشت کشور گویای این واقعیت است که نمی‌توان آثار مخرب نصب این دکل‌ها و خطوط برق فشار قوی بر سلامت شهروندان و به‌ویژه ساکنان اطراف این محدوده را انکار کرد حتی اگر این تأثیرات مخرب مشهود و عینی نباشد؛ ازاین‌رو با توجه به تأثیرات زیان‌بار این امواج که توسط بسیاری از مراجع علمی به اثبات رسیده است، لازم است راهکارهای اساسی برای جابه‌جایی یکی از دکل‌ها اتخاذ شود تا اهالی قسمت‌خانی نیز پس از 43 سال از ابتدایی‌ترین حقوق شهروندی برخوردار شوند.

زندگی زیر سایه این کابل‌های فشار قوی جان و مال ساکنان را تهدید می‌کند اما این قشر ضعیف و آسیب‌دیده هنوز امید دارند که در دولت مردمی و انقلابی، مورد حمایت قرار بگیرند و از این معضل چندین‌ساله رها شوند.

گزارش از مریم باحور

زندگی زیر دکل‌های برق فشار قوی / همسایگی پراضطراب اهالی محله شهید قسمت‌خانی با غول‌های آهنی 2
زندگی زیر دکل‌های برق فشار قوی / همسایگی پراضطراب اهالی محله شهید قسمت‌خانی با غول‌های آهنی 3
زندگی زیر دکل‌های برق فشار قوی / همسایگی پراضطراب اهالی محله شهید قسمت‌خانی با غول‌های آهنی 4
زندگی زیر دکل‌های برق فشار قوی / همسایگی پراضطراب اهالی محله شهید قسمت‌خانی با غول‌های آهنی 5