شنبه 29 دی 1403

سه روایت از ترور اسماعیل هنیه

وب‌گاه فرارو مشاهده در مرجع
سه روایت از ترور اسماعیل هنیه

شبکه 12 اسرائیل به دنبال اظهارنظر یسرائیل کاتز، وزیر جنگ این رژیم روایتی از ترور اسماعیل هنیه در تهران با بمبگذاری در بالش شخصی او را مطرح کرد. کاتز اخیراً گفته بود: «ما رهبران حوثی‌ها را هم از بین خواهیم برد، دقیقا همان‌گونه که اسماعیل هنیه، یحیی سنوار و حسن نصرالله را در تهران، غزه، و لبنان از بین بردیم.»

فرارو - اسماعیل هنیه، رئیس سابق دفتر سیاسی جنبش حماس چند ماه قبل، 10 مرداد 1403 در تهران ترور شد. ترور هنیه به دلایل مختلف از جمله جایگاه او در منطقه، محل ترور در تهران و نقطه‌ای که این عملیات تروریستی رخ داد، حائز اهمیت است. هنیه بلندپایه‌ترین مقام در محور مقاومت بود که تا آن زمان توسط اسرائیل به شهادت رسید. یک شبکه اسرائیلی به تازگی مدعی انتشار جزئیاتی از عملیات تروریستی موساد برای به شهادت رساندن او در شمال تهران شده است. روایتی که از بمبگذاری در بالش هنیه حکایت می‌کند و مورد تکذیب جنبش مقاومت اسلامی حماس قرار گرفت.

به گزارش فرارو، پس از ترور هنیه گمانه‌زنی‌های مختلفی درباره نحوه اجرای این عملیات مطرح شد. با توجه به وضعیت منطقه و سوژه ترور، از همان زمان تردیدی وجود نداشت که عوامل رژیم صهیونیستی دست به این اقدام زدند. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز با انتشار سه بیانیه رسمی درباره این عملیات موضع‌گیری کرد.

موضع رسمی ایران

روابط عمومی سپاه، بامداد 10 مرداد (اندکی بعد از وقوع ترور) در بیانیه کوتاهی شهادت هنیه را تائید کرد: «با عرض تسلیت به ملت قهرمان فلسطین و امت اسلامی و رزمندگان جبهه مقاومت و ملت شریف ایران، بامداد امروز (چهارشنبه) محل اقامت جناب آقای دکتر اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی مقاومت اسلامی حماس، در تهران مورد اصابت قرار گرفته و در پی این حادثه ایشان و یک نفر از محافظین وی به شهادت رسیدند. علت و ابعاد این حادثه در حال بررسی و نتایج آن متعاقبا اطلاع رسانی خواهد شد.»

اطلاعیه شماره 2، حاوی اطلاعات بیشتری غیر از این که اقدام مذکور از سوی اسرائیل انجام گرفته در اختیار مخاطب قرار نداد. در اطلاعیه سوم سپاه پاسداران، ضمن تاکید بر طراحی و اجرای این عملیات از سوی اسرائیل با حمایت آمریکا، اعلام شد: «با توجه به تحقیقات و بررسی‌های به عمل آمده، این عملیات تروریستی با شلیک پرتابه کوتاه برد با سر جنگی حدود 7 کیلوگرمی، همراه با انفجار شدید، از خارج محدوده استقراری اقامت میهمانان صورت گرفته است.»

پس از این واقعه، روز 14 مرداد 1403 جلسه کمیسیون امنیت ملی مجلس با حضور معاون اطلاعات نیروی قدس، معاون امنیت وزارت اطلاعات، معاون امور مجلس سپاه و معاون حقوقی و مجلس وزارت اطلاعات، با دستور کار بررسی ابعاد مختلف ترور هنیه برگزار شد. به گزارش تسنیم، ابراهیم رضایی سخنگوی کمیسیون در بخشی از اظهارات خود راجع به این جلسه گفت: «ایشان تاکید کردند که ترور اسماعیل هنیه در تهران حاصل نفوذ نبوده و در این حادثه موضوع نفوذ مطرح نیست.» در همان جلسه این مقام نیروی قدس و معاون امنیت وزارت اطلاعات اعلام می‌کنند که بررسی‌های تکمیلی در دست انجام است.

روایت حماس

جنبش مقاومت اسلامی حماس پس از انتشار روایت اسرائیلی، با انتشار بیانیه‌ای به ادعای رسانه صهیونیستی پاسخ داد. در بیانیه حماس می‌خوانیم: «دروغ‌های امروز رژیم صهیونیستی درباره جزئیات ترور شهید اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس را تکذیب می‌کنیم. وی در سفر رسمی خود که به منظور شرکت در مراسم تحلیف رئیس جمهور مسعود پزشکیان، انجام داده بود با بمبی که در اتاقش در مهمانسرای تهران کار گذاشته شد، ترور شد.

ما تأیید می‌کنیم که تحقیقات انجام شده توسط کمیته مشترک بین سرویس‌های امنیتی این جنبش و سرویس‌های امنیتی ایران به این نتیجه رسیده است که ترور با استفاده از یک موشک هدایت شونده به وزن هفت و نیم کیلوگرم مواد منفجره انجام شده است که مستقیماً تلفن همراه شهید هنیه را هدف قرار داده است. آنچه امروز اشغالگر گفته و پخش می‌شود صرفاً تلاشی مذبوحانه برای انحراف توجه از جنایت پیچیده‌ای است که با نقض حاکمیت جمهوری اسلامی ایران با موشکی که یکی از مقر‌های رسمی آن را هدف قرار داد، انجام شده است.»

داستان اسرائیلی

شبکه 12 اسرائیل به دنبال اظهارنظر یسرائیل کاتز، وزیر جنگ این رژیم روایتی از ترور اسماعیل هنیه در تهران با بمبگذاری در بالش شخصی او را مطرح کرد. کاتز اخیراً گفته بود: «ما رهبران حوثی‌ها را هم از بین خواهیم برد، دقیقا همان‌گونه که اسماعیل هنیه، یحیی سنوار و حسن نصرالله را در تهران، غزه، و لبنان از بین بردیم.»

بنابر گزارش دویچه وله، ترور هنیه در لحظات آخر با موارد پیش بینی نشده‌ای رو‌به‌رو شده بود. این گزارش مدعی شده است که کولر اتاق هنیه در نیمه‌شب خراب شد و هنیه برای مدتی طولانی اتاق خود را ترک کرد. این موضوع سبب شد که نگرانی‌هایی در زمینه انتقال او به اتاقی دیگر و در نتیجه لغو عملیات به وجود بیاید. اما با تعمیر فوری دستگاه تهویه مطبوع (کولر) و بازگشت هنیه به اتاق خود، نگرانی ماموران اسرائیلی برطرف شد و هنیه در اتاق خود ماند تا اینکه در ساعت 1:30 بامداد به وقت تهران این بمب منفجر شد.

کانال 12 اسرائیل همچنین ادعا کرده است که با توجه به کوچک بودن بمب مورد استفاده در این عملیات در اتاق هنیه، در صورتی که او اتاق خود را عوض می‌کرد صدمه نمی‌دید. این شبکه تلویزیونی همچنین در گزارش خود اشاره کرد که ماموران مخفی موساد دریافته بودند که هنیه در تمامی سفر‌های خود به تهران، در مکانی خاص و فقط در یک اتاق مستقر می‌شده است.

این گزارش می‌افزاید، بمبی که انفجار آن منجر به شهادت رهبر سیاسی حماس شد پیش از شروع مراسم تحلیف مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور جدید جمهوری اسلامی در اتاق هنیه کار گذاشته شده بود. پیش از این خبرگزاری‌های متعددی از جمله اسکای‌نیوز مدعی شده بودند که ترور اسماعیل هنیه در اثر برخورد یک موشک هدایت‌شونده در محل اقامت او در تهران صورت گرفته است. العربیه نیز به نقل از یک منبع آگاه گزارش داده بود که هنیه در تهران در اثر شلیک مستقیم یک موشک به بدنش کشته شده است. خبرگزاری فارس نیز در آن زمان با انتشار تصویر ساختمانی که با عنوان آخرین اقامتگاه هنیه در تهران منتشر شده بود، اعلام کرد که هنیه مورد اصابت پرتابه قرار گرفته و به شهادت رسیده است. با این حال روزنامه بریتانیایی تلگراف پیش از این گزارش داده بود که موساد، با به کارگیری نیرو‌هایی نفوذی، در ساختمان محل اقامت هنیه در تهران بمب‌گذاری کرده و از این طریق او را ترور کرده است.

در بخش دیگری از این گزارش، رسانه اسرائیلی مدعی شده است که برنامه ترور هنیه از زمان شرکت او در تشییع سیدابراهیم رئیسی در تهران در دستور کار بوده. همچنین ترور او در ترکیه و روسیه لغو شده است.

از میان اخبار

روزی که جیمی کارتر انقلابیون ایران را عصبانی کرد

آیا جهان آماده مواجهه با سیاست‌های ترامپ است؟

رسول جلیلی کیست؟

پاشنه آشیل دولت ترامپ در مواجهه با ایران؟