چهارشنبه 7 آذر 1403

سازمان حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس ارتش از چهار عنوان کتاب رونمایی کرد

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
سازمان حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس ارتش از چهار عنوان کتاب رونمایی کرد

طی آئینی توسط سازمان حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس ارتش از چهار عنوان کتاب رونمایی شد.

به گزارش ایسنا، کتاب «مرد روزهای نبرد» نوشته عابد ساوجی یکی از این چهار عنوان کتاب است که به سرگذشت و اقدامات امیر سرتیپ آذرفر در طول جنگ تحمیلی می‌پردازد. این کتاب اثری مستند و روایی از وقایع، عملیات‌ها و سرگذشت امیر سرتیپ آذرفر از فرماندهان هشت سال دفاع مقدس است.

این کتاب در قطع رقعی، 363 صفحه با طراحی جلد مهدی لریان به همت سازمان حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس ارتش جمهوری اسلامی ایران در محل این سازمان در ستاد ارتش رونمایی شد.

عابد ساوجی نویسنده این کتاب می‌گوید: در دوران دفاع مقدس به عنوان پزشک یار در گردان 64 لشکر 163 ارومیه خدمت می‌کردم. امیر قاضی پور فرمانده بهداشت و درمان ارتش کتاب کوچکی در مورد امیر آذرفر چاپ کرده بود. روزی زنگ زد و از من خواست که ماموریت نوشتن زندگینامه امیر آذرفر را به عهده بگیرم. به مدت یک هفته در اصفهان ماندم و خاطرات امیر آذرفر را هم ضبط کردم و هم نوشتم و پس از آن نگارش و تدوین خاطرات در تهران به مدت یکسال و نیم به طول انجامید.

در ابتدای کتاب به منبع نگارش که همان صد ساعت مصاحبه با امیر آذرفر است اشاره می‌شود و ایشان در طول این مصاحبه از دوران کودکی خود شروع نقل خاطرات می‌کنند. پس از پایان دوران کودکی به دوره آموزش مقدماتی و سپس اعزام به خارج از کشور اشاره می‌شود. نگاه جهان شمول و توجه به پیشرفت‌ها و آینده جهان از نکات قابل توجه از زبان ایشان است.

وضعیت کلی ارتش و مرور دوره‌های تکاوری و سپس بیان خاطراتی از سرهنگ حمیدرضا نیاکان در ارتباط با امیر آذرفر بخش مهم دیگری از کتاب است.

در ادامه به فرماندهی لشکر 64 و سپس عملیات آزادسازی قله 2519 اشاره می شود.

پس از آن به نقش شهید صیاد شیرازی و دکتر چمران در نبردها و کسب تکلیف از حضرت امام پشت خط اشاره می‌شود.

یاری مردم کردستان در طی نبردها و ارتش بعد از انقلاب یکی دیگر موضوعات جذاب کتاب است. ایشان می گویند که وقتی این ارتش را با دوران دیگری مقایسه می کنیم که یکی از پنج ارتش قدرتمند جهان و اولین ارتش قدرتمند خاورمیانه به حساب می‌آمد، می بینم ارتش امروز مظلوم واقع شده است.

ایشان ارتش را نیرویی تازه نفس می‌دانند که با کمک رسانی به برادران سپاهی در راستای آموزش نظامی و فنون رزمی و دفاعی، به تشکیل نیروی قدرتمند دیگر کمک کرد.

امیر اذرفر اتکای به ارتش را در برابر تهاجم عراق و ایجاد آرامش بر کشور مهم تلقی می‌کنند و از تلاش افرادی نامهربان که سعی در منزوی کردن ارتش و حتی انحلال در اوایل انقلاب داشتند گلایه می‌کند که البته با درایت حضرت امام چنین نشد.

وقایع و عملیات‌های مهم اولین سال جنگ در «گام اول پیروزی»

کتاب «گام اول پیروزی» نوشته احمد حسینیا - محمدرضا فولادی که به عملیات‌های مهم سال اول جنگ می‌پردازد نیز کتاب دیگری بود که امروز رونمایی شد. این کتاب اثری مستند و روایی از عملیات‌ها و اتفاقات مهم سال اول جنگ است.

این کتاب در قطع رقعی و 308 صفحه با طراحی جلد مهدی لریان به همت سازمان حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس ارتش جمهوری اسلامی ایران منتشر شده است.

سرهنگ بازنشسته احمد حیسنیا نویسنده این کتاب می‌گوید: هدف از نگارش کتاب نگاه به عملیات‌های مهم نیروی زمینی ارتش در اولین سال جنگ تحمیلی است. متاسفانه در سال اول جنگ مسولین جمع آوری اخبار جنگ و رسانه‌ها آنچنان که باید فعال نبودند و مسائل مربوط به عملیات‌های آفندی و پدافندی خیلی خوب معرفی نشدند.

در سال اول جنگ اتهاماتی به نیروی زمینی وارد شد مبنی بر اینکه آنچنان که باید نیروی زمینی در سال اول جنگ موثر نبوده است لذا این کتاب تلاشی است برای رد اتهامات به نیروی زمینی.

منبع ما برای نگارش این کتاب تاریخ شفاهی فرماندگان و رزمندگان دوران دفاع مقدس است.

کتاب در یازده فصل نگارش شده است. فصل اول کتاب به ارتش عراق و ایران قبل از جنگ و وضعیت تجهیزات این دو توجه می‌کند. فرصت طلبی عراق و میزان آمادگی ارتش ایران و همچنین فرماندهی سرتیپ فلاحی از دیگر موضوعات قابل بحث این فصل است.

طرح عملیاتی ابوذر و اشغال ارتفاعات میمک در ایلام و همچنین اولین واکنش نظامی ایران یا همان عملیات کمان99و بازتاب جهانی آن قابل توجه است. دلایل عدم استقرار کامل ارتش و مواضع کشورهای منطقه و همچنین علل حمایت کشورهای عرب از عراق از دیگر موضوعات این فصل است.

فصل بعدی به وضعیت جبهه های نبرد در اولین روز تهاجم در جبهه غرب و شمال غرب و محورهای عبوری در منطقه کرمانیشاه و به ویژه جبهه جنوب می پردازد. فصل بعدی جلوه گاه ایثار و مقاومت است. خرمشهر و اولین روز حمله و انهدام تانک های دشمن. وضعیت خرمشهر در روزهای متوالی و تلاش دشمن برای اشغال پادگان دژ و استقرار آنها در حاشیه شهر بررسی می‌شود.

عملیات پدافندی در محور ماهشهر آبادات و بهمنشیر از ارکان فصل بعدی است. همچنین فصل بعدی به عملیات آفندی و پدافندی لشکر بیست و یک در عملیات بیست و سوم مهرماه سال هزار و سیصد و پنجاه و نه و عملیات نهم آبان می پردازد. فصل ششم نبرد سوسنگرد، اشغال بستان و آزادسازی سوسنگرد و البته پاتک دشمن و در نهایت بازدید سرلشکر فلاحی را بررسی می کند.

فصل هفتم به عملیات نصر و هماهنگی و اجرا و دستاوردهای آن می پردازد. داستان جاری کردن آب یکی از نکات قابل توجه این عملیات است.

فصل بعدی عملیات تنگ حاجیان یا همان عملیات آفندی است که نحوه اجرای آن فوق العاده جذاب است. فصل بعدی به عملیات میمک و حمله عراق در 13 بهمن 1359 می‌پردازد. در ادامه و در فصل بعدی عملیات منطقه سوسنگرد و اهواز، عملیات خیبر و خاطراتی از شهدای گرانقدر دکتر چمران و سرهنگ رستمی بیان می‌شود.

در ادامه و در فصل پایانی به اولین پایگاه هوانیروز و نقش این نیرو در جنگ تحمیلی اشاره می شود. مناطق اعزام و اقدامات هوانیروز، مهم ترین وظایف و عملیات موفق آن در نکات قابل توجه این فصل است. برقراری تامین کشتی‌های تجاری و یادی از اولین فرمانده ی شهید هوانیروز از مطالب پایانی این کتاب است.

خاطرات ستوان فتحی در عملیات بیت المقدس 5 در «فاتحان ارتفاعات مریوان»

این کتاب اثری مستند و روایی از وقایع عملیات بیت المقدس 5 در منطقه مریوان است که در قطع رقعی، 104 صفحه با طراحی جلد مهدی لریان به همت سازمان حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس ارتش جمهوری اسلامی ایران در محل این سازمان در ستاد آجا رونمایی شد.

سرهنگ بازنشسته علی فتحی نویسنده این کتاب و از پیشکسوتان لشکر 28 که خود در عملیات بیت المقدس 5 شرکت داشته پیرامون این کتاب می گوید: دغدغه من زنده نگه داشتن یاد و خاطرات شهدای گمنامی بود که در عملیات بیت‌المقدس5 در ارتفاعات کله قندی مریوان شهید شدند.

محتوای کتاب در رابطه با ماموریت گردان در عملیات و نقش شهیدان به ویژه شهید شادمان، شهید کرمانی و سایر شهدا است. دفتر یادداشتی داشتم که تمام وقایع روزانه را در آن ثبت و ضبط کرده و در این کتاب از آن استفاده کرده‌ام و نگارش حدود یکسال زمان برده است. سال 1366 لشکر 28 پیاده کردستان به فرماندهی سرهنگ ستاد احمد ترکان در خطوط مقدم جبهه در حال پدافند از مواضع بود.

سرگذشت شهید سروان لطیف رنجبریر در «ستارگان آسمانی - زندگینامه شهید رنجبری»

کتاب «ستارگان آسمانی - زندگینامه شهید رنجبری» نوشته مهدی لریان که به سرگذشت، اقدامات و شهادت سروان لطیف رنجبری می‌پردازد نیز امروز رونمایی شد.

این کتاب اثری مستند و روایی از سرگذشت سروان لطیف رنجبری است.

این کتاب در قطع جیبی، 95 صفحه با طراحی جلد مهدی لریان به همت سازمان حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس ارتش جمهوری اسلامی ایران منتشر شده است.

«لطیف رنجبری» در روز چهارم شهریورماه سال 1326 در روستای «آله کبود» از توابع شهرستان بیجار گروس واقع در استان کردستان متولد شد. در سال 1348 به استخدام دژبان مرکز درآمد و با درجه گروهبان سومی شروع به کار کرد. وی هم‌زمان با داشتن همسر و فرزند به‌صورت شبانه در دبیرستان الهی نازی‌آباد به ادامه تحصیل مشغول شد.

باپشتکار خوبی که داشت توانست دیپلم خود را در سال 1357 دریافت و در آزمون ورودی دانشکده افسری ژاندارمری جمهوری اسلامی ایران پذیرفته شد.

در تاریخ 1358/6/21 موفق به دریافت گواهی پایان دوره آموزش افسری کادر گردید. در سال 1361 با داشتن همسر و چهار فرزند به دلیل علاقه وافری که جهت حضور در خطوط مقدم مناطق جنگی و عملیاتی داشت با درخواست خودش به‌عنوان فرمانده گروهان سه از گردان رزمی 707 حضرت ابوالفضل (ع)، دفاع از آب‌های نیلگون خلیج‌فارس و منطقه اروندکنار را تقبل کرد و حدود یک سال و نیم در برابر تجاوز ارتش بعث عراق از وطن محبوب و مألوفش مردانه و جانانه دفاع کرد.

لیاقت، شجاعت و کاردانی او باعث شد تا به یکی از مناطق جبهه غرب (منطقه عملیاتی و مرزی ولی‌آباد بانه) که تحت کنترل ضدانقلاب در استان کردستان بود، منتقل شود. در مدت چهارماهه حضور مقتدرانه و فرماندهی مدبرانه در بانه توانست امنیت بالایی را در منطقه ایجاد کند و بسیاری از آن مناطق را از لوث وجود اشرار ضدانقلاب کومله و دمکرات پاک کند.

در جریان یکی از شناسایی‌ها از مناطق پاک‌سازی نشده و در درگیری با اشرار، سه نفر از اشرار کومله را به هلاکت رساند و از فاصله 1500 متری با اسلحه سیمینوف (قناسه) از ناحیه پشت و اصابت گلوله به قلب موردحمله کمین نیروهای گروهک ملحد کومله قرار گرفت. نیروهای این گروهم حتی قصد به سرقت بردن پیکر مطهر ایشان را داشتند که البته با اطلاعی که شهید قبل از شهادت از طریق بی‌سیم به پایگاه در خصوص جریان کمین رسانده بود، نیروهای امدادی به منطقه درگیری اعزام شدند و حلقه محاصره را شکستند و اشرار موفق به این کار نشدند.

اهمیت شهادت ایشان به‌اندازه‌ای بود که همان شب خبر شهادتش را در «رادیو کومله» اعلام و از آن به‌عنوان یک پیروزی یاد کرد.

انتهای پیام

سازمان حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس ارتش از چهار عنوان کتاب رونمایی کرد 2
سازمان حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس ارتش از چهار عنوان کتاب رونمایی کرد 3
سازمان حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس ارتش از چهار عنوان کتاب رونمایی کرد 4