سینماهای حوزه مطابق قانون و حق خود اکران میکنند / اکران بدور از حاشیه برخی از تهیهکنندگان را عصبانی میکند
برخی فیلمسازان هنوز حواشی را راهی برای فروش فیلم میدانند اما رویکرد جدید در مدیریت سینمایی ارشاد و حوزه هنری دوری از این حواشی و استمرار مسیر سینما از راه سالم و استاندارد آن است؛ اگرچه این روند برخی تهیهکنندگان و سینماگران را عصبانی میکند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، در سالهای اخیر، اکران فیلمهای در حوزه هنری اینگونه توصیف میشد که نسبت به اکران آنها با روی باز برخورد نمیکند و فیلمهایی که مطابق با سلیقه و سیاستش نباشد را اکران نمیکند.
این رویکرد با تغییر مدیریت آن امتحان نشده بود زیرا دوران شیوع کرونا و تعطیلی سینماها باعث شده بود تا فیلمی اکران نشود و در نتیجه معلوم نباشد که سیاست مدیران تازه حوزه هنری، چگونه است؛ عدم اکران فیلمهایی مطابق با هدف و وظیفه آن یعنی حمایت از فیلمهایی همسو با منافع ملی و انقلاب اسلامی، یا عدم اکران آنها. البته در سالهای قبل عدم اکران کامل فیلمها مورد نقد شدید اصحاب سینما و رسانه واقع شده بود. نکته مهم اینکه متأسفانه از آنجایی که تولید فیلمهایی با محور فوق در سینمای جمهوری اسلامی ایران کم است، برخی اوقات، سینماهای حوزه هنری تقریبا فیلمی برای اکران نداشته است و به پارکینگ های خالی از فیلم تبدیل شده بود.
اما با کم شدن ویروس کرونا و فرایند واکسیناسیون سراسری و باز شدن سینماها، حوزه در مقام امتحان قرار گرفت تا معلوم شود که این نهاد فرهنگی چه رویکردی دارد. خیلی زود با اکران فیلمهایی مانند بیهمه چیز که منتقدین و اصحاب رسانه آن را همسو با انقلاب اسلامی ندانستهاند، معلوم شد که حوزه هنری قرار نیست مانند دوران قبل نگاه صفر و یکی به اکران فیلمها داشته باشد بلکه با نمایش عموم فیلمها مطابق با قوانین اکران، رویکرد حمایتی خود را دارد.
بتازگی صحبتهای مدیر پخش سازمان سینمایی حوزه نیز به ما نشان داد که رویکرد این نهاد فرهنگی و انقلابی سانسور و بیاهمیت جلوه دادن اکران فیلمها نیست. طباطبایی نژاد در گفتوگو با ما بیان کرده بود که اکران حوزه را از فیلمهای مسألهدار تهی نمیکنیم. خالی نکردن سینماهای حوزه از این دست آثار از پیروی حوزه از قانون اکران خبر میدهد.
طباطبایینژاد: سینما را نباید از فیلمهای "مسألهدار" تهی کنیم / راهبرد حوزه هنری ضریب دادن به "محتوای سالم" استقانون اکران میگوید که هر سینمایی این حق را دارد که اولا با فیلمی که تمایلی به اکران آن ندارد، قرارداد نبندد. همانطور که برخی از سینماداران بزرگ غیردولتی نیز با هر فیلمی قرارداد نمیبندند و این شیوه همین الان نیز در جریان است. دوم آنکه اگر سینمایی فیلمی را اکران کند باید حداقل سه سانس در روز را مطابق با برنامهریزی شخصی خود اکران کند.
حوزه این دو قانون اصلی را در مورد اکران فیلمها در نظر دارد. فیلم «بیهمه چیز» یکی از فیلمهایی است که حوزه هنری آن را اکران کرده و ضمنا سه سانس اکران به آن داده است. بنابراین نمیتوان به حوزه خرده گرفت که چرا فیلمی را اکران نکرده یا اگر نمایش داده چرا سه سانس به آن اختصاص داده است. دیگر سینماهای کشور نیز از همین قاعده پیروی میکنند و یا فیلمی را اکران نمیکنند و یا در صورت نمایش این حق را دارند که به میزانی که در نظر دارند به آن سانس بدهند.
بنابراین در حال حاضر حوزه هنری در این زمینه رویه بهتر و منطقیتری را نسبت به سالهای گذشته در پیش گرفته است.
در طول تاریخ اکران فیلمها خصوصا در سالهای اخیر بیشمار فیلمهایی با محور انقلاب اسلامی و ارزشهای آن بوده است که از اکران در سینماهای خصوصی بیبهره بودهاند یا از سانسهای حداقلی برخوردار بودهاند و در نتیجه فروش بسیار پایینی را تجربه کردهاند.
نکته آخر اشاره تهیهکننده فیلم به سانسور فیلم در سینماهای حوزه هنری است. طبق بررسیها و اطلاعات بدست آمده از مسئولین اکران حوزه هنری توسط خبرنگار تسنیم، نسخه در حال اکران این فیلم، همان نسخهای است که در تمام سینماهای کشور در حال اکران است. در صورتی که هرگونه حذف و کم کردن صحنه نیز رخ داده باشد، در تمام نسخههای سینمایی کشور است.
این اتفاقات در حالی رخ داده که با اکران فیلمهای جدید در ساختار سینمایی تازه کشور، برخی تلاش کردند تا موضوع پروانه نمایش و اکران فیلمهای مجوزدار را با حواشی روبرو کنند. برخی نیز از این حواشی بدلیل فروشی که در سالهای قبل برای فیلمها ایجاد میکرد استقبال میکردند حتی اگر به قیمت پایین آوردن فیلمهایشان از پرده سینما میشد. اما رویه مدیریت سینمایی دولت نشان داده که تلاش میکند تا سینما را از این حواشی دور نگه دارد تا مسیر معمول و استاندارد خود را طی کند.
اظهارات متفاوت و عجیب یک عضو هیأت انتخاب جشنواره فیلم فجر ادای احترام سازمان سینمایی به حاج قاسم / مستند «قاسم» در 110 سینمای کشور اکران میشود