ساجدی: کاهش قیمت نفت؛ شرایطی که راه را بر عربستان بسته است
محمد ساجدی، کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص حمله سناتور آمریکایی به عربستان و روسیه در خصوص اشباع بازار نفت که منجر به کاهش قیمت و به چالش کشیده شدن امنیت ملی و اقتصادی آمریکا خواهد شد، گفت: زمانی که ترامپ به عربستان آمد و تابلوی فروش تسلیحات آمریکایی به عربستان را نشان داد بسیاری از ناظران بین المللی و حضار این عملکرد او را به دیده کنایه نگاه...
محمد ساجدی، کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص حمله سناتور آمریکایی به عربستان و روسیه در خصوص اشباع بازار نفت که منجر به کاهش قیمت و به چالش کشیده شدن امنیت ملی و اقتصادی آمریکا خواهد شد، گفت: زمانی که ترامپ به عربستان آمد و تابلوی فروش تسلیحات آمریکایی به عربستان را نشان داد بسیاری از ناظران بین المللی و حضار این عملکرد او را به دیده کنایه نگاه کردند.
وی ادامه داد: آن زمان آمریکاییها 123 میلیارد دلار سلاح به عربستان و امارات فروختند و در قبال آن نفت و پول دریافت کردند و خیلیها به اعراب گفتند دود این کار که نتیجهای جز کاهش قیمت نفت نخواهد داشت به چشم خودتان خواهد رفت این در حالی بود که پادشاه عربستان در آن بازه زمانی که فشار تحریمها بر ایران بسیار زیاد شده بود و در نتیجه فروش نفت ایران با کاهش چشمگیری در بازارهای بین المللی مواجه بود به آمریکاییها پیام داد که به هیچ عنوان نگران نباشید، کاهش نفت ایران در بازار را عربستان سعودی جبران خواهد کرد.
ساجدی تصریح کرد: از طرف دیگر شخص ترامپ ذهنیتی معامله گر دارد و عواقب اتفاقات را چندان رصد نمیکند از همین رو تمام منابع استراتژیک آمریکا در اقیانوس اطلس و اقیانوس آرام را خالی نگاه داشت تا این منابع را با نفتهای خریداری شده از عربستان پر کند.
این کارشناس مسائل غرب آسیا ادامه داد: آمریکاییها خودشان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت جهان هستند، اما تمام منابع نفتی استراتژیک خود را با استفاده از نفت عربستان پر کردند تا جایی که دیگر هزینه اجاره منابع جدید برای آنها صرفه اقتصادی ندارد.
وی در ادامه با اشاره به استراتژی روسها در این بین گفت: روسیه نیز از این عملکرد عربستان نگران شد و اعلام کرد برای مقابله با عربستان و به دست گرفتن بازارهای بزرگ نفتی در جهان ما نیز نفت خود را در بازارها عرضه خواهیم کرد و به این ترتیب عربستان و روسیه هر کدام به لجبازی با یکدیگر بازار بین المللی را از نفت اشباع کردند.
ساجدی تصریح کرد: اگر به این مسائل حضور کرونا را هم اضافه کنیم، خواهیم دید که در این روند ضربه مهلکی به تجارت جهانی زده شد تا جایی که امروز نفت "اینترمیدیت" آمریکا که قبل از این اتفاقات بشکهای 70 دلار بود به بشکهای 31.5 دلار رسیده است.
این کارشناس مسائل غرب آسیا در پایان خصوص عملکرد عربستان نیز گفت: در شرایطی فعلی عربستان اصطلاحا نه راه پس دارد و نه راه پیش، اگر بخواهد به همین منوال بازار را از نفت خود اشباع کند قیمت نفت نیز با همین سرعتی که در سراشیبی قرار گرفته کاهش خواهد یافت که به ضرر اقتصاد وابسته به نفت سعودی خواهد بود و اگر بخواهد از این میدان رقابت کنار بکشد روسها جای آنها را در بازارهای بین المللی پر میکنند. به نظر میرسد این اتفاق تاوان دهن کجی بود که عربستان در زمان تحریم نفت ایران توسط آمریکا انجام داد و صراحتا اعلام کرد ما کمبود نفت ایران در جهان را جبران خواهیم کرد. در این بین روسیه نیز به دنبال منافع خودش است و به نظر میرسد کشوری که در این شرایط بیشترین سود را کسب میکند چینیها هستند که همواره اهداف اقتصادی خود را آرام آرام و بدون سروصدا پیش بردند.