یک‌شنبه 4 آذر 1403

سایه شوم کرونا بر سر صنایع دستی سنگینی می کند

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
سایه شوم کرونا بر سر صنایع دستی سنگینی می کند

به دنبال شیوع کرونا تولید و فروش صنایع دستی با مشکلاتی مواجه شده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرصادنیوز، صنایع دستی از جمله عرصه هایی است که در آن هنر و صنعت بهم آمیخته شده و دارای ظرفیتهای ویژه ای است که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

تغییر سبک زندگی مردم و تعریف نیازهای جدید، شرایط را برای رقابت در برخی از رشته های صنایع دستی سخت تر کرده بود و شیوع کرونا هم بر مشکلات هنرمندان و صنعتگران صنایع دستی افزود.

اکنون باید دید مسئولان امر چه چاره اندیشی هایی را برای رونق دوباره صنایع دستی که به دنبال کرونا آسیب دیده اند و احیای رشته هایی که از دنیای رقابت جا مانده اند، در نظر دارند.

برخی رشته‌های صنایع دستی در حال منسوخ شدن هستند

حسین ویسی در گفتگو با خبرنگار مرصاد اظهار داشت: در استان کرمانشاه 60 رشته صنایع دستی وجود دارد و بیش از 20 هزار نفر در این عرصه فعالیت دارند که 11 هزار نفر از آنها به صورت کارگاهی و مابقی با داشتن کارت شناسایی در مشاغل خود صنایع دستی را دنبال می‌کنند.

معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه گفت: بخشی از هنرمندان علاقه و توان خود را در قالب صنایع دستی بروز داده اند و این رشته را دنبال می‌کنند و عده‌ای دیگر نیز بر اساس نیاز به شغل وارد این عرصه شده اند و آموزش های سازمان میراث فرهنگی را طی کرده و به هنرمندان صنایع دستی تبدیل شده‌اند.

ویسی با بیان اینکه صنایع دستی از نظر پراکندگی در سطح استان کرمانشاه متفاوت است، گفت: در این زمینه صنعتگران در رشته هایی چون ابزار آلات فلزی، ساخت سازهای سنتی، ساخت تنبور، زیورآلات، سراجی سنتی، گیوه بافی و گلیم بافی فعال هستند.

وی عنوان کرد: اگرچه رشته های جدیدتر نظیر سفالگری، میناکاری، سراجی سنتی، زیورآلات رشد خوبی داشته اند اما برخی رشته‌ها چون نتوانستند بر اساس نیاز روز و تغییر سبک زندگی مردم خود را هماهنگ کنند رفته رفته در حال منسوخ شدن هستند که از جمله آن می‌توان به نمدمالی، ارغوان بافی، موج بافی و جاجیم بافی اشاره کرد.

معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه تصریح کرد: شمار هنرمندان رشته های مذکور به تدریج رو به کاهش است برهمین مبنا سعی کرده ایم آموزش‌هایی را در قالب کارگاه های استاد - شاگردی ارائه دهیم و به افرادی که این رشته‌ها را دنبال می‌کنند تسهیلاتی بپرداریم تا تشویق شوند و نوآوری را به کار گیرند.

ویسی گفت: در آموزش‌های ارائه شده مباحث نوآوری، بازاریابی و فروش، تجاری سازی و برندسازی و بسته‌بندی مطرح می شود تا به ماندگاری این رشته ها کمک کند.

وی افزود: در بحث فروش صنایع دستی سه بازارچه در شهرستانهای روانسر، اسلام آبادغرب و صحنه در نظر گرفته شده که از نظر جانمایی و طراحی مطلوب نیست با این حال درصدد هستیم متناسب با نوع کاربری برای اصلاح آنها اقدام کنیم تا بتوانیم با بهره برداری از این بازارچه ها به فروش صنایع دستی کمک کنیم.

ویسی خاطرنشان کرد: در حوزه غرب و شمال غرب استان با توجه به هم مرز بودن با کشور عراق برای ایجاد فروشگاه هایی در محل بازارچه های رسمی شهرستان‌های سرپل ذهاب، قصرشیرین، پاوه و جوانرود برنامه‌هایی داریم همچنین درصدد گسترش صنایع دستی و ورود فعالان اقتصادی به این عرصه برای فروش محصولات صنایع دستی و صادرات به کشورهای دیگر هستیم.

وی عنوان کرد: درصدد گسترش آموزش های تخصصی هستیم تا انتظارات موجود در حوزه صنایع دستی که منجر به اشتغال پایدار خواهد شد، را محقق کنیم همچنین با تکمیل زنجیره ارزش این محصولات می خواهیم هم تامین کننده مواد اولیه این رشته ها باشیم و هم به ماندگاری، مقرون به صرفه بودن و بروز بودن این رشته کمک کنیم.

ویسی خاطرنشان کرد: به دنبال انعقاد تفاهم نامه ای با شهرداری های کرمانشاه هستیم تا بتوانیم غرفه هایی را در قالب صنایع دستی در نقاط مختلف شهر ایجاد کنیم و صنایع دستی در چرخه زندگی مردم قرار گیرد و مردم به عنوان بخشی از نیازهای زندگی از آن استفاده کنند.

وی افزود: با این اقدام شاید با توجه به اشتغالزایی این رشته های بومی به صادرات و ارزآوری و ایجاد اشتغال موثر کمک کنیم.

معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه گفت: ساختار اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به گونه ای است که یک سازمان فرابخشی است و نیازمند مشارکت دیگر نهادها است تا به توسعه صنایع دستی کمک کنند و اتفاقات خوبی در استان رخ دهد.

ویسی تصریح کرد: تلاش می‌کنیم این مشارکت را میان دستگاه‌های اجرایی ایجاد کنیم و با تعامل و همکاری با آنها اهداف و مأموریت‌های سازمان خود را به انجام برسانیم و صنایع دستی را رونق دهیم.

وی عنوان کرد. بخش عمده ای از شغل های صنایع دستی خانواده محور است و به صورت خانوادگی انجام می‌شود و بانوان و جوانان علاقه مند می‌توانند به شکلی در کنار زندگی خود بدون مزاحمت برای مشاغل خود به رشته های صنایع دستی هم بپردازند و به خلق هنر کمک کنند.

ویسی خاطرنشان کرد: افراد تحصیل کرده وارد این عرصه شده اند، دوره‌های آموزشی را طی کرده و نوآوری‌های خوبی هم ایجاد کرده‌اند که این نوعی اقتصاد مقاومتی محسوب می شود برهمین مبنا دیگر دستگاه‌ها نیز باید حمایت کنند.

وی افزود: این موضوع به ارزآوری و تولید محصولات بومی کمک می کند به شرطی که در میان مدیران ما این تفکر وجود داشته باشد که برخی مشاغل خانواده محور هستند و با کمترین سرمایه می‌توانند ایجاد اشتغال کنند در واقع با اینکه هر شغلی نیازمند سرمایه گذاری است اما رشته های صنایع دستی به یک دهم سرمایه گذاری دیگر مشاغل هم نیاز ندارند مشروط بر اینکه در فروش محصولات صنایع دستی مشکلی نباشد و بتوانند به حیات خود ادامه دهند.

ویسی با تاکید بر نقش شهرداری ها در این زمینه گفت: با ایجاد بازارچه‌های محلی و دائمی و برپایی نمایشگاه های منطقه و ملی هم می توان به رونق صنایع دستی و هم به برقراری ارتباط میان مردم و هنرمندان کمک کرد.

وی تصریح کرد: در استان کرمانشاه 125 هنرمند برجسته فعالیت دارند که از نشان های جهانی و ملی برخوردار هستند و باید به صورت ویژه مورد توجه قرار گیرند.

ویسی افزود: باید در صدور مجوزها بازنگری شود و نظارتهای سختگیرانه اعمال شود و هنگام تمدید مجوز از هنرمندان آزمون به عمل آوریم تا بتوانیم به هنرمندان واقعی و افرادی که از ایجاد اشتغال پایدار توسط آنها اطمینان پیدا کنیم، خدماتی ارائه دهیم.

 صنایع دستی در استان کرمانشاه مانند کشور با رکود مواجه است

پیمان زین الدین در گفتگو با خبرنگار مرصاد اظهار داشت: در سطح کشور 296 رشته صنایع دستی وجود دارد و از نظر تنوع و کثرت صنایع دستی جزو 10 کشور برتر دنیا هستیم.

کارشناس صنایع دستی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمانشاه گفت: استان کرمانشاه نیز 60رشته صنایع دستی را در خود جای داده و حدود 20 هزار نفر صنعتگر در این رشته ها فعالیت می کنند.

زین الدین تصریح کرد: صنعتگران در قالب کارگاهی یا با دارا بودن کارت های شناسایی در قالب مشاغل خانگی و کار در منزل در این عرصه فعال هستند.

وی خاطرنشان کرد: صنایع دستی با توجه به رشته های بومی نظیر گیوه بافی، ساخت سازهای سنتی، گلیم بافی، موج بافی، نمدمالی، جاجیم بافی، ساخت سیاه چادر هنرمندان فراوانی دارد.

زین الدین افزود: پیش از شیوع ویروس کرونا تولیدات فراوانی داشتیم که با فروش فوق‌العاده‌ای مواجه بودند.

وی خاطرنشان کرد: با برپایی نمایشگاه در فصول مختلف به صورت بازارچه‌های موقتی، دائمی و فصلی در سراسر کشور محصولات صنایع دستی فروش خوبی داشتند.

زین الدین عنوان کرد: همچنین از مبادی خروجی استان کرمانشاه صادرات خوبی انجام شد به گونه ای که در سال گذشته 35 میلیون دلار صادرات صنایع دستی در زمینه گیوه، زیور آلات و صنایع چوبی به کشورهای عراق، سوریه و ترکیه صادر شد.

وی گفت: طی یکی دو سال اخیر به دنبال شیوع ویروس کرونا تولید و فروش محصولات صنایع دستی دچار افت شدیدی شد امیدواریم به سمتی برویم که مجددا صنایع‌دستی به حالت اولیه باز گردد.

زین الدین تصریح کرد: صنعت‌گران صنایع دستی اقشار زحمت کش جامعه هستند که از مواد اولیه در طبیعت ارزش افزوده بسیار بالایی را ایجاد می‌کنند و به اقتصاد کشور کمک بسزایی می کنند.

وی با بیان اینکه صنعتگران در رشد اقتصادی کشور می‌توانند بسیار موثر باشند، عنوان کرد: صنایع دستی در استان کرمانشاه مانند کشور با رکود مواجه است که امیدواریم پس از سپری شدن دوران کرونا شاهد شکوفایی مجدد این صنعت باشیم.

انتهای پیام /

سایه شوم کرونا بر سر صنایع دستی سنگینی می کند 2
سایه شوم کرونا بر سر صنایع دستی سنگینی می کند 3
سایه شوم کرونا بر سر صنایع دستی سنگینی می کند 4
سایه شوم کرونا بر سر صنایع دستی سنگینی می کند 5