یک‌شنبه 8 مهر 1403

زیان‌دیده‌های شمال

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع

اگرچه دولت بر اساس قانون تضمین خرید محصولات کشاورزی، موظف است همه ساله خرید محصولات اساسی کشاورزی از جمله گندم، برنج، جو، ذرت، چغندر، پنبه وش، دانه های روغنی، چای، سیب زمینی، پیاز و حبوبات را تضمین کرده و حداقل قیمت خرید تضمینی را اعلام و نسبت به خرید آنها اقدام کند اما بر اساس آنچه نایب‌رئیس کمیسیون برنامه‌وبودجه مجلس گفته است حدود 300‌هزار تن برنج کشاورزان در انبارهاست. این در حالی...

انگیزه کشت کم می‌شود

مهرداد گودرزوند‌چگینی، نماینده رودبار و نایب‌رئیس اول کمیسیون برنامه‌وبودجه و محاسبات در مجلس در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» با اشاره به وضعیت برنج‌کاران در کشور گفت: نزدیک به 300‌هزار تن برنج در شالی‌کوبی ها و انبارها وجود دارد. دولت باید امنیت غذایی را فراهم کند و برنج یکی از غذاهای اصلی مردم ایران است. در همه جای دنیا زمانی‌که بحث امنیت غذایی مطرح است دولت هزینه می‌کند و محصولات را از کشاورزان می‌خرد تا آنها به ادامه راه تشویق شوند و به اقتصاد کشور کمک کنند. او ادامه داد: اما وقتی‌که همزمان با برداشت برنج در کشور، واردات انجام می‌شود، این موضوع موجب می‌شود که برنج روی دست کشاورز بماند و مشکلات زیادی را برای این قشر ایجاد می‌کند.

در این شرایط دلال ها برنج را با قیمت ارزان می خرند و در زمانی‌که برنج در بازار نیست و تقاضا بالا می‌رود، برنج را با قیمت بالا می‌فروشند. نایب‌رئیس کمیسیون برنامه‌وبودجه مجلس تاکید کرد: برنج در انبارها وجود دارد و در حال حاضر دولت اعلام کرده تنها دو نوع برنج را از کشاورزان می خرد. این در حالی است که چند نوع برنج در گیلان وجود دارد که در انبارها باقی مانده است. دولت باید دامنه خرید برنج را گسترش دهد و خرید را هم تضمین کند. در این شرایط انگیزه کشت برنج روز‌به‌روز کم می‌شود چون کار سخت و پر‌دردسری است و نیاز به حمایت دارد. اگر برنج کشاورزان در فصل خود به فروش نرود قطعا مشکلاتی را برای برنج‌کاران به وجود می‌آورد. گودرزوند خاطرنشان کرد: پر بودن انبارهای برنج و واردات این محصول باعث شده تا قیمت برنج کاهش پیدا کند. دولت باید یک نقطه تعادل پیدا کند. ما موافق نیستیم که برنج به قیمت بالا به دست مردم برسد اما باید زحمات کشاورزان دیده شود.

همچنین محمد‌جواد عسکری رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس در خصوص میزان واردات برنج گفت: یک میلیون و 700‌هزار تن واردات برنج داشتیم. قیمت برنج تولید داخل هم پایین آمده و مشتری چندانی ندارد. رمضانعلی سنگدوینی نماینده گرگان نیز گفت: هفته گذشته وزیر جهاد کشاورزی در استان‌های گلستان، مازندران و گیلان حضور پیدا کرد و در جلسه‌ای که با او داشتیم قرار شد تعاونی های روستایی جهاد کشاورزی یکسری از برنج ها را خریداری کنند. بر اساس اظهارات وی، دولت 2500 میلیارد تومان برای خرید برنج از کشاورزان اختصاص داده است. او افزود: اکنون برنج کشاورزان از سال قبل مانده و برنج سال جدید در حال عرضه در بازار است بنابراین دولت باید فکری به حال کشاورزان کند.

--> اخبار مرتبط