سندیکای برق هم مطالبات برقی ایران از عراق را نگرفت
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در حال حاضر ایران با کشورهای متفاوتی ارتباطات برقی دارد و این مزیت منطقهای است که میتواند ایران را به عنوان هاب انرژی در منطقه تبدیل کند. اما همواره بحث دریافت مبالغ صادرات برق یکی از موضوعات مهمی بود که ایران و به خصوص وزارت نیرو بر آن تاکید داشته و هر بار دچار مشکل شده است. یکی از کشورهایی که همواره به برق ایران نیازمند است عراق است و به...
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در حال حاضر ایران با کشورهای متفاوتی ارتباطات برقی دارد و این مزیت منطقهای است که میتواند ایران را به عنوان هاب انرژی در منطقه تبدیل کند. اما همواره بحث دریافت مبالغ صادرات برق یکی از موضوعات مهمی بود که ایران و به خصوص وزارت نیرو بر آن تاکید داشته و هر بار دچار مشکل شده است.
یکی از کشورهایی که همواره به برق ایران نیازمند است عراق است و به دلیل تخریب زیرساختهای این کشور در دوران حمله آمریکا یه این کشور، عراق همواره در تامین برق خود دچار مشکل شده است.
کسری تامین برق پایدار در این کشور باعث شد که حتی آمریکا چندین بار واردات و تامین برق از ایران را تمدید کند.
اما نکتهای که هر بار در صادرات برق ایران به عراق مطرح بوده عدم پرداخت مطالبات این کشور از بابت خرید برق بوده است. این عدم پرداخت پول برق نیز باعث شد تا حتی سه سال پیش ایران مجبور شد صادرات برق به این کشور را قطع کند.
عراق در همان دوران که برق صادراتی از ایران را قطع شده دید بلافاصله گروهی را برای حل این مشکل به تهران فرستاد و در همان روزها که عراق بیش از یک میلیارد دلار بدهکار بود با پذیرش اینکه بدهی خود را در چند قسط پرداخت کند مجددا برق ایران به این کشور صادر شود. اما در همان دوران نیز تنها یک قسط پرداخت شد و مطالبات به حال خود رها شد.
ظاهرا مشکل پرداخت پول برق ایران از سوی عراق تمامی ندارد 19 بهمن ماه سال گذشته بود که لوی الخطیب وزیر برق کشور عراق با حضور در ایران برنامه اجرایی تفاهمنامه گسترش همکاریهای دو کشور در زمینه تولید، صادرات و انتقال تکنولوژی صنعت برق را در محل پژوهشگاه نیرو با رضا اردکانیان وزیر نیرو امضا کرد. این قرارداد صادرات برق ایران به عراق را با حضور وزیر نیروی ایران و وزیر برق عراق بین شرکت توانیر و طرف عراقی در حالی برای یک سال تمدید کرد که یک هفته قبل از آن همتی رییس کل بانک مرکزی با وزیر برق دارایی عراق تفاهمنامهای را با وزیر دارایی عراق امضاء کرده بود و سازوکار پرداخت مالی جدید میان دو کشور تعیین و پرداخت بدهیهای برق عراق به ایران تسریع میشد.
اما به هر سوی از همان زمان هیچ پرداختی از سوی وزارت برق عراق صورت نگرفته و وزارت نیرو نیز مجبور شد بارها با ارسال پیامهای متفاوت عراق را نسبت به پرداخت این مطالبات ترغیب کند.
ورود سندیکای برق هم کارساز نشد
ایران که سالانه 1200 مگاوات برق از طریق سه خط انتقالی در بصره، دیاله و عماره به عراق صادر میکند چند صد میلیون دلار از عراق بابت صادرات برق طلب دارد به همین منظور وزارت نیرو در تازهترین اقدام خود تلاش کرد تا از طریق سندیکای صنعت برق این مطالبات را دریافت کند.
بعد از این اتفاقات بود که وزارت نیرو و شرکت توانیر دست به دامان سندیکای برق شود و عدم موفقیت در دریافت مطالبات باعث شد تا علی بخشی رییس سندیکای صنعت برق نیز در نامهای به شرکت توانیر اعلام کند که با این ماموریت تازه محوله همواره تلاش کرد تمامی مسیرهای ممکن برای دریافت مطالبات و انتقال از بانک عراقی را بررسی کند، اما نتیجه بخش نبود.
اخذ مطالبات وزارت نیرو و شرکت توانیر از دولت عراقی بابت صادرات برق خارج از مسئولیت و اختیارات این سندیکا و به تبع آن فعالان بخش خصوصی است.
وی میگوید: هر روز که میگذرد و مطالبات بخش خصوصی از شرکتهای تابعه توانیر و وزارت نیرو معوق میشود سازندگان و پیمانکاران صنعت برق دچار ورشکستگی میشوند.