سوخت گیاهی برای هواپیماهای جت؛ گزینه ای سبز و دوستدار محیط زیست
بنابر گزارش موسسه مطالعات زیست محیطی و انرژی آمریکا، صنعت هوانوردی سهمی تقریبا 2.4 درصدی در انتشار دی اکسید کربن جهانی طی سال 2018 داشته است.
عصر ایران - صنعت هوانوردی برای دنیایی که در آن زندگی می کنیم، ضروری است، اما به واسطه انتشار گازهای گلخانه ای ناشی از سوزاندن سوخت فسیلی مبتنی بر نفت به سلامت محیط زیست آسیب وارد می کند.
بنابر مطالعه ای جدید که در نشریه GCB Bioenergy منتشر شده است، ما می توانیم با استفاده از یک سوخت هوانوردی پایدار (SAF) که از گیاهان حاصل می شود، انتشار این گازها را تا 68 درصد کاهش دهیم. به طور خاص، این سوخت از دانه روغنی غیر خوراکی براسیکا کاریناتا، نوعی گیاه خردل، حاصل شده و می تواند مقرون به صرفهتر از سوخت مبتنی بر نفت باشد.
به گفته پونیت دوئودی، دانشمند حوزه پایداری از دانشگاه جورجیا، در صورت تضمین تامین مواد اولیه و ارائه مشوق های اقتصادی مناسب در طول زنجیره تامین، می توان سوخت هوانوردی پایدار مبتنی بر خردل کاریناتا را به طور بالقوه در جنوب آمریکا تولید کرد.
سوخت هوانوردی پایدار مبتنی بر خردل کاریناتا می تواند به کاهش ردپای کربن بخش هوانوردی کمک کند، در شرایطی که فرصت های اقتصادی ایجاد کرده و جریان خدمات زیستبوم در جنوب آمریکا را بهبود می بخشد.
بنابر گزارش موسسه مطالعات زیست محیطی و انرژی آمریکا، صنعت هوانوردی سهمی تقریبا 2.4 درصدی در انتشار دی اکسید کربن جهانی طی سال 2018 داشته است. مطالعه ای که در اوایل سال جاری میلادی منتشر شد نیز نشان داد که انتشار گازهای گلخانه ای از صنعت هوانوردی سهمی 3.5 درصدی در تغییرات آب و هوایی مرتبط با فعالیت های انسان دارد.
این ممکن است زیاد به نظر نرسد، اما آمار در حال افزایش است و آهنگ این روند به طور نگران کننده ای سریع است. در این میان، سوخت هوانوردی پایدار مبتنی بر خردل کاریناتا بیش از پیش قابل اجرا به نظر می رسد تا به مقابله با این شرایط کمک کند.
سوخت مشتق شده از خردل کاریناتا ایده جدیدی نیست. این ایده چند سال پیش توسعه یافته و آزمایش شد و نخستین هواپیمای جت در سال 2012 پروازی موفق را با زیستسوخت تولید شده از خردل کاریناتا خالص انجام داد. اما هزینه تولید این سوخت بسیار بیشتر از سوخت عادی جت بود.
مطالعه جدید پونیت دوئودی و تیم وی اثبات مناسب بودن سوخت نبوده، بلکه ارزیابی میزان مقرون به صرفه بودن آن و این که تا چه اندازه می تواند در کاهش آلایندگی نقش داشته باشد، هدف اصلی بوده است.
تولید سوخت عادی جت در حال حاضر حدود 0.50 دلار برای هر لیتر هزینه دارد. بنابر محاسبات تیم پژوهشی، سوخت هوانوردی پایدار مبتنی بر خردل کاریناتا بدون یارانه حدود 0.85 تا 1.28 دلار در هر لیتر هزینه دارد.
اما دولت ها مشوق هایی را برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای ارائه می کنند که در سال 2012 این گونه نبود و این قبیل موارد می توانند به کاهش قیمت سوخت مبتنی بر خردل کاریناتا کمک کند. پژوهشگران دریافتند با توجه به مشوق هایی که اکنون دولت آمریکا ارائه می کند، هزینه این سوخت بین 0.12 تا 0.66 دلار در هر لیتر خواهد بود.
در ایالت های جنوب شرقی، جایی که دمای هوا گرمتر است، خردل کاریناتا در ماه های زمستان که فصل تولید مواد غذایی نیست، قابل کشت است. این به معنای آن است که پرورش این محصول به طور مستقیم با محصولات کشاورزی دیگر رقابت نمی کند. افزون بر این، محصولات جانبی تولید سوخت می تواند همچنان برای تولید خوراک دام استفاده شود.
در این میان، حداقل یک مشکل همچنان وجود دارد: آمریکا در حال حاضر از زیرساخت های لازم برای تبدیل یک محصول کشاورزی به سوخت برخوردار نیست. امکانپذیری ساخت این تاسیسات در کانون توجه پژوهش فعلی تیم دوئودی قرار دارد.
----------------------------------------------------------------------
بیشتر بخوانید:
*ایرباس هواپیمای هیدروژنی میسازد
*بالچهها و نقش موثر آنها در کاهش مصرف سوخت و آلایندگی هواپیما
*اسئی200؛ هواپیمایی با 3 بال که می تواند انقلابی در هوانوردی تجاری ایجاد کند (+ فیلم و عکس)
لینک کوتاه: asriran.com/003OFm