سبک نوحههای "حسین سعادتمند" نوحهخوان یزدی ثبت ملی شد
یزد - ایرنا - مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان یزد گفت: نوحههای یزد با سبک منحصربفرد زنده یاد حسین سعادتمند در فهرست میراث ناملموس کشور به ثبت رسید.
سید مصطفی فاطمی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: از حدود یک سال و نیم پیش پیگیریها برای ثبت ملی سبک و شیوههای استاد حسین سعادتمند آغاز شد و خوشبختانه در چند روز گذشته به اتفاق آرا در نشست ثبت آثار ملی به ثبت رسید.
وی تصریح کرد: البته پیش از این نشست به پرونده 2 بار ایراداتی وارد شده که این بار با ارائه سخنانی توسط فرزند مرحوم حسین سعاوتمند که متخصص موسیقی است پرونده مورد تایید قرار گرفت.
فاطمی با بیان اینکه ملودی نوحه های مرحوم سعادتمند منطبق با موسیقی دستگاهی ایران و در عین حال کاملا مذهبی است خاطرنشان کرد: ریتم نوحه های مرحوم سعادتمند منحصر به فرد است.
وی تسلط فوق العاده خواندن در کوک های بالا، فن بیان در دکلمه اشعار، فراز و نشیب های متناسب با اشعار و ملودی و بکر بودن ملودی نوحه، استاد حسین سعادتمند را از دیگر ویژگیهای سبک سعادتمند بیان و تصریح کرد: به طوریکه شیوه و سبک این مداح اهل بیت (ع) علاوه بر نوحه خوان های یزدی استانهای دیگر نیز از سبک و شیوه نوحه خوانی او تقلید می کنند.
سعادتمند پایه گذار نوحه های چند جوابی، تنوع منحصربفرد در ریتم سینه زنی، نوحه خوانی به صورت همخوانی و غیره بود.
این نوحه خوان شهیر یزدی که همه ساله صدای نوحه های دلنشین او در ماه محرم در کوچه و بازار یزد می پیچید، هنوز نوحه های معروف 'نهاد پا به فرات'،'نیزه شکسته ها'، 'وقت خداحافظی' وی در زمره خاطرانگیزترین نوحه های بر جای مانده از اوست. سعادتمند در زمان فوت 63 سال داشت و 40 سال بود که بعنوان نوحه خوان محله فهادان یزد برای اهل بیت نوحه سرایی می کرد.
پیش از این در کشور فقط شیوه مداحی و نوحهخوانی مرحوم سلیم موذنزاده اردبیلی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.
*س_برچسبها_س*