ساخت نخستین بندر خشک تهران توسط شهرداری / اشتغال زایی بیش از 1000 نفر در فاز نخست بندر
خبرگزاری فارس گروه شهری: با ورود اتومبیل به ایران و گسترش روز افزون تعداد خودروها، گاراژها عهده دار برقراری سفرها شدند و در تیر1359، اولین پایانه مسافربری در تهران، با عنوان ترمینال خزانه جنوب، به طور رسمی فعالیت خود را آغاز کرد و به تدریج در طی سالهای بعد، پایانه غرب و پس از آن پایانههای جنوب و بیهقی در تهران، تاسیس شده و همزمان در دیگر شهرهای بزرگ کشور نیز، احداث پایانههای بین شهری مورد توجه واقع شد. به این ترتیب پایانه ها به عنوان بخشی جداناپذیر از ناوگان حمل و نقل برون شهری، مطرح شدند.
از آنجا که اولین تاسیسات پایانههای استاندارد در تهران به اجرا گذاشته شد و سازمان پایانه های تهران اولین مجموعه از این تشکیلات است، لذا بسیاری از قوانین سازمانهای پایانه ها ابتدا به ساکن در مورد تهران به تصویب رسید که البته طبق ماده 5 لایحه احداث ترمینالهای مسافربری و ممنوعیت تردد اتومبیلهای بین شهری در داخل شهر تهران مصوب 59 شهرهای با جمعیت یک صد هزار نفر مکلف به تاسیس ترمینال با در نظرگرفتن همین قوانین بسته به امکانات خود هستند و بر اساس قانون اصلاح لایحه قانونی احداث پایانههای مسافربری و ممنوعیت تردد اتومبیلهای مسافربری برون شهری در داخل شهر تهران مصوب 72، شهرداریهای شهرهای با بیش از 50 هزار نفر موظف به ایجاد پایانه مسافربری برون شهری در محلهای مناسب است. به دنبال تصویب این قانون، از سال 1378 با آغاز فعالیت شوراهای شهرها زمینه تاسیس و تشکیلات سازمان شدن مدیریت پایانههای مسافربری شهرداریها ایجاد شد.
همچنین سازمان پایانهها و پارکسوارهای شهرداری تهران نیز با هدف حفظ و نگهداری و اداره امور پایانهها و تجهیز و توسعه آنها با استفاده از ابزار و روشهای پیشرفته و متناسب با افزایش رشد جمعیت و در صورت لزوم احداث پایانهها و غرفههای جدید در مبادی ورودی و مناسب شهر در چارچوب لایحه قانونی احداث پایانه ها مصوب اردیبهشت 59 شورای انقلاب اسلامی به منظور نظم بخشیدن و جلوگیری از پراکندگی سیستم حمل و نقل شهری و بین شهری و کاهش آلودگیهای محیطی و بهبود ترافیک شهری و کاستن از زیان ها و معضلات زندگی شهری در زمینه های مختلف اقتصادی و اجتماعی، فرهنگی، بهداشت روانی و جسمی مردم جلوگیری از هدر رفتن سرمایههای ملی تجمع آن درقالبهای تعاونی هفده گانه مسافربری کشور تشکیل شد.
بنابراین با توجه به اینکه که امروزه وجود گسترش شبکههای مختلف حمل و نقل، از میان انواع شیوه های جابجایی مسافردر کشور جادهای، ریلی و هوایی بیش از 90 درصد توسط جاده صورت میگیرد. برهمین اساس ضرورت توجه و رسیدگی به وضعیت ارایه خدمات در بخش حمل و نقل جاده ای از اهمیت به سزایی برخوردار است.
بر همین اساس درباره موضوعات مختلف در پایانهها و پارکسوارهای شهر تهران از جمله موضوع راهاندازی بندرخشک و هوشمندسازی بار شهر تهران با مهدی وحدتکار، مدیرعامل سازمان پایانهها و پارکسوارهای شهرداری تهران به بحث و گفتوگو نشستیم که جزئیات آن به شرح ذیل است:
موضوع لجستیک در حوزه بار مغفول مانده است / هدف راهاندازی بندر خشک در پایتخت
گفته میشود راه اندازی بندر خشک در پایتخت توسط شهرداری تهران در دستور کار قرار گرفته، ماجرا چگونه است و هدف از راه اندازی این بندر چیست؟
موضوع لجستیک یا مدیریت فرآیند جمعآوری، ذخیره و انتقال منابع از مبدأ به مقصد به طور کلی در کشور در حوزههای مختلف از جمله در مسأله بار مغفول مانده است در حالی که این موضوع در تولید و بهرهوری اقتصاد اثر مستقیم میگذارد شهرداری تهران برای ارتقاء استانداردهای لجستیک در حال حاضر فعال شده و بر همین اساس چند پروژه مورد طراحی قرار گرفته است که یکی از این موارد ایجاد و راهاندازی بندر خشک در پایتخت است.
اولویت ساخت بندر خشک در شهر آفتاب
بندر خشک قرار است در کدام منطقه و یا محدوده تهران راه اندازی شود؟
مکانهای مختلفی در رابطه با راه اندازی بندر خشک پیشبینی شده و در دست مطالعه است که یکی از این مکانها شهر آفتاب در نظر گرفته شده چرا که شهرداری در آنجا تملک دارد و شرایط مواصلاتی هم تمهید شده است. بندرخشک باید به طور کلی کنار بزرگراهها، فرودگاه و خط راهآهن باشد بنابراین شهر آفتاب میتواند گزینه بسیار مناسبی جهت ایجاد بندرخشک در نظر گرفته شود.
بندرخشک بندری است که کنار آب نیست و بر همین اساس به آن بندرخشک میگویند در حال حاضر در زمینه حمل بار باید ساماندهیهای بسیار دقیقی انجام گیرد و راهاندازی بندرخشک میتواند علاوه بر این ساماندهی خوشهای صنعتی و اثرگذار هم فراهم کند و به لحاظ اقتصادی شرایط خوبی را فراهم آورد و از آنجایی که اقتصاد تهران بر روی اقتصاد کشور اثرگذار است تصمیم در زمینه راهاندازی بندرخشک بسیار حائز اهمیت است.
ایجاد 4 هاب و نقطه لجستیک در زمینه حمل بار
علاوه بر راه اندازی بندر خشک ساخت نقاط مشابه در مرکز شهر برای بارهای خرد هم مد نظر است؟
بله، ایجاد 4 هاب و نقطه لجستیک در زمینه حمل بار و توزیع آن برای پایتخت در نظر گرفته و از آنجایی که بندرخشک برای بارهای حجیم است و مقدار بار باید زیاد باشد در سطح خرد هم برای بار باید تمهیداتی اندیشید که یکی از آنها در نظر گرفتن نقاط لجستیک است بنابراین در زمینه توزیع و تجمیع خردهبار در 4 پایانه شرق، غرب، شمال و جنوب است قرار است طی دو سال 4 نقطه لجستیک پیشبینی شود سیستم بار در بندرخشک در 4 هاب لجستیک به صورت هوشمند خواهد بود و در حال حاضر در حال مراحل نهایی و تدوین قراردادهای ساخت هستیم.
مدل کسب و کار در بندر خشک / همکاری با شرکتهای دانش بنیان
مدل کسب و کار در بندر خشک و نقاط لجستیک چگونه است؟ همکاری با شرکتهای دانش بنیان هم در این زمینه مد نظر قرار گرفته است؟
ببینید مدل کسب و کار در این بندر خشک و نقاط لجستیک به صورتی خواهد بود که شهرداری تمهیدات را به عنوان بخش خصوصی به عنوان همکار فراهم میآورد و کاری مشترک صورت میگیرد و در واقع بنگاههای اقتصادی بار میتوانند از فضایی که شهرداری به صورت مدرن و با بهرهمندی از تکنولوژی در نظر گرفته استفاده شوند. ما در این راستا از فعالیت شرکتهای دانشبنیان قطعا و 100درصد بهرهمند خواهیم شد. مدل توزیع و جمعآوری کالا با شرکتهای دانشبنیان خواهد بود جلساتی هم با آنها برگزار شده و قرار است مدلی طراحی شود که قالب آن تقریبا شبیه تاکسیهای اینترنتی است و در شهرهای مختلف میتوان این مسأله را گسترش داد و در واقع به عنوان یک کار بزرگ و ملی به آن نگاه کرد ما میخواهیم پوشش لجستیک فراهم سازیم تا کار شهروندان تسهیل و خدمات به خوبی به آنها ارائه شود.
احتمال راه اندازی بندر خشک در منطقه ویژه اقتصادی ری و منطقه آپرین
به غیر از شهر آفتاب در چه نقاط دیگری احتمال راه اندازی بندر خشک است؟
به غیر از شهر آفتاب از گذشته چند نقطه دیگر در جنوب تهران برای بندرخشک در نظر گرفته شده از جمله منطقه ویژه اقتصادی ری و منطقه آپرین در محدوده فرودگاه امام خمینی (ره) یکی هم در محدوده چهاردانگه که همه این موارد در دست بررسی است. البته در محل شهر آفتاب راهاندازی بندر خشک برای ما اولویت دارد ولی هنوز 100درصد قطعی نشده است.
چراغ سبز زاکانی برای راه اندازی بندر خشک
نظر شهردار تهران درباره راه اندازی بندر خشک چیست؟
با علیرضا زاکانی شهردار تهران صحبتها انجام گرفته وایشان نظرشان در مورد راهاندازی بندرخشک کاملاً مثبت است و با تحقق این مسأله اولین بندرخشک پایتخت و شاید بتوان گفت اولین بندرخشک با این عرض و طول در کشور راهاندازی میشود.
میزان ورود و خروج بار در پایتخت چگونه است؟
عدد بسیار قابل ملاحظهای است بخش اعظم باری که وارد کشور میشود به غیر از موضوع پتروشیمیها در تهران توزیع می شود.
اشتغال بیش از هزار نفر در فاز نخست بندرخشک
راهاندازی بندر خشک چقدر در میزان اشتغالآفرینی مؤثر است؟
قطعا این مسأله میتواند تعداد زیادی شغل ایجاد کند و بر اساس پیشبینیهای اولیه در فاز نخست بیش از هزار نفر میتوانند در این بندر مشغول فعالیت شوند. با ایجاد بندرخشک بستر مناسبی برای فرآیندهای اقتصادی جدید در پایتخت به ویژه جنوب تهران شکل خواهد گرفت.
در نظر گرفتن بالاترین سطوح استانداردی برای بندر متفاوت در پایتخت
به لحاظ ترافیکی و ایمنی آیا تمهیدات لازم در این زمینه پیشبینی شده است؟
بله در طراحیهای اولیه 100 درصد مسأله ایمنیسازی و ترافیک پیشبینی شده و به طور کلی راهاندازی بندرخشک به طور کلی میتواند اثر ایمنیسازی و کاهش ترافیک هم داشته باشد و شغلهای مزاحم را مدیریت کند. راهاندازی این بندر بر اساس استانداردهای HST راهاندازی شده و کاملا بندری هوشمند و استاندارد خواهد بود و میتواند گفت بالاترین سطوح استانداردی را برای آن در نظر گرفتهایم.
زمان راهاندازی بندر تهران
راهاندازی این بندر در چه زمانی خواهد بود؟
کارهای مقدماتی آغاز شده، طراحیها در حال انجام است و انشاءالله بر اساس پیشبینیهای صورت گرفته برنامه سه ساله برای افتتاح خواهیم داشت. در حال حاضر بر اساس پیشبینیهای انجام شده زمین مورد نیاز در شهر آفتاب حدود 600 تا 700 هکتار است و اگر بخواهیم بندر را در آنجا راهاندازی کنیم باید بر روی تملک اراضی پیرامونی کار کنیم. عزم شهرداری تهران برای راهاندازی بندرخشک عزم است و میتواند در سطح کلان شرایط لجستیکی خوبی برای حمل بار فراهم کند.
راه اندازی پایگاه خدمات آسیب های اجتماعی در پایانهها
راه اندازی پایگاه خدمات آسیب های اجتماعی در پایانه مدتی پیش آغاز شد آیا توسعه این موضوع مد نظر قرار گرفته است؟
بله براساس تفاهم نامه ای که فیمابین این سازمان با سازمان رفاه، خدمات و مشارکت های اجتماعی شهرداری تهران صورت گرفته است، پایگاه خدمات اجتماعی پایانه شرق تهران با حضور کارشناس مددکار آسیب های اجتماعی راه اندازی شد. اهمیت این موضوع در اصل پیشگیری درکاهش بروز ناهنجاری های اجتماعی است همچنین شناسایی و هدایت مددجویان، کودکان کار و فرار، افراد در راه مانده و سایر اقشار آسیب پذیر جامعه، می تواند نقش بسیار حیاتی بر زندگی این افراد و متعاقب آن کاهش آسیب ها و ناهنجاری های فرهنگی و اجتماعی در جامعه داشته باشد. لذا تلاش کرده ایم با استقرار پایگاههایی برای ارائه خدمات اجتماعی و مشاوره ای به مددجویان، قدم های مؤثری در این راستا برداریم.
لزوم اختصاص بودجه برای پایانه شرق
سرانجام راه اندازی پایانه شرق به کجا رسید؟
ببینید ترمینال جدید شرق دارای یک گره حقوقی است که پنج سال پیش رخ داد. این مشکل بین پیمانکار و کارفرما که سازمان عمرانی شهرداری تهران بود، اتفاق افتاد. در شرق تهران محدوده گردشگری، تجاری و اقتصادی را که در غرب شاهد هستیم، نداریم و یک خلاء اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی در این بخش دیده میشود. اما برنامهها برای به سرانجام رسیدن این موضوع با جدیت در حال پیگیری است البته تا کنون یک هزار میلیارد تومان در ترمینال شرق هزینه شده است و تکمیل برنامهها به بودجههای بیشتر نیاز دارد.
تمهیدات سازمان پایانهها برای سفرهای تابستانی
آیا برنامههایی برای سفرهای تابستانی و تمهیدات مربوطه دارید؟
بله پایانههای مسافری غرب، جنوب، بیهقی، شرق و پونک همزمان با آغاز سفرهای تابستانی با بسیج همه نیروهای خود با همه توان به صورت شبانه روزی آماده خدمت رسانی به مسافران و مراجعان خواهند بود. همکاران ما در پایانههای تهران با همه امکانات موجود در خدمت مسافران تابستانی خواهند بود و مراکز خدماتی مستقر در پایانه ها از جمله نمازخانه ها، اتاق های مادر و کودک، پارک بازی کودکان، سالن انتظار، بلیتفروشیها، دفاتر خدماتی فعال در پایانه، خوابگاه رانندگان، غرف تجاری و... آماده خدمترسانی به مسافران هستند. همچنین تابستان امسال نیز همچون سالهای گذشته، پایانهها با همکاری جمعیت هلال احمر استان تهران و سازمان مدیریت بحران شهر تهران، آماده اسکان مسافران در راه مانده در شرایط اضطراری خواهند بود.
انتهای پیام /