سیاسیکاری دنبالهدار اصلاحطلبان در احیای دریاچه ارومیه / دولت سیزدهم پایِ کار حل مشکل مردم آمد
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، بیاعتنایی به پروژههای دولت قبلی و متوقف کردن آن یکی از راهبردهای دولت روحانی برای تقلیل دستاوردها دولت پیش از خود و دستاوردسازی از همان اقدامات به نام دولت جدید بود.
ردپای این مسئله در پروژههای نظیر مسکن مهر و کارت سوخت به وضوح مشخص است، جایی که دولت اصلاحطلب از این راهبرد به کرات استفاده کرد.
با توجه به آگاهی از این راهبرد دولت روحانی، اگر از سال 1392 به سال 1400 حرکت کنیم، متوجه خواهیم شد که سیاستمداران اصلاح طلب همچنان ذهنیت خود را بر استفاده از سیاست بیاعتنایی به پروژههای دولت قبلی بسته و گمان میکنند که دولت سیزدهم نیز مشابه ریلسیاستگذاری آنها عمل میکند.
بر این اساس، یکی از مصادیق جزئیات یاد شده، در مسئله احیای دریاچه ارومیه اتفاق افتاد، جایی که عملکرد اصلاح طلبان که با وعده احیای دریاچه ارومیه و دولت محیط زیستی در انتخابات به سیاسیکاری در این زمینه دامن زدند و حتی پس از اتمام دور 8 ساله نیز همچنان بر طبل سیاسیکاری در این رابطه میکوبند.
*ادعای تازه اصلاح طلبان در رابطه با احیای دریاچه ارومیه
در تازهترین اظهارنظرها که در صفحه اینستاگرام سید محمد خاتمی منعکس شد، یکی از مدیران سابق ستاد احیای دریاچه ارومیه گفته است: ما 24 نامه برای آقای مخبر فرستادیم، توضیح دادیم اگر رهاسازی آب انجام نشود، ممکن است وضعیت دریاچه ارومیه بدتر شود.
این مقام مسئول سابق عنوان میکند: وی 16 نامه برای وزرای مربوط فرستادند اما هیچ بازخوردی نداشت.
این مقام مسئول سابق در دولت روحانی قصد دارد، دولت جدید را به این مسئله متهم کند که نسبت به احیای دریاچه ارومیه به عنوان دستاورد دولت قبل بیاعتنا بوده و همین بیاعتنایی عامل وضعیت کنونی دریاچه است.
این مسئله در شرایطی اتفاق میافتد که اساسا سیاسیکاری ستاد احیای دریاچه ارومیه در دولت قبل و تلاش برای دستاوردسازی به جای حل مسئله از دلایل اصلی وضعیت کنونی دریاچه به حساب میآید.
*مسئولان سابق ستاد احیا دریاچه ارومیه از مسئولیت خود آگاهی نداشتند
پیش از ورود به تبیین دقیق عوامل اصلی وضعیت فعلی دریاچه ارومیه، توجه به یک نکته ضروری است؛ اخیراً عیسی کلانتری با حضور در یک گفتوگوی اینستاگرامی در یکی از رسانههای اصلاح طلب، این مسئله را عنوان کرد که ستاد احیای دریاچه ارومیه، مسئولیت برنامهریزی را بر عهده داشته و کار احیای دریاچه به عهده سایر وزارتخانهها بوده است. این مسئله در شرایطی رخ میدهد که در حکم عیسی کلانتری قید شده مسئولیت مدیریت اجرایی احیای دریاچه ارومیه با شخص کلانتری است.
این موضوع بیانگر آن است که اهمیت احیای دریاچه برای متولیان دولت قبل در این حد بوده که حتی با گذشت چندین سال از فعالیت همچنان نسبت به مسئولیت خود توجیه نیستند و سعی میکنند با فرافکنی مسئولیت را از خود سلب کنند
پس از آگاهی از مسئله اشراف مسئولان سابق ستاد احیا نسبت به وظایف خود قصدداریم عملکرد دولت گذشته در زمینه احیای دریاچه ارومیه را بررسی کنیم.
*جزئیات عملکرد ستاد احیای دریاچه ارومیه در دولت قبل
بر این اساس فارغ از جوسازیهای رسانهای دولت قبل، اگر به نمودار تغییرات تراز طی 7 سال گذشته نگاهی بیندازیم متوجه خواهیم شد که این تغییرات به 2 بازه زمانی بهبود شرایط و 3 بازه زمانی افت وضعیت موجود تقسیمبندی میشود.
بر این اساس پس از شروع به کار ستاد احیا در سال 1394 شاهد افت 10 سانتیمتری تراز دریاچه بودیم. پس از آن از سال 1394 تا سال 1395 تراز دریاچه 56 سانتیمتر رشد کرد؛ در این شرایط بود که حسن روحانی، رئیس جمهور قبل در مصاحبه ای گفت: از روز نخست دولت مسئله احیاء دریاچه ارومیه را در دستور کار قرار دادیم و امروز به مرحله تثبیت رسیدهایم.
با این وجود از سال 1395 تا سال 1397 روند افت سطح دریاچه ادامه پیدا کرد و شاهد کاهش تراز 82 سانتی متری دریاچه بودیم.
پس از افت فاحش دو ساله طی یک سال شاهد رشد قابل توجه تراز دریاچه به دلیل افزایش چشمگیر بارشها به میزان 160 سانتی افزایش یافت. بر این اساس پس از افزایش سطح تراز 1398 شاهد افت سه باره تراز دریاچه از ابتدای فعالیت ستاد احیا بودیم و برای بار سوم تراز دریاچه ارومیه 69 سانتی متر افت کرد.
بازههای متعدد افزایش و کاهش تراز دریاچه ارومیه این گزاره را به ذهن متبادر میکند که میزان تاثیرگذاری ستاد تا چه اندازه بوده است. بر این اساس در شرایطی که تراز دریاچه ارومیه بر مبنای مصوبات ستاد احیا تغییر میکرد. بازههای افزایش و کاهش باید بسیار کمتر از میزان فعلی و با شدت کمتری رخ بدهد.
در این راستا نوسان تراز با شدت متفاوت این گزاره را به ذهن میآورد که احتمالا عامل دیگری تراز دریاچه ارومیه را تغییر داده و عملا فعالیت ستاد احیا بیاثر است.
* وقتی باران بیشتر از دولت روحانی در احیای دریاچه ارومیه موثر است
بر این اساس نخستین عامل موثر در مسئله تراز، مسئله بارندگی حوضه آبریز ارومیه است. با توجه به بررسی نمودار میزان بارندگی ابتدا این نکته را در مییابیم که طی 7 سال گذشته بر اساس آمار میزان نوسان بارندگی طی سالهای اخیر مشابه نوسان تراز دریاچه ارومیه دارای دو اوج و 3 حضیض بوده است.
بر این اساس نوسانات بارندگی با فاصله زمانی یک ساله تطبیق قابل توجهی با تغییرات تراز دریاچه ارومیه بوده است. به معنای دیگر با توجه به فاصله زمانی میان وقوع بارندگی و حرکت آب به سوی دریاچه حرکت نمودار میزان بارش به سمت راست تطبیق قابل توجهی میان شرایط بارش و تراز دریاچه را عیان میکند.
بر این مبنا، به استناد شواهد آماری ستاد احیا دریاچه ارومیه با فعالیت 8 ساله خود کمترین تاثیر را بر تغییرات تراز دریاچه ایفا کرده و عملا عمده تغییرات وضعیت این دریاچه وابسته به میزان بارندگی بوده است.
*دولت سیزدهم حل مسئله مردم را هدف گرفته است
با آگاهی از عملکرد تقریبا هیچ ستاد احیای دریاچه ارومیه در دولت قبل، میتوان نگاهی به فعالیتهای در دستور کار برای احیای دریاچه در دولت سیزدهم نیز نگاهی بیندازیم.
در همین راستا، علی اکبر محرابیان در حاشیه بازدید از طرحهای احیای دریاچه ارومیه در آذربایجانغربی در گفتوگو با خبرنگاران اظهار کرد: اولین طرحی که بهزودی به بهرهبرداری میرسد، بازچرخانی آب در شهرهای تبریز و ارومیه و انتقال آب حاصل شده از این منبع به دریاچه است و تلاش میکنیم که تونل نیز با رفع مشکلات فنی، هر چه سریعتر تکمیل شده و انتقال آب به خوبی انجام شود.
وی با بیان اینکه دولت سیزدهم برای احیای دریاچه ارومیه اهمیت ویژهای قائل بوده و رئیسجمهور نیز بهطور مستمر پیگیر موضوع هستند، گفت: آیت الله رئیسی در سفر به آذربایجانغربی از دریاچه ارومیه بازدید کرده و بعد از بازدید نیز در جلسات دولت بر اجرای طرحها و اتخاذ سیاستهای لازم برای احیای صحیح دریاچه، تاکید مکرر داشتهاند.
وزیر نیرو همچنین با اشاره به اینکه در جلسه آتی دولت گزارشی از وضعیت پروژه ها ارائه خواهد کرد، افزود: امیدواریم با تخصیص اعتبارات لازم، به اجرای پروژهها سرعت ببخشیم؛ البته برخی پروژهها شاید نیاز به تغییر سیاست داشته باشد که این باید در ستاد مورد بررسی قرار گیرد.
بر این اساس تا پایان سال با اتمام تونل انتقال آب از سد کانیسیب به دریاچه ارومیه در کنار پروژههای بازچرخانی زمینه تامین منابع آبی جدید برای دریاچه مهیا خواهد شد.
از سوی دیگر پروژههای نرمافزاری در منطقه با محوریت افزایش بازدهی کشاورزی، ارتقای بهرهوری آب در منطقه نیز کلید خواهد خورد.
با توجه به شرایط تصویر شده به نظر میرسد، تکیه به دستاوردسازی از مسئله مردم در دولت سیزدهم کنار گذاشته شده و حل مشکل دریاچه ارومیه در این دولت هدف گرفته شده است.
انتهای پیام /