شنبه 3 آذر 1403

سکوی هوشمند بالن‌های مخابراتی در مرز ایران و عراق عملیاتی شد + تصاویر و فیلم

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
سکوی هوشمند بالن‌های مخابراتی در مرز ایران و عراق عملیاتی شد + تصاویر و فیلم

سکوی هوشمند بالن‌های مخابراتی در مرز ایران و عراق عملیاتی شد. بالن مخابراتی پژوهشگاه فضایی ایران در ایام اربعین به مدت 7 شبانه روز و تنها با 4 ساعت سرویس چک سلامت، رکورد خدمات‌دهی مداوم بالن‌های مخابراتی را در کشور شکست.

- اخبار ویژه نامه‌ها -

به گزارش خبرنگار فضا و نجوم خبرگزاری تسنیم، با نصب بالن مخابراتی پژوهشگاه فضایی ایران که در ایام اربعین در مرز مهران نصب و راه‌اندازی شد، زائران اربعین که در مسیر مرز زمینی مهران به صورت رفت و برگشت بودند، می‌توانستند از اینترنت رایگانی که این بالن مخابراتی فراهم کرده، استفاده کنند.

.

دکتر حسن سالاریه؛ رئیس سازمان فضایی ایران درباره اقدام سازمان و پژوهشگاه فضایی به مناسبت ایام اربعین حسینی جهت استقرار بالن مخابراتی همچون سال‌های گذشته در ایام اربعین گفت: مجموعه بالن و سکوی هدایت و کنترل آن در منطقه مرزی مهران و در ضلع شمالی گمرک مرزی با هدف ارائه خدمات سرویس LTE و wifi به زائرین محترم مستقر است و این قابلیت در آن دیده شده تا در صورت نیاز با نصب محموله پایشی جهت نظارت مرزی از آن استفاده شود.

وی گفت: در عملیات تست بالن از دو سکوی هدایت و کنترل یک بالن به نام بام 50 استفاده می‌شود که قادر به حمل محموله‌ای به وزن 50 کیلوگرم است.

طراحی و ساخت بالن بام 50 به همراه سکوهای آن به صورت کامل در پژوهشگاه انجام شده است. این پلتفرم جدید علاوه بر بهینه‌سازی سازه، دارای ناوبری پیشرفته و ساختاری خودکار در داده‌برداری و ارسال فرامین ارسالی برای کنترل مکانیکی و پروازی است.

در طی هفت شبانه روز خدمات‌رسانی، بالن تنها 4 ساعت برای کنترل وضعیت گاز و سایر موارد پایین آورده شد که این یک رکورد عالی برای این محصول محسوب می‌شود. استفاده از سکوی ارتقایافته پژوهشکده رانشگرهای فضایی و در نتیجه، کیفیتِ بالاتر سیستم هدایت و کنترل سکو، از ویژگی‌های منحصربه‌فرد عملیات امسال است.

رونمایی از سکوهای متحرک بالن در سال 1401

نسل جدید سکوهای متحرک بالن، برای نخستین بار در کشور مهرماه سال گذشته در آذربایجان شرقی رونمایی شد. این ایستگاه کنترل و سکوی پرواز بالن مخابراتی هوشمند در مهرماه سال 1401 باحضور رئیس سازمان فضایی ایران در تبریز به بهره‌برداری رسید. با این ایستگاهِ کنترل و سکوی متحرک، می‌توان بالن‌های مخابراتی هوشمند را درمناطق مختلف بخصوص مناطقی که دچار بلایای طبیعی شده، به پرواز درآورده و نیازهای ارتباطی مردم را رفع کرد.

بالن‌های مخابراتی برای کنترل و تنظیم جهت و ارتفاع به یک سکو یا پایه متصل می‌شوند و تجهیزات مختلفی نظیر سیستم تأمین توان، شارژ گاز بالن، ایستگاه هواشناسی و مکانیزم‌های انتقال و جابه‌جایی به این سکو نصب می‌شوند.

یکی از وظایف اصلی فرمانده سیستم بالن، هدایت جهت و ارتفاع بالن در شرایط مختلف جوی و براساس جریانات و دمای هوا است تا در جریانات مختلف جوی، بالن به صورت کاملاً پایدار در ارتفاع مدنظر قرار بگیرد. برای این منظور، سکوهای بالن دارای قابلیت چرخش و تنظیم ارتفاع بالن از طریق کابل‌های متصل به آن است و فرمانده بالن از روی داده‌های مختلف ایستگاه هواشناسی متصل به سکو و بالن کار تنظیم را انجام می‌دهد.

اعلام آمادگی سازمان فضایی ایران برای استقرار بالن مخابراتی در مناطق زلزله‌زده بندر کنگ

در سکوی نسل جدید ضمن ارتقای مکانیزم‌های حرکتی و ابزارهای پایشی و حسگرهای سیستم، یک سیستم کنترل خودکار جدید طراحی و اجرا شده است که در عملیات تنظیم جهت و ارتفاع بالن به کمک فرمانده سیستم بالن می‌آید و می‌تواند به کمک دریافت و پردازش اطلاعات هواشناسی و جهت و مقدار اعمال نیروهای اغتشاشی ناشی از جریانات جوی، کار تنظیم جهت بالن به کمک چرخش سکو و نیز تنظیم کشش کابل‌های متصل به بالن را به انجام برساند.

در نسل گذشته این سکو، عملیات مذکور به صورت دستی و براساس میزان مهارت فرمانده سیستم بالن انجام می‌شد.

از دیگر مزایای این سکو وجود کابین کنترل و هدایت پیشرفته برای عملیات در شرایط جوی سخت و اشراف بیشتر به عملیات بالن است. در کنار مزیت اتوماتیک بودن و هوشمندسازی عملیات چرخش سکو، در این نسل بخش ثابت سکو دارای پایه‌های تعادل برای حفظ پایداری بیشتر در عملیات‌های مختلف است.

کاربردهای سامانه بالن مخابراتی

سامانه بالن مخابراتی قابلیت حمل محموله مخابراتی و محموله پایشی تصویربرداری روی آن وجود دارد. این بالن قابلیت استقرار محموله مخابراتی تا ارتفاع 100 متری با توجه به مجوزهای کسب شده را دارد؛ همچنین سامانه مذکور دارای چهار جزء اصلی پاکت، سکوی پرواز، محموله مخابراتی یا محموله پایشی و سکوی زیستی است که شامل اتاق استراحت و اتاق کنترل است.

پاکت این سامانه دو جداره بوده و قابلیت نگهداری گاز هلیوم برای پرواز در آسمان را دارد. سکوی پرواز آن نیز که روی یک کفی متحرک نصب شده و امکان برخاست و فرود پاکت روی آن وجود دارد، به گونه‌ای طراحی شده که قابل جابه‌جایی با یک تریلی را دارد و در صورت نیاز قابل حمل به مکان‌هایی است که دچار بحران مانند سیل، زلزله و... می‌شوند.

همچنین محموله مخابراتی آن امکان سرویس LTE-4G را دارد و در صورت بروز حادثه و قطع ارتباط از طریق زیرساخت فیبرنوری فرکانس رادیویی از فاصله حدود 30 کیلومتری از محل حادثه تا پای سکو را ارسال می کند و این محموله با دریافت این فرکانس می‌تواند آن را به شعاع 20 کیلومتری از سطح و ارتفاع 300 کیلومتری، به استفاده کنندگان به صورت وای فای منتقل کند.

سکوی زیستی این سامانه هم شرایط ارائه خدمات به پرسنل از قبیل کنترل سامانه و اسکان را مهیا می‌کند. سامانه بالن مخابرانی پژوهشگاه فضایی برای محموله های 15، 50 و 300 کیلوگرمی در شرایط مختلف آزمایش شده و در حال حاضر برای ارائه خدمات اینترنت با محموله 50 کیلوگرمی در پایانه مرزی مهران به پرواز در آمده است.

کاربردهای دیگری هم می‌توان برای این سامانه در نظر گرفت؛ از جمله پایش تصویر برداری با نصب یک دوربین دید در شب برای پایش مرزهای کشور یا تقویت بیسیم‌ها که امکان تقویت برد تا 10برابر را دارد.

رکوردشکنی بالن مخابراتی پژوهشگاه فضایی ایران در مهران

همچنین امروز حسین دلیریان؛ سخنگوی سازمان فضایی ایران از رکوردشکنی بالن مخابراتی پژوهشگاه فضایی ایران خبر داد.

وی در صفحه شخصی خود نوشت: "بالن مخابراتی پژوهشگاه فضایی ایران در ایام اربعین به مدت 7 شبانه روز و تنها با 4 ساعت سرویس چک سلامت، رکورد خدمات‌دهی مداوم بالن‌های مخابراتی را در کشور شکست. این بالن که "بام 50" نام دارد، نسخه ارتقا یافته از بالن‌های مخابراتی ایران است که به همت متخصصان کشورمان ساخته شده است.

سکوی هوشمند بالن‌های مخابراتی در مرز ایران و عراق عملیاتی شد + تصاویر و فیلم 2
سکوی هوشمند بالن‌های مخابراتی در مرز ایران و عراق عملیاتی شد + تصاویر و فیلم 3
سکوی هوشمند بالن‌های مخابراتی در مرز ایران و عراق عملیاتی شد + تصاویر و فیلم 4
سکوی هوشمند بالن‌های مخابراتی در مرز ایران و عراق عملیاتی شد + تصاویر و فیلم 5
سکوی هوشمند بالن‌های مخابراتی در مرز ایران و عراق عملیاتی شد + تصاویر و فیلم 6
سکوی هوشمند بالن‌های مخابراتی در مرز ایران و عراق عملیاتی شد + تصاویر و فیلم 7
سکوی هوشمند بالن‌های مخابراتی در مرز ایران و عراق عملیاتی شد + تصاویر و فیلم 8