چهارشنبه 7 آذر 1403

سهمیه نوروزی بنزین منتفی است / تبعات جنگ اوکراین؛ افزایش شدید تورم در اتحادیه اروپا / هدف گذاری تجارت 800 میلیون دلاری ایران و ارمنستان / روند کاهشی طلا در روزی که نفت جهش یافت / پیش‌بینی بورس در فرودین ماه 1401/ چند سهم سرخابی ها فروخته شد؟

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

این پیمانه تیتر‌هایی همچون ارزش صادرات ایران به عراق تا پایان سال به 9 میلیارد دلار می‌رسد، هشدار اتحادیه اروپا به خریداران ارز‌های دیجیتال، سهام عدالت چقدر می‌ارزد؟ و 213 میلیارد دلار از داریی روس‌ها در بانک‌های سوئیس توقیف می‌شود را در بر دارد.

تابناک هر روز بسته‌ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و... تا خبر‌ها و رویداد‌های جذاب اقتصادی را گردآوری می‌کند.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیتر‌هایی همچون ارزش صادرات ایران به عراق تا پایان سال به 9 میلیارد دلار می‌رسد، هشدار اتحادیه اروپا به خریداران ارز‌های دیجیتال، سهام عدالت چقدر می‌ارزد؟ و 213 میلیارد دلار از داریی روس‌ها در بانک‌های سوئیس توقیف می‌شود را در بر دارد.

پیش‌بینی بورس در فرودین ماه 1401

عبدی کارشناس بازار سرمایه با اعلام اینکه روند معاملات بورس در فروردین‌ماه 1401 آرام اما مثبت خواهد بود، افزود: صنایع فلزات اساسی، خودرو و بانکی‌ها با توجه به بحث‌های مرتبط با قیمت‌های جهانی، قیمت نفت و نیز برداشته شدن تحریم‌ها مثبت است و موردتوجه سهامداران خواهد بود. این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه به‌طورکلی بازار سرمایه در سال 1401 و تا زمان برگزاری مجامع روندی مثبت را پشت سر می‌گذارد، گفت: بر اساس پیش‌بینی‌های صورت گرفته در هفته نخست فروردین‌ماه بازاری آرام و کم هیجان را تجربه می‌کنیم اما بازار نسبت به قبل مثبت‌تر خواهد بود.

سهام عدالت چقدر می ارزد؟

سهام عدالت از تعدادی سهام ارزنده و بزرگ بازار سرمایه تشکیل شده است که در هفته‌های گذشته با افزایش ارزش مواجه شده است، اما در هفته جاری ارزش این سهام با کاهش 1 درصدی روبرو شد. این سهام در نیمه اول بهمن ماه با کاهش ارزش مواجه شد و در نیمه دوم بهمن ماه این روند نزولی متوقف شد. ارزش این سهام در هفته چهارم بهمن ماه برخلاف شاخص کل بورس رشد کرد. در هفته اول اسفند ماه نیز ارزش این سهام رشد داشته است، اما به دلیل استقبال سهامداران از نمادهای کوچک، در هفته دوم اسفند ماه ارزش سبد سهام عدالت با کاهش مواجه شده است. برخی از کارشناسان علت کاهش ارزش سهام عدالت را استقبال سهامداران خرد از سهم‌های کوچک بازار می‌دانند. ارزش این سهام در هفته سوم اسفندماه با رشد شاخص‌های عملکردی بازار سرمایه، با رشد ارزش مواجه شد. اما در هفته گذشته با کاهش ارزش سهام های شاخص ساز ارزش این سهام با افت مواجه شد.

چند سهم سرخابی ها فروخته شد؟

13 روز از آغاز پذیره نویسی سهام دو شرکت استقلال و پرسپولیس گذشته است و این فرایند همچنان ادامه دارد، درحالی که به نظر می رسد تصمیم اخیر فرابورس مبنی بر افزایش سقف خرید حقوقی ها در بالا رفتن فروش سهام آن ها تاثیر داشته است. به گزارش ایسنا، پذیره‌نویسی تعداد یک میلیارد و 236 میلیون و 99 هزار و 656 سهم از سهام جدید شرکت فرهنگی ورزشی استقلال ایران (سهامی عام) در نماد معاملاتی (استقلالح 1) و تعداد یک میلیارد و 34 میلیون و 840 هزار و 567 سهم از سهام جدید شرکت فرهنگی ورزشی پرسپولیس (سهامی عام) در نماد معاملاتی (پرسپولیسح 1) ناشی از سلب حق‌تقدم به روش ثبت سفارش در تابلو نارنجی بازار پایه فرابورس ایران، از 15 اسفندماه آغاز شد. در این راستا و حدود 9 روز پس از پذیره نویسی، از 23 اسفندماه سهمیه خرید هر کد حقوقی به 30 میلیارد تومان افزایش پیدا کرد و این درحالی بود که سهم هر کد حقیقی همان 300 هزار تومان باقی ماند. در هر حال این افزایش سهم حقوقی ها در فروش سهام سرخابی ها تاثیرگذار بود و طبق آخرین آمار تاکنون حجم تقاضای خرید در نماد معاملاتی (استقلالح) 858 میلیون و 218 هزار و 550 سهم و در نماد معاملاتی (پرسپولیسح1) 796 میلیون و 530 هزار و 835 سهم بوده است. طبق قوانین پذیره نویسی یک ماه ادامه خواهد داشت مگر اینکه همه سهام شرکت ها تا زمان مقرر، خریداری شوند.

سهمیه نوروزی بنزین منتفی است

مدیرعامل پخش فرآورده‌های نفتی گفت: سهمیه نوروزی بنزین منتفی است و چیزی به نام سهمیه نوروزی بنزین در دستور کار نیست. کرامت ویس کرمی، مدیرعامل شرکت پخش فراورده‌های نفتی گفت: مردم می‌توانند از ذخیره بنزین موجود در کارت سوخت خود در ایام نوروز استفاده کنند. وی با اینکه ذخیره باقی مانده در کارت‌های سوخت پس از 6 ماه قابل برداشت نبود، افزود: اگر مصرف کننده 9 ماه سهمیه بنزین را استفاده نکرده باشد بنزین ذخیره شده دیگر قابل برداشت نیست. مدیرعامل پخش فرآورده‌های نفتی ادامه داد: مردم می‌توانند از ذخیره‌های کارت سوخت خود استفاده کنند چرا که قرار نیست سهمیه بنزین نوروزی جدا از سهمیه ماهانه داده شود. ویس‌کرمی درباره تراز مثبت بنزین به مصرف گفت: هم اکنون تولید نسبت به مصرف مثبت است، اما اگر روند مصرف بنزین صعودی شود و ممنوعیتی نباشد ممکن است تراز منفی شود. مدیرعامل پخش فرآورده‌های نفتی بیان کرد: هم اکنون میانگین تولید روزانه 103 میلیون لیتر است.

طی هفته چهارم اسفندماه ارزش این سهام کاهش 1 درصدی را ثبت کرد. این مساله در حالی رخ داده است که شاخص کل بورس با کاهش 0.2 درصدی و شاخص کل هم‌وزن بورس با افزایش 0.03 درصدی در این هفته داشته اند. برگه‌های سهام عدالت در قیمت‌های اسمی 409 هزار تومانی، 492 هزار تومانی، 532 هزار تومانی و یک میلیون تومانی در هفته چهارم اسفندماه به ترتیب با کاهش 75 هزار تومانی، 90 هزار تومانی، 98 هزار تومانی و 184 هزار تومانی نسبت به هفته سوم اسفند ماه مواجه شده‌اند.

قیمت نفت جهش یافت

قیمت نفت روز جمعه و در پایان سومین هفته معاملات پرنوسان، تحت تاثیر پیشرفت ضعیف مذاکرات صلح بین روسیه و اوکراین که شبح تحریمهای شدیدتر را و اختلال طولانی عرضه نفت را برانگیخت، افزایش یافت. سخنرانی روز پنج شنبه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه که در آن به خائنان و آشغالهای داخلی که به غرب کمک کرده‌اند، هشدار داد آنها مانند پشه‌های ریزی که تصادفی وارد دهان شده‌اند، تف می شوند، به التهاب بازار نسبت به طولانی شدن مناقشه افزود.

بهای معاملات نفت برنت دو دلار و 43 سنت معادل 2.3 درصد افزایش یافت و به 109 دلار و هفت سنت در هر بشکه رسید. نفت برنت روز پنج شنبه حدود 9 درصد افزایش یافت که بزرگترین رشد درصدی از اواسط سال 2020 بود. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا، دو دلار و 75 سنت معادل 2.7 درصد افزایش یافت و به 105 دلار و 73 سنت در هر بشکه رسید. شاخص نفت آمریکا روز پنج شنبه هشت درصد صعود کرده بود. با وجود این بهبود، هر دو شاخص که 16 دلار نوسان قیمت داشته اند، در مسیر ثبت حدود چهار درصد کاهش هفتگی قرار دارند. قیمتها از بالاترین قله 14 ساله که حدود دو هفته قبل به ثبت رسیده بود، فاصله گرفته اند.

طلا روند کاهشی گرفت

قیمت طلا در روز جمعه کاهش یافت و در مسیر بدترین هفته خود از اواخر ماه نوامبر قرار گرفت زیرا تقاضا برای خرید امن ناشی از تهاجم روسیه به اوکراین کاهش یافت. بهای هر اونس طلا تا ساعت 11 و 15 دقیقه صبح به وقت شرقی با 7.90 درصد کاهش به 1934 دلار و 50 سنت رسید. قیمت طلای آمریکا با 0.41 درصد کاهش به 1935 دلار و 50 سنت رسید. قیمت طلا تاکنون در این هفته حدود 2.5 درصد کاهش یافته است زیرا سرمایه‌گذاران احتمال افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو آمریکا را پیش از تصمیم‌گیری در روز چهارشنبه ارزیابی کردند. مت سیمپسون، تحلیلگر ارشد بازار در شرکت سیتی ایندکس اظهار کرد: «وضعیت اوکراین به آن شدتی که بود نیست و بنابراین نگرانی برای افزایش بهای طلا به عنوان یک پناهگاه امن نیست. هر اونس نقره با 0.2 درصد کاهش به 25.29 دلار رسید و پلاتین با 0.4 درصد افزایش به 1024.50 دلار رسید. همچنین، پالادیوم 4.1 درصد افزایش یافت و به 2614.18 دلار در هر اونس رسید.

تبعات جنگ اوکراین؛ افزایش شدید تورم در اتحادیه اروپا

اتحادیه اروپا غرق در تورم بی سابقه‌ای شده است به طوری که تورم موجود در این اتحادیه در ماه فوریه به 5.9 درصد رسید این در حالی که میزان تورم در سال گذشته تنها 0.9 درصد بود. آژانس آمار یورواستات روز پنجشنبه اعلام کرد، تورم قیمت مصرف کننده در ماه فوریه در اروپا 5.9 درصد در مقایسه با 0.9 درصد در سال گذشته شتاب گرفت که سریع‌ترین جهش سالانه ثبت شده را نشان می‌دهد.

این شاخص در ماه ژانویه 5.1 درصد بود، تورم قیمت‌ها محصولات مختلف در لیتوانی (14.0%)، استونی (11.6%) و جمهوری چک (10.0%) بیشترین میزان افزایش را در اتحادیه اروپا نشان می‌دهند، از طرف دیگر کمترین نرخ رشد سالانه قیمت در مالت و فرانسه (هر دو 4.2 درصد) و پرتغال، فنلاند و سوئد (4.4 درصد) ثبت شده است. بر اساس داده‌های این آژانس، تورم تنها در دو کشور عضو اتحادیه اروپا کاهش یافته، در حالی که در 25 کشور افزایش بوده است. بیشترین افزایش تورم در بخش انرژی و پس از آن خدمات، مواد غذایی، الکل، دخانیات و کالاهای صنعتی غیر انرژی ثبت شده است. کارشناسان هشدار می‌دهند که قیمت‌های محصولات مختلف همچنان در حال رشد هستند. شرکت ارائه دهنده انرژی GASAG مستقر در برلین در این ماه گفت که میانگین قبض گاز در یک خانواده آلمانی از ماه می حداقل 26 درصد افزایش خواهد یافت. قیمت بنزین در اروپا در ماه مارس تقریباً دو برابر شده و به حدود 2 یورو در هر لیتر (8.25 دلار در هر گالن) رسیده است. به نقل از مهر؛ این در حالی است که روسیه شروع به انتقام گیری از تحریم‌های اتحادیه اروپا برای حفظ اقتصاد این کشور کرده است. مسکو اخیراً صادرات بیش از 200 کالا از جمله تجهیزات مخابراتی، پزشکی، خودرو، کشاورزی، برق و فناوری و سایر موارد به "کشورهای که با آن هم پیمان نیستند" را تا پایان سال 2022 ممنوع کرده است. دولت همچنین "صادرات چندین نوع کالا را به حالت تعلیق درآورده است." این کالاها عمدتاً الوار و محصولات چوبی به کشورهایی که اقدامات خصمانه علیه روسیه انجام می‌دهند. با این حال، سوال اصلی این است که آیا روسیه به سمت کاهش عرضه نفت و گاز خود به کشورهای اروپایی حرکت خواهد کرد، که به گفته تحلیلگران، قیمت انرژی را به پیش خواهد برد و اقتصاد منطقه را وارد رکود خواهد کرد.

هدف گذاری تجارت 800 میلیون دلاری ایران و ارمنستان

هرویک یاری جانیان رئیس اتاق مشترک ایران و ارمنستان در رابطه با وضعیت تجارت ایران و ارمنستان، گفت: تا چند سال پیش فقط انرژی به کشور ارمنستان صادر می کردیم اما اکنون یکی از صادرکنندگان مهم کالا به ارمنستان به شمار می‌رویم بطوری که بعد از روسیه و چین سومین صادرکننده کالا به ارمنستان هستیم و حتی می توانیم جایگزین کشور چین در بازار ارمنستان شویم. وی با اشاره به سفر وزیر صنعت، معدن و تجارت در اوایل اسفند ماه به ارمنستان، گفت: ارزیابی بخش خصوصی از این سفر بسیار خوب است زیرا با توجه به گفت وگوهایی که در این دیدار بین مقامات ایرانی و ارمنستانی صورت گرفته است پیش‌بینی می‌شد در زمینه صادرات مجدد و حضور گسترده در بازارهای اوراسیا و سی آی اس دستاوردهای بسیار خوب و مثبتی برای کشور داشته باشد. رئیس اتاق مشترک ایران و ارمنستان بیان داشت: ارزش صادرات ایران به ارمنستان با 20 درصد افزایش به 500 میلیون دلار رسیده در حالی که قبلا ارزش صادراتی ما به این کشور 300 میلیون دلار بود و امیدواریم که در سال آینده ارزش صادراتی ما به این کشور به 800 میلیون دلار برسد و به دنبال آن به هدف یک میلیارد دلاری صادرات به این کشور دست یابیم. یاری جانیان اظهار داشت: با توجه به اینکه ارمنستان اولین مرز خاکی ما با پیمان اوراسیا است می تواند دروازه هایی را برای ورود ما به بازار اوراسیا فراهم کند ضمن اینکه تجار ارمنستان نیز می توانند با بهره گیری از امکاناتی که در داخل کشور ما وجود دارد توزیع کننده کالاهای ما باشند. رئیس اتاق مشترک ایران و ارمنستان بیان داشت: برای ورود به کشورهای حوزه سی آی اس و اوراسیا لزوما نباید خودمان به صورت مستقیم وارد شویم بلکه تجار ارمنستانی و تولید کنندگان آنها تمایل دارند که توزیع کننده کالاهای ما باشند، بنابراین ما از موقعیت ارمنستان می توانیم به عنوان هاب منطقه اوراسیا استفاده کنیم.

ارزش صادرات ایران به عراق تا پایان سال به 9 میلیارد دلار می رسد

سید حمید حسینی درباره آخرین وضعیت تجارت ایران با عراق، گفت: با توجه به اینکه امسال وضعیت کرونا عادی‌تر شده و رفت و آمد بین دو کشور بهتر شده است و همچنین وضعیت درآمدی دولت عراق به شدت افزایش یافته هم صادرات ما به عراق و هم واردات ما از این کشور بیشتر شده و تا پایان سال به وضعیت تجاری دو سال قبل باز خواهیم گشت. عضو هیئت مدیره اتاق مشترک ایران و عراق افزود: در بهمن ماه امسال صادرات ایران به کشورهای دیگر افزایش یافته و در حالی که میانگین 10 ماهه صادرات 3 میلیارد و 800 میلیون دلار بود به یکباره در بهمن ماه میانگین صادرات به 4 میلیارد و 750 میلیون دلار رسید. وی با بیان اینکه پیش‌بینی می‌شود صادرات ما به عراق تا پایان سال جاری به 9 میلیارد دلار برسد، گفت: در 10 ماهه ابتدای امسال صادرات ما به عراق 7 میلیارد و 290 میلیون دلار بود که در 11 ماهه به 8 میلیارد و 220 میلیون دلار افزایش یافت.

حسینی با بیان اینکه افزایش صادرات در همه بازارها وجود دارد، گفت: بخشی از افزایش صادرات به دلیل افزایش قیمت پایه در انرژی، گاز و محصولات فولادی و بخشی هم افزایش قیمت شدید حمل و نقل در دنیا است. بنابراین کشورهای مختلف بجای اینکه ملزومات وارداتی خود را از چین یا هنگ‌کنگ تامین کنند ترجیح می دهند از کشورهای همسایه و نزدیک‌تر واردات انجام دهند تا هزینه تمام شده کالاهای وارداتی آنها کمتر شود. وی با اشاره به اینکه امسال یک میلیارد دلار کالا از عراق وارد کشور شده است، گفت: پیش‌بینی می‌شود ارزش تجارت خارجی ایران و عراق تا پایان سال به 12 میلیارد دلار برسد. عضو هیئت مدیره اتاق مشترک ایران و عراق در مورد صادرات کالاهای ترانزیتی به عراق گفت: سالانه حدود 4 تا 5 میلیارد دلار کالاهای ترانزیتی به عراق صادر می‌شود که این میزان صادرات در آمار صادراتی ما محاسبه نمی‌شود اما کشورهایی مانند ترکیه صادرات کالاهای ترانزیتی را نیز در ارقام تجاری‌شان قید می‌کنند.

هشدار اتحادیه اروپا به خریداران ارزهای دیجیتال

ناظران اتحادیه اروپا هشدار دادند که آماده باشید! زمان آن فرا رسیده که تمام سرمایه خود در ارزهای دیجیتال را از دست بدهید. به نقل از فایننس، ناظران اوراق بهادار، بانکی و بیمه اتحادیه اروپا در روز پنجشنبه در بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند که مصرف‌کنندگان در معرض خطر از دست دادن تمام پول سرمایه‌گذاری شده خود در دارایی‌های دیجیتال هستند و ممکن است قربانی کلاهبرداری شوند. سه مقام اتحادیه اروپا در بیانیه‌ای اعلام کردند: «مصرف‌کنندگان در صورت خرید این دارایی‌ها با احتمال بسیار واقعی از دست دادن تمام پول سرمایه‌گذاری‌شده خود مواجه هستند».

این نشان‌دهنده افزایش هشدارهای مستقیم به مصرف‌کنندگان در مورد دارایی‌های رمزنگاری شده توسط مقامات اتحادیه اروپا است که بیان می‌کند، مصرف‌کنندگان تحت قانون خدمات مالی موجود اتحادیه اروپا هیچ گونه حمایت دریافت نمی‌کنند و پرداخت غرامت نیز وجود نخواهد داشت. ناظران به طور فزاینده‌ای نگران این هستند که مصرف‌کنندگان زیادی، 17 هزار دارایی رمزنگاری مختلف از جمله بیت‌کوین و اتر را که 60 درصد بازار را تشکیل می‌دهند، بدون آگاهی کامل از خطرات خریداری می‌کنند. در این بیانیه ذکر شده است: «مصرف‌کنندگان باید نسبت به خطرات تبلیغات گمراه‌کننده از جمله از طریق رسانه‌های اجتماعی و افراد تاثیرگذار هوشیار باشند». همچنین باید از این موضوع آگاه باشند که مصرف انرژی برای تولید برخی از دارایی‌های رمزنگاری شده بالاست و تاثیرات زیست‌محیطی بر جای می‌گذارد.

213 میلیارد دلار از داریی روسها در بانکها سوئیس توقیف می‌شود؟

بانک‌های سوئیسی که معمولاً به دلیل ناشناس بودن حساب‌های مشتریان و امنیت خود مورد توجه قرار گرفته‌اند، در بحبوحه تحریم‌های اعمال شده علیه مسکو به دلیل عملیات نظامی در اوکراین، تخمین نادری از دارایی‌های مشتریان روسی انجام دادند. انجمن بانکداران سوئیس (SBA) روز پنجشنبه اعلام کرد که بین 150 تا 200 میلیارد فرانک سوئیس (160 تا 213 میلیارد دلار) از پول مشتریان روسی در حساب‌های سوئیس نگهداری می‌شود. این افشاگری برای سوئیس غیرعادی است، زیرا این کشور که یکی از ثروتمندترین کشورهای دنیاست به عنوانی مکانی امن و یا بهشت مالیاتی مشتریان برای ذخیره ثروتشان قلمداد می‌شد.

تحلیلگران می‌گویند ارقام اعلام شده نشان می‌دهد که گستره واقعی تجارت روس‌ها با بانک‌های سوئیسی بسیار بیشتر از آن چیزی است که ترازنامه‌های چند شرکت مالی تاکنون نشان داده است. سوئیس با کنار گذاشتن سنت بی طرفی، ماه گذشته به تحریم‌های اعمال شده علیه روسیه در بحبوحه بحران اوکراین پیوست و رئیس جمهور ایگنازیو کاسیس اعلام کرد که این کشور دارایی‌های ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه و 370 سیاستمدار و تاجر تحریم شده توسط اتحادیه اروپا را مسدود خواهد کرد. این اقدام راهی به عنوان راهی برای جلوگیری از تأمین مالی «حمله نظامی بی‌سابقه» به اوکراین توسط افرادی که گفته می‌شود نزدیک به دولت روسیه هستند، عنوان شده است. تحلیلگران می‌گویند که بر اساس ارقام ارائه شده توسط چندین مؤسسه مالی سوئیس، قرار گرفتن مستقیم بانک سوئیس در معرض مشتریان روسی قابل کنترل به نظر می‌رسد. دو بانک بزرگ سوئیس این هفته گذشته گزارش دادند که داریی روس‌ها را محدود خواهند کرد به طوری که به عنوان مثال، کردیت سوئیس گفت که تنها 4 درصد از سپرده‌های آن متعلق به روس‌ها است. با این حال، طبق گزارش بانک برای سال 2021، این دارایی‌ها به حدود 33 میلیارد فرانک سوئیس (35 میلیارد دلار) می‌رسد.

با توجه به برآورد دیگر بانک سوئیسی، به منظور متوقف کردن برداشت پول برای مشتریان روسی، مقامات سوئیسی هنوز راه درازی در پیش دارند تا میزان ثروت روسیه را در خزانه‌هایشان حساب کنند. و همانطور که رالف همرز، مدیر عامل بانک سوئیسی UBS گفت، تحریم‌ها در واقع بانک او را مشغول حساب کتاب دارایی‌های روسی کرده است. وی می‌گوید: "من نمی‌توانم به روز رسانی بیشتری در مورد تعداد مشتریان تحریم شده ارائه دهم، زیرا به معنای واقعی این حساب‌ها و مشتریان هر روز تغییر می کند... لیست‌های جدیدی هر شب منتشر می‌شود، و ما فقط لیست را مرور می‌کنیم و آن را با [روابط مشتری خود] مطابقت می‌دهیم، هامرز روز چهارشنبه در کنفرانس مالی اروپا مورگان استنلی گفت: در اصل، هر روسی، هر فردی که پاسپورت روسی دارد، نیمه تحریم است.