سفر به تاریخ! از غار علیصدر تا غار آکواریوم
اکثر مردم ایران برای یک بار هم که شده نام «غار علیصدر» را شنیدهاند. حالا یا میدانند کجاست، یا اطلاع دقیقی از این ندارند که در کجای جغرافیای ایران واقعشده است؛ اما میدانند که جای شگفتانگیزی است، البته هم که شگفتانگیزی خاصی در این غار نهفته است.
اما این شگفتاگیزی از کجا آمده؟ آیا از دوره «ژوراسیک» آمده که به حدود 190 میلیون سال پیش بر میگردد؟ آیا از حیوانات احتمالی بزرگی آمده که در دوران «ژوراسیک» زندگی میکردند؟ آیا از انسانهایی آمده که آن را یافتهاند یا در آن زندگی کردهاند و امروز میلیونها و صدها هزار سال است که در جهان ما نیستند؟ این شگفتانگیزی از کجای تاریخ آمده؟ شاید هم به زمانی بر میگردد که مردم بومی منطقه علیصدر و دهستانهای اطراف، از آن به عنوان یک آبانبار بزرگ استفاده میکردند و نمیدانستند چه گنجینه شگرف بینظیری طبیعت به آنها هدیه کرده است!
اما وقتی این غار؛ غار علیصدر شد که کاوشها در آن شروع شد؛ در ویکیپدیا اشاره شده که «اولین کاوش حرفهای و برنامهریزی شده به غار علیصدر در 5 مهرماه 1342 شمسی توسط گروهی 14 نفره از اعضای هیئت کوهنوردی همدان انجام شد که توانستند با کسب اطلاعات قبلی و همراه بردن تجهیزات لازم برای حرکت روی آب، با عبور از دریاچه، از تالارهای مختلف آن بازدید کنند.»
اما شاید اینجا هم نبود که غار علیصدر به مردم و جامعه گردشگری به عنوان یک پدیده نادر معرفی شد. غار علیصدر زمانی به ایرانیان و گردشگری جهان معرفی شد که رسانهها آن را در یک قاب بزرگ و ابعاد گسترده منعکس کردند. آنجا که نوشتند از معدود غارهای آبی جهان است و آنجایی که روایت کردند «طولانیترین مسیر قایقرانی درون غار در جهان» متعلق به این غار است، و تعبیرهای مشابه، که از متفاوت بودن این غار حکایت داشت.
حالا بعد از میلیونها سال، غار علیصدر تبدیل به یکی از مهمترین مراکز گردشگری ایران برای ایرانیان و برای مردم جهان شده است، و سالیانه گردشگران زیادی برای دیدن آن به همدان میآیند.
اما دومین غار مهم استان همدان که «غار آکواریوم» است! عمر ساخت این غار به میلیونها سال قبل بر نمیگردد، اما دیوارهای سنگی آن به صورتی که بدون هیچ دستکاری در طبیعت تبدیل به دیوارهای غار شدهاند، خبر از ساخت یک پدیده نادر میدهند، پدیدهای خاص در دامنه کوه الوند، منطقه گنجنامه در کنار کتیبههای باستانی هخامنشیان و در مجموعه تفریحی توریستی گنج نامه. به تعبیری میتوان گفت غار آکواریوم بزرگترین غار مصنوعی کشور با عناصر طبیعی است.
غار آکواریوم با نگاهی الهامآمیز از غار علیصدر در سال 90 و در مساحتی حدود 1 هزار متر مربع در دو طبقه ساخته شد. این غار با تلفیق سنگ و دریا، یا بهتر است بگوییم صخره و دریا تداعیکننده فضایی تازه از احساس دریا و کوهستان برای مخاطب است.
ماهیها، خزندگان و فضای فیزیکی این غار به قدری جذاب است که برای دیدن آن باید یکی دو ساعت زمان کافی بگذارید و با حوصله از اطلاعات راهنمایان در این مورد بهره ببرید. رودخانه مالاوی، ماهیهای آبشیرین، ماهیهای آبشور، خزندگان، پرندگان و... از جمله بخشهای غار آکواریوم است.
اگر در اینترنت «غار آکواریوم» را جستجو کنید اطلاعاتی مقدماتی از ماهیها و جانوان دیگری که در این غار نگهداری میشوند پیدا خواهید کرد. مثلاً اینکه «بزرگترین بخش غار آکواریوم گنجنامه نمایشی از بزرگترین دریاچه آبشیرین جهان یعنی مالاوی است که در بین سه کشور مالاوی، موازمبیک و تانزانیا قرار دارد. در آکواریومهای آب شیرین ماهیهای زیبایی مثل تترا نئون نگهداری میشوند، احتمالا این ماهیهای مینیاتوری را جایی ندیده باشید.
ضمناً یکی از رین ماهیهای آبشیرین یعنی ماهی پیرانا نیز در این آکواریوم ها زندگی میکند. ماهیهایی مثل انواع دلقک ماهیها، فرشتهماهی، سوهان ماهیان، جراح ماهی، صندوق ماهیان و دیگر ماهیها هم در بخش آب شور نگهداری میشوند. گفته میشود که جذابترین بخش آکواریومهای آب شور همزیستی جالب شقایق دریایی و دلقک ماهی است چون دلقک ماهیها تنها ماهیهایی هستند که میتوانند در کنار شقایق های سمیزندگی کنند.»
پس اگر به همدان سفر کردید حتماً غار علیصدر را در برنامههای گردشی قرار دهید. وقتی وارد شهر همدان شدید، آرامگاههای باباطاهر، ابنسینا، عارف قزوینی و... را حتماً ببینید؛ بعد هم برای یک اسکان آرام و خاطرهانگیز ویلاهای کوهستانی گنجنامه، در مجتمع تفریحی توریستی گنج نامه را انتخاب کنید، آنجا هم دسترسی به الوند و کتیبههای گنجنامه را دارید؛ هم دسترسی به هیجان و تفریح و هم یک پذیرایی عالی از شما به عمل خواهد آمد.
اگر هیچان میخواهید حتماً سری به بانجی جامپینگ و تیرول و سورتمه ریلی بزنید، اگر میخواهید زیباییهای همدان، دامنه الوند و دشت بزرگ میشان را ببینید، تله کابین گنج نامه را فراموش نکیید! لذتی ماندگار و خاطرهای پایدار برایتان رقم خواهد زد.
سرانجام اینکه؛ همدان را با دو غار مهم در یاد ماندگار کنید. غار علیصدر و غار آکواریوم.
سایت گنجنامه: www.ganjname.com
اینستاگرام: @ganjnamehvillage
--> اخبار مرتبط- روند خاطرهسازی نسل جدید با گنجنامه
- ویلاهای کوهستانی دهکده گنجنامه، تلفیق خانهبومگردی و اقامتگاه مدرن
- اهمیت سرمایهگذاری بخش خصوصی در گردشگری همدان
- خطرهای مسیر گنجنامه برای عابران پیاده و ورزشکاران
- ایجاد فضای کسب و کارهای خرد در اطراف گنجنامه
تولید محتوای بخش «وب گردی» توسط این مجموعه صورت نگرفته و انتشار این مطلب به معنی تایید محتوای آن نیست.