یک‌شنبه 30 دی 1403

سرطان سینه گریبان چه زنانی را می گیرد؟

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
سرطان سینه گریبان چه زنانی را می گیرد؟

تهران - ایرنا - مطالعات اپیدمیولوژیک نشان می‌دهد که سرطان سینه، شایع‌ترین سرطان زنان جهان است که زنگ هشدار آن در ایران هم به صدا درآمده و بنا به گفته مسوولان بهداشت و درمان، در تحقیق اخیر منتشر شده توسط محققان ایرانی پیش بینی شده تا سال 2025 میلادی، بروز سرطان سینه تا 63 درصد افزایش یابد.

به گزارش روز پنجشنبه خبرنگار حوزه زنان و خانواده ایرنا، یکم تا هفتم بهمن ماه هفته ملی مبارزه با سرطان نامگذاری شده که امسال برنامه های این هفته تا نیمه بهمن ادامه دارد، بیماری که عامل 27 درصد موارد مرگ زودرس است و سالانه در ایران حدود 100 هزار نفر به سرطان مبتلا می شوند که بر اساس گزارش وزارت بهداشت این عدد تا سال 2030 میلادی (1409 خورشیدی) با افزایش حداقل هشتاد درصدی، به بیش از 160 هزار نفر در سال خواهد رسید.

یکی از انواع سرطان ها که زنان در سراسر جهان به دلیل ابتلا به آن به نسبت بیشتری از سایر انواع سرطان‌ها از بین رفته‌اند، سرطان سینه است که به باور متخصص زنان و عضو انجمن زنان و مامایی ایران، پس از سرطان پوست دومین سرطان شایع در میان زنان است.

سوزان پیروان در گفت و گو با خبرنگار حوزه زنان و خانواده ایرنا، با یادآوری اینکه از فاکتورهای اصلی ابتلا به این سرطان، جنسیت و سن افراد است که به طور معمول در سن یائسگی و پس از آن شایع تر است، اظهار داشت: البته این سرطان ممکن است در مردان هم دیده شود اما شیوع بیشتر آن در میان زنان است.

وی افزود: سرطان سینه به معنای رشد سلول های سرطانی در بافت سینه است که هم می تواند در مجاری شیری و هم در غدد سینه اتفاق بیافتد که به طور معمول نوعی که در مجاری شیری است، نوع شایع تری است.

متخصص زنان و مامایی درباره علایم شایع این نوع سرطان خاطرنشان کرد: به طور معمول زنان با احساس لمس توده یا ضخیم شدگی در نسج سینه، به ما مراجعه می کنند که تغییر در اندازه یا شکل، تغییر در پوست مانند تورم یا برجستگی و در برخی موارد برگشتگی نوک سینه و همچنین خارش یا پوست ریزی در قسمتی از سینه و قرمز شدن قسمتی که مبتلا شده از دیگر علائم رایج سرطان سینه است.

پیروان در پاسخ به این پرسش که چه افرادی بیشتر در خطر ریسک ابتلا به این نوع سرطان هستند، توضیح داد: برخلاف تصور عمومی که گمان می کنند سابقه خانوادگی اصلی ترین علت آن است، تنها 5 تا 10 درصد دلیل ابتلا به سرطان سینه به دلیل سابقه فامیلی و ارثی است که به دو ژن بی آر سی ای 1 و بی آر سی ای 2 بر می گردد که خوشبختانه این ژن ها برای کسانی که به احتمال ابتلا به صورت ارثی شک دارند، قابل اندازه گیری است.

وی ادامه داد: از فاکتورهای اصلی ابتلا به سرطان سینه، جنسیت و سن افراد است که به طور معمول در سن یائسگی و پس از آن شایع تر است که متاسفانه اخیرا در سن های پایین تر هم دیده می شود.

به گفته عضو انجمن زنان و مامایی ایران، افرادی که سابقه سرطان در یک سینه دارند احتمال اینکه سینه دیگر هم مبتلا شود بالا است. ضمن اینکه داشتن سابقه رادیوتراپی هم می تواند ایجاد سرطان را جلو بیاندازد.

پیروان در مورد سایر افراد ریسک پذیر اظهار داشت: کسانی که قاعدگی زودهنگام یعنی قبل از دوازده سالگی دارند یا یائسگی دیررس یعنی پس از پنجاه و پنج سالگی دارند در خطر بیشتری قرار دارند. همچنین در افرادی که اصلا بچه دار نمی شوند یا کسانی که پس از یائسگی به مدت طولانی درمان های هورمونی جایگزین استفاده می کنند احتمال ابتلا به سرطان سینه بیشتر است.

برای پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه چه کارهایی می توان کرد؟

متخصص زنان و مامایی در مورد راهکارهای پیشگیری و تشخیص زودهنگام این نوع سرطان به معاینه سینه در روز اول تا دهم قاعدگی اشاره کرد و گفت: آموزش نحوه معاینه ها به صورت بروشور یا مقاله و تصویری در فضای اینترنت به وفور وجود دارد.

وی با تاکید بر اینکه سالی یکبار مراجعه به پزشک متخصص توصیه می شود، خاطرنشان کرد: سرطان سینه غربالگری دارد و این غربالگری بسیار حائز اهمیت است. بانوانی که سابقه سرطان سینه در خانواده دارند از چهل سالگی و حتی زودتر باید این موضوع را رعایت کنند و بانوانی که سابقه ندارند باید بین چهل تا چهل و پنج سالگی ماموگرافی انجام دهند.

ترک سیگار یکی دیگر از توصیه های متخصص زنان و مامایی به بانوان بود چرا که به گفته وی، سیگار و دخانیات، از فاکتورهای شناخته شده برای سرطان سینه است.

پیروان یادآور شد: ورزش و تغذیه مناسب و سالم از دیگر راهکارهای پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه است چرا که باعث بالابردن سیستم ایمنی بدن می شوند. منظور از تغذیه سالم به معنای مصرف میوه و سبزیجات به مقدار زیاد و پایین آوردن درصد چربی در مواد غذایی است.

وی تاکید کرد: بانوان سعی کنند در محدوده وزن طبیعی بمانند چرا که سرطان در خانم های چاق شایع تر است.

به گزارش ایرنا، انجمن تحقیقات سرطان آمریکا آماری را در مورد سرطان‌های شایع سال 2018 میلادی (که آخرین آمار مربوط به سرطان است) منتشر کرده است. در این آمار تمام سرطان‌های شایع به استثنای سرطان پوست غیر ملانوم لحاظ شده است.

در سال 2018 میلادی حدود 18 میلیون مورد سرطان در سراسر جهان وجود داشت که 9.5 میلیون مورد در مردان و 8.5 میلیون مورد در زنان شیوع داشت. در حال حاضر پیشگیری از سرطان مهمترین معضل بهداشت عمومی است و متخصصان تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی، افزایش فعالیت بدنی و کاهش وزن و عدم مصرف دخانیات و الکل را مهمترین اصول در پیشگیری از سرطان می‌دانند. در ادامه آخرین آمار مرتبط با شایع‌ترین سرطان‌های جهان ذکر شده است.

سرطان‌های ریه و سینه شایعترین سرطان‌های جهان هستند که هریک 12.3 درصد از کل آمار را به خود اختصاص می‌دهند.

سرطان روده بزرگ سومین سرطان شایع با 1.8 میلیون مورد جدید در سال 2018 گزارش شده است.

آمار کلی در سال 2018 میلادی به قرار زیر است:

- شمار مبتلایان به انواع سرطان 17 میلیون و 36 هزار و 901 نفر

- سرطان ریه با دو میلیون و 93 هزار و 876 نفر مبتلا که 12.3 درصد از آمار کل سرطان است.

- تعداد مبتلایان به سرطان سینه دو میلیون و 88 هزار و 849 نفر که 12.3 درصد از آمار کل سرطان است.

- شمار مبتلایان به سرطان روده بزرگ یک میلیون و 800 هزار و 977 نفر که 10.6 درصد از کل آمار مربوط به سرطان است.

- تعداد مبتلایان به سرطان پروستات با یک میلیون و 276 هزار و 106 نفر که 7.5 درصد را به خود اختصاص می‌دهد.

- سرطان معده با یک میلیون و 33 هزار و 701 نفر که 601 درصد را به خود اختصاص می‌دهد.

- سرطان کبد با 841 هزار و 80 نفر که 5 درصد از موارد را شامل می‌شود.

- سرطان مری با 572 هزار و 34 مورد ابتلا که 3.4 درصد را به خود اختصاص می‌دهد.

- سرطان دهانه رحم با 569 هزار و 847 مورد ابتلا که 3.3 درصد از موارد را تشکیل می‌دهد.

- سرطان تیروئید با 567 هزار و 233 مورد ابتلا که 3.3 درصد را به خود اختصاص می‌دهد.

سرطان مثانه با 549 هزار و 393 مورد ابتلا که 3.2 درصد را به خود اختصاص می‌دهد

-- سرطان لنفوم غیرهوچکین با 506 هزار و 590 هزار مورد ابتلا که 3 درصد مبتلایان را تشکیل می‌دهد.

- سرطان لوزالمعده با 458 هزار و 918 مورد ابتلا که 2.7 درصد را تشکیل می‌دهد.

- لوسمی با 437 هزار و 33 مبتلا که 2.6 درصد را تشکیل می‌دهد.

- سرطان کلیه با 4.3 هزار و 262 مورد مبتلا که 2.4 درصد را تشکیل می‌دهد.

- سرطان رحم با 382 هزار و 59 مورد ابتلا و 2.2 درصد از آمار کل

- سرطان لب و دهان با 354 هزار و 864 مورد ابتلا و 2.1 درصد از آمار کل

- سرطان مغز و سیستم عصبی مرکزی با 296 هزار و 851 مورد ابتلا و 1.7 درصد از آمار کل

- سرطان تخمدان با 295 هزار و 414 مورد ابتلا و 1.7 درصد از آمار کل

- سرطان ملانوم با 287 هزار و 723 مورد ابتلا و 1.7 درصد از آمار کل

- سرطان کیسه صفرا با 219 هزار و 420 مورد ابتلا و 1.3 درصد از آمار کل

- سرطان حنجره با 177 هزار و 422 مورد ابتلا و 1 درصد از آمار کل

- مولتیپل میلوما با 159 هزار و 985 مورد ابتلا و 0.9 درصد از آمار کل

- سرطان گلوی بینی (Nasopharynx) با 129 هزار و 79 مورد ابتلا و 0.8 درصد از آمار کل

- سرطان گلوی دهانی (Oropharynx) با 92 هزار و 887 هزار نفر و 0.5 درصد از مواردکل

- سرطان حلق با 80 هزار و 608 مورد ابتلا و 0.5 درصد از آمار کل

- سرطان لنفوم هوچکین با 79 هزار و 990 مورد ابتلا و 0.5 درصد از آمار کل

- سرطان بیضه با 71 هزار و 105 مورد ابتلا و 0.4 درصد از آمار کل

- سرطان غدد بزاقی با 52 هزار و 799 مورد ابتلا و 0.3 درصد از آمار کل

- سرطان مقعد با 48 هزار و 541 مورد و 0.3 درصد از آمار کل

- نوعی سرطان پوست به نام سارکوم کاپوسی با 41 هزار و 799 مورد ابتلا و 0.2 درصد از آمار کل

خوشبختانه با روی کار آمدن دولت سیزدهم و اولویت قرار گرفتن مسایل و مشکلات زنان، امید به پیگیری مسایل زنان دو چندان شده است که یکی از این موارد بحث سلامت و بهداشت و درمان است. در همین راستا بهرام عین الهی وزیر بهداشت 5 بهمن ماه در نشست مشترک فراکسیون‌های زنان و دیپلماسی سلامت مجلس وعده داد: در تلاش برای اجرای طرح عدالت و تعالی سلامت هستیم و بحث سرطان‌های شایع در زنان را در این طرح جزو برنامه‌های خود قرار می‌دهیم.

وزیر بهداشت اظهار داشت: تفاوت این طرح با طرح تحول سلامت این است که در طرح تحول تنها درمان دیده شده است و اینکه هتلینگ بیمارستان ها ارتقا، تعرفه ها و دریافتی پزشکان افزایش یابد اما در طرح تعالی سلامت به بحث عدالت و حمایت از مناطق محروم و شبکه های بهداشتی پرداخته شده است که رهبر معظم انقلاب بر این موضوع تاکید زیادی دارند؛ معتقدیم که در بحث سلامت و آموزش عدالت خوبی وجود ندارد و باید بتوان تا جایی که مقدور است عدالت را محقق کنیم.

برچسب‌ها