سرزمین کاروانسراها در انتظار جهانیشدن تا نامهربانی بانکها با گردشگری
تهران - ایرنا - ارزیابان یونسکو به ایران آمدند و کاروانسراهای شهرستان میامی سمنان را برای جهانی شدن ارزیابی کردند و خبر دیگر نارضایتی فعالان صنعت گردشگری از عملکرد سلیقه ای و بدقولی بانکها در امهال بازپرداخت تسهیلات کرونایی است.
به گزارش گروه فرهنگی ایرنا گردشگری کشور از سال 98 به دلیل شیوع کرونا به شدت دچار خسارات شد؛ فعالان این صنعت بارها تقاضای تسهیلات داشتهاند. با نزدیک شدن سررسید پرداخت اقساط وام کرونا، به دلیل آنکه نتوانسته اند هزینههای خود را تامین کنند، درخواست تمدید امهال این وام را داشتند.
در حالی علی اصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی و ولی تیموری معاون گردشگری کشور از تمدید امهال بازپرداخت تسهیلات کرونا تا پایان شهریورماه سال 1400 خبر داده اند، که بنا بر اظهارات بسیاری از فعالان گردشگری و هنرمندان صنایع دستی، بانکها نسبت به امهال بازپرداخت وام کرونا تاکنون سلیقهای عمل کرده و به مصوبات ستاد ملی کرونا و هیأت دولت متعهد نبودهاند.
مهلت بازپرداخت تسهیلات بانکی فعالان گردشگری 6 ماه دیگر تمدید شد
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در توئیتی از تمدید 6 ماهه مهلت بازپرداخت تسهیلات بانکی کرونا برای فعالان گردشگری تا پایان شهریورماه 1400 خبر داد.
علی اصغر مونسان گفت: فعالان گردشگری سال سختی را پشت سر گذاشتهاند. در این دوران، تلاش ما در وزارت تسهیل فعالیت و بهبود وضعیت این عزیزان بوده است.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تصریح کرد: طی یک سال گذشته بازپرداخت تسهیلات بانکی کرونا امهال شده بود و حالا این امر، با پیگیری همکارانم در معاونت گردشگری برای 6 ماه دیگر تمدید شده است.
ولی تیموری معاون گردشگری کشور نیز روز اوایل هفته گذشته اعلام کرد: با پیگیریهای انجام شده از سوی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و قولی که به فعالان حوزه گردشگری داده بودیم، بازپرداخت تسهیلات بانکی حوزه گردشگری که در قالب بستههای حمایتی دوگانه در سال گذشته پرداخت شده بود، تا پایان شهریورماه سالجاری امهال شد و امهال مالیات و حق بیمه کارفرمایی نیز در حال پیگیری است.
مرمت تابلو نقاشی قهوهخانهای کاخ گلستان تا پایان تیرماه تمام می شود
آفرین امامی مدیر مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان گفت: مرمت تابلوی نفیس نقاشی رنگ روغن قهوهخانهای، اثر استاد شعبانعلی که مربوط به اوایل دوره قاجار است، تا پایان تیر ماه به پایان می رسد.
امامی درباره روند مرمت تابلوی نفیس نقاشی رنگ روغن اثر استاد شعبانعلی گفت: در ادامه طرحهای مرمت تابلوهای رنگ روغن مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان، تابلوی نفیس نقاشی رنگ روغن اثر استاد شعبانعلی از آثار موجود در مخزن موزه مردمشناسی کاخ گلستان برای انجام امور حفاظتی و مرمتی به کارگاه مرمت کاخ انتقال پیدا کرده است.
مدیر مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان افزود: این تابلو روایتهای مختلفی از ائمه اطهار از جمله واقعه عاشورا را در سال 1231 هجری قمری در ابعاد 148× 415 سانتیمتر مربع به تصویر کشیده است.
مدیر مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان تصریح کرد: مرمت این اثر اسفندماه 99 پس از بررسی و آسیبشناسی با همکاری پژوهشکده حفاظت و مرمت آغاز شده است و تا پایان تیرماه 1400 به پایان میرسد.
«قلعه گردن» سندی تاریخی باستانی برای تمدن گیلان
علی اصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی نوشت: در محدوده یکصدمتری «قلعه گردن» بقایای آثار باستانی با قدمت بیش از سه هزار و 500 سال کشف شده که نبود آثار تمدنی در گیلان (کاسپیان، کادوسیان) پیش از اسلام را نقض و زیست انسان در دورههای مختلف تاریخی از جمله در هزاره اول قبل از میلاد در جلگه گیلان را اثبات میکند.
مونسان گفت: قلعه گردن یکی از مهمترین بناهای تاریخی استان گیلان است که در روستایی به همین نام در بخش رحیم آباد از توابع شهرستان رودسر، قرار گرفته و با توجه به ارزش های تاریخی و معماری ویژه خود در مرداد ماه سال 1382 با شماره 9408 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با اشاره به مطالعات اولیه قبل از انجام کاوش های باستان شناسی در پیرامون قلعه گردن اظهار داشت: قدمت این قلعه به دوره تیموری (حدود 700 سال پیش) منتسب شده، اما با انجام کاوش های باستان شناسی اداره کل (میراث فرهنگی) استان گیلان در محدوده قلعه در سال 1386 و کشف گور باستانی عصرآهن در پایین دست قلعه و سایر شواهد به دست آمده مشخص شد که ساخت این قلعه در دوره پیش از اسلام نیز بسیار محتمل است.
یونسکو «سرزمین کاروانسراها» را در سمنان برای ثبت جهانی ارزیابی میکند
حمیدرضا دوستمحمدی سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان سمنان گفت: کاروانسراهای شهرستان میامی، که به سرزمین کاروانسراها شهرت دارد، توسط ارزیاب یونسکو برای ثبت در فهرست جهانی بررسی میشود.
دوستمحمدی در جریان بازدید از کاروانسراهای میامی افزود: امروز وضعیت کاروانسراهای شهرستان میامی در شرق استان سمنان برای حضور ارزیاب سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) بررسی شد.
وی گفت: شهرستان میامی به دلیل وجود 10 کاروانسرای با ارزش تاریخی به سرزمین کاروانسراها معروف است و این کاروانسراها در صورت برخورداری از شرایط لازم، در پرونده ثبت مجموعه کاروانسراهای ایران در فهرست جهانی قرار میگیرند.
سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان سمنان اضافه کرد: وجود کاروانسرای میامی، سپنج (جهانآباد)، مجموعه کاروانسراهای میاندشت شامل سه کاروانسرا، کاروانسرای عباسآباد، الحاک، صدرآباد، محمدآباد پل ابریشم و سنگی شریفآباد، نشانگر اهمیت تاریخی این شهرستان و شکوه معماری ایران است.
مرمت و استحکامبخشی ایلخانی امامزاده یحیی ورامین آغاز شد
مرتضی ادیبزاده معاون میراثفرهنگی تهران گفت: فاز اول پروژه نجاتبخشی و تثبیت تزئینات و پروژه استحکامبخشی و حفاظت گچبریهای ایلخانی امامزاده یحیی ورامین آغاز شده است.
ادیبزاده عنوان کرد: بقعه امامزاده یحیی در محله کهنه گل ورامین، یکی از بناهای برجای مانده از دوره ایلخانی است که به واسطه تزئینات گچبری و کاشیکاریهای خود، اهمیتی جهانی دارد. آرایههای گچبری با ارزش این بنا شامل گوشهسازیها، زیرگنبد و کتیبه ثلث تاریخدار با نقوش برجسته بوده و با تزئینات مسجد جامع ورامین برابری میکند.
وی خاطر نشان کرد: براساس کتیبه گچبری تاریخدار موجود در بنا، بانی این بقعه؛ ابومحمدالحسنبن المرتضی بن الحسین بن محمد بن الحسن بن ابی زید و تاریخ ساخت آن محرم سال 707 ه ق است.
ادیبزده اضافه کرد: کاشیهای زرینفام نفیس امامزاده یحیی نیز جزو شاخصترین تزئینات معماری ایلخانی در ایران بوده که از دوره قاجار از بنا جداشده و هماکنون در موزههای معتبر دنیا به صورپراکنده نگهداری میشود.
رونمایی از تمبر یادبود «سیمین و جلال»
تمبر یادبود دوقطعهای «سیمین و جلال» همزمان با یکصدمین سالروز تولد سیمین دانشور، داستاننویس مشهور و برجسته ایرانی، رونمایی می شود.
حسن عمیدی رئیس موزه ارتباطات و عضو شورای تمبر کشور اعلام کرد: به همت موزه ارتباطات، شورای عالی تمبر و خانه موزه سیمین و جلال به مناسبت صدمین سالروز تولد سیمین دانشور، تمبر یادبود سیمین و جلال هفتم اردیبهشت ماه 1400 در محل زندگی این دو نویسنده که امروز خانه موزه سیمین و جلال نام گرفته، رونمایی خواهد شد.
مدیرکل دفتر ارتباطات شرکت ملی پست با بیان اینکه رویکرد جدید شورای عالی تمبر برگرفته از تاکید وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات (محمدجواد آذری جهرمی) در احیای جایگاه تمبر است، افزود: در همین راستا محوریت انتخاب موضوعات تمبر، فرهنگ، ادبیات، تاریخ، هنر و میراث ماندگاری است که هویت سرزمین ایران را در برگرفته است.
بخشی از خانه تاریخی به یادگار مانده از قاجاریه در کازرون تخریب شد
بخشی از خانه تاریخی به یادگارمانده از دوران قاجاریه در بافت تاریخی کازرون تخریب شد و ورود متولیان به موضوع مانع از تخریب کامل آن شد.
سعید شهیدیان معاون فنی شهرداری کازرون با اعلام اینکه این شهرداری هیچ نقشی دراین تخریب نداشته است، به خبرنگاران گفت: استعلامی هم از شهرداری در این زمینه نشده است. شهیدیان با اشاره به اینکه شهرداری مخالف هرگونه تخریب مکانهای تاریخی است، افزود: پس از اطلاع از اقدام به تخریب این منزل تاریخی نیروهای اجرایی شهرداری و کارشناسان میراث فرهنگی باورود به محل از ادامه تخریب جلوگیری کردند. شهیدیان اضافه کرد: پس از تنظیم صورت جلسه درمحل، مقرر شد شهرداری پس از شناسایی افرادی که این منزل تاریخی با قدمت حدود دو قرن را تخریب کردهاند، از آنها شکایت کنند.
بازگشایی درب تاریخی کاخ گلستان در اردیبهشت
آفرین امامی مدیر مجموعه جهانی کاخ گلستان از بازگشایی باب عالی واقع در خیابان ناصر خسرو این کاخ در اردیبهشت سال جاری خبر داد.
وی با بیان این که در سال های گذشته موضوع بازگشایی این درب مطرح بوده است، گفت: معاونت میراث فرهنگی نیز بر بازگشایی این درب تاکید داشت و در سال 98 شورای راهبردی کاخ نیز تصمیم برای بازگشایی را گرفت و از آن زمان پیگیر شرایط بازگشایی بودیم.
امامی با اشاره به این که در این مدت عملیات حفاظت و مرمت همچنین تعبیه زیر ساخت های گردشگری برای درب شرقی (عالی) انجام شده گفت: آینه کاری و نقاشی مجدد انجام شد همچنین از بهترین زیر ساخت های گردشگری برای حفاظت الکترنیک برای این ورودی استفاده شده است.
استقرار مجزای نظام ویژه مرمت بناهای تاریخی از نظام فنی مهندسی ساختمان
سیدهادی احمدی روئینی مدیرکل بناها، بافتها و محوطههای تاریخی بر لزوم استقرار نظام ویژه مرمت و احیا بهصورت مجزا از نظام فنی مهندسی ساختمان، تاکید کرد و گفت: استفاده از مصالح و فرآوردههای ساختمانی در طرحهای مرمت و احیای بناهای تاریخی نیاز به نظام فنی و اجرایی دارد.
وی گفت: همزمان با گرامیداشت روز جهانی بناها و محوطههای تاریخی، نخستین نشست از سلسله نشستهای ادارهکل بناها، بافتها و محوطههای تاریخی در قالب وبینار با همکاری دانشگاه شهید بهشتی روز یکشنبه 29 فروردین 1400 برگزار میشود.
مدیرکل بناها، بافتها و محوطههای تاریخی کشور، نظام فنی اجرایی کشور را برای مرمت ناکافی و ناکارآمد توصیف کرد و لزوم استقرار نظام ویژه مرمت و احیا را بهصورت مجزا از نظام فنی مهندسی ساختمان هدف و آرزوی همه فعالان حوزه میراثفرهنگی دانست.
سردر مدرسه چهارباغ اصفهان در معرض خطر ارتعاشات عبور مترو
برخی آگاهان و فعالان حوزه میراث فرهنگی بر این باور هستند که سر در مدرسه چهارباغ اصفهان پس از چهارسال از عبور مترو از زیر چهارباغ عباسی و سی و سه پل در معرض خطر تدریجی ارتعاشهای حاصل از عبور و مرور روزانه قطار شهری قرار دارد.
حدود چهار سال از مرحله سوم پروژه عبور مترو در مرداد ماه 1396 و گذر قطار برای اولین بار از زیر زاینده رود و افتتاح ایستگاه میدان امام حسین (ع) میگذرد و اکنون ایستگاه انقلاب سیزدهمین ایستگاه مترو اصفهان در مسیر اتصال شمال به جنوب خط به عنوان یکی از پر رفت و آمد ترین ایستگاه های قطار شهری محسوب میشود؛ پروژه ای که سالهای سال به دلیل عبورمترو از سی و سه پل موافقان و مخالفان زیادی داشت تا اینکه نظر برخی مدیران شهری بر نظر کارشناسان و حتی مخالفان مردمی غلبه کرد و مترو از زیر چهارباغ و سی و سه پل عبور کرد.
آسباد تاریخی پطرو در شهرستان زاوه خراسان رضوی ثبت ملی شد
علی محمدی رییس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان تربت حیدریه از ثبت ملی نخستین آسباد در شهرستان زاوه به شماره 277 در فهرست آثار ملی ایران خبر داد.
محمدی ر افزود: آسباد پطرو نماد هنر، خلاقیت و ابتکار مردمان گذشته منطقه زاوه بوده است که به دلیل شدت بادهای موسمی از اواخر فصل بهار تا اواخر تابستان در این منطقه، ساکنان، با مهار نیروی باد و به کارگیری آن برای خردکردن غلات، این انرژی را به نفع خود به کار گماردند و مهمترین نیاز خود را که تولید نان بوده است را با ساختن و به کار انداختن این دستگاه برآورده کردند.
وی ادامه داد: این آسباد که تشابه زیادی با آسبادهای سایر مناطق شرقی ایران به ویژه منطقه نشتیفان خواف دارد بنایی است شکل گرفته از خشت و گل و متشکل از محفظه چرخ و پره و آسخانه که متاسفانه به مرور زمان فضاهای داخلی و چرخ و پرههای آن از بین رفته و درحال حاضر بقایای دیوارهای بیرونی آن و سنگهای آسیاب باقی مانده است.
معاونت صنایع دستی، مرجع تمام فعالیتهای این حوزه شد
فرهاد فلاح مدیرکل دفتر آموزش و حمایت از تولید صنایع دستی از تصویب مصوبه هیات وزیران خبر داد که بر اساس آن معاونت صنایع دستی مرجع تمام فعالیتهای حوزه صنایع دستی شد.
فلاح ضمن بیان این مطلب گفت: هیات وزیران در جلسه بیستم اسفندماه سال 99 به پیشنهاد مشترک وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و وزارت صمت، آیین نامه اجرای ماده 14 قانون حمایت از هنرمندان، استادکاران و فعالان صنایع دستی مصوب سال 96 را تصویب کرد.
وی با اشاره به این که این ماده مربوط به مجوزهای صنایع دستی و فرش دستباف است، گفت: پیش از این معاونت صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تنها، مرجع اعطای مجوز در چهار بخش کارگاه انفرادی، کارت شناسایی صنعتگری، مجوز تولیدی انفرادی و مجوز تولیدی کارگاهی و جواز تاسیس در حوزه صنایع دستی بود، که بر اساس مصوبه جدید این اختیارات افزایش یافته است.
*س_برچسبها_س*